vrijdag 24 januari 2014

December: Brownie cupcakes

Hallo allemaal,

Voor de maand december stonden de brownie cupcakes op het programma.
In december heb ik mijn schema voor het cupcakejaar gemaakt maar helaas geen tijd meer gehad en het hierdoor in januari in laten gaan.
Toch hou ik het schema aan dus heb ik nog wat in te halen.
Daarom nu in januari 2 soorten cupcakes.

De brownie cupcake is een bijzondere cupcake.
Zodra je het cakeje eet zonder dat je weet dat het een soort brownie is smaakt hij bijzonder.
Dit omdat een brownie toch zwaarder is dan een gewoon cakeje.
Zodra je weet dat het een brownie is is het wel een echt lekker cakeje.
Ook de topping vind ik erg lekker en kan je op andere cakejes ook goed gebruiken.

Bij het maken van de cakejes vond ik het toch wel spannend om een ander recept te gebruiken dan ik gewend ben.
Toch ging het prima ook al had ik mijn twijfels over de hoeveelheid zout die in de cakejes moet.
Achteraf was deze twijfel terecht, de cakejes zijn naar mijn mening net iets te zout!
Ook twijfelde ik toen ik het beslag in de vormpjes ging doen omdat het zo dik was.
Dit was juist prima aangezien het natuurlijk om brownie cupcakes gaat en daarvan is het beslag nu eenmaal dikker.
De tijd in de oven was prima en de cakejes kwamen er mooi uit, hard bovenop en zacht van binnen.

Bij de topping had ik per ongeluk een leesfout gemaakt.
Hierdoor had ik 8dl melk toegevoegd in plaats van 0,8dl melk.
De eerste mix werd dus chocolademelk voor bij de lunch.
De tweede keer ging het wel goed, de mix was meteen uit de pan al mooi dik.
Ik heb het mengsel helaas niet lang genoeg laten afkoelen waardoor het nog redelijk vloeibaar was toen ik het op de cakejes verwerkte.
Als finishing touch heb ik er nog wat parelmoerparels op gedaan.

Voor het echte recept moet ik jullie helaas doorverwijzen naar het boek ivm bepaalde wet en regelgeving!
Hierbij een foto van mijn resultaat.

Groetjes,
Linda

Het jaar van de cupcakes

Hallo allemaal,
Ik bak heel graag allerlei taarten, cupcakes, koekjes, cakepops en noem maar op.
Na een tijdje ga je steeds meer boeken kopen omdat er leuke dingen in staan maar uiteindelijk doe je er dan vrij weinig mee.
Zo heb ik het boek cupcakes parade van Gail Wagman.
5 keer iets uit gemaakt wat allemaal erg lekker was maar daarna eigenlijk nooit meer in gekeken.
Omdat ik dit toch wel zonde vind hem ik daarom 2014(En eigenlijk ook 2015 en 2016) uitgeroepen tot het jaar van de cupcakes.
Ik ga dit jaar elke maand een cupcake uit het boek maken en ik zal ze hier beschrijven en beoordelen.
Ik hoop dat ik mezelf er vanaf nu aan kan houden en zal jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen ;)
Groetjes,
Linda

maandag 20 januari 2014

Voorbereiding China: Terra Cotta Leger

Hallo allemaal,

De tweede bezienswaardigheid op mijn lijst is het Terra Cotta Leger in Xi'an.
Toen ik net besloten had om naar China te gaan kwam mijn moeder thuis met een krantenknipsel uit de Metro over het Terra Cotta Leger. Meteen was ik geboeid en heb ik het stuk gelezen. Een interessant stuk over een interessante bezienswaardigheid. In mijn stuk zal je buiten het terracotta leger ook lezen over de eerste keizer van China, die het Terra Cotta Leger heeft laten maken, en zijn graftombes.

Het terracottaleger is een vondst van 9099 terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi geboren als Ying Zheng. De bronnen geven verschillende leeftijden op welk moment Ying Zheng de troon besteeg, was dit 9, 13 of 14 jaar. In ieder geval was hij nog erg jong en erg ambitieus. Meteen bij het bestijgen van de troon begon hij met de aanleg van zijn grafcomplex. Ook besloot hij de losse bestaande muren tot een grote muur te maken; de chinese muur.

Geschiedenis:
Qin Shi Huangdi wist grote koninkrijken rondom een rivier in China te verenigen tot één rijk en wordt daarom gezien als de eerste keizer en stichter van China.
Bij de bouw van zijn mausoleum werden naar schatting zo’n 700.000 arbeiders ingezet, ruim twee keer zoveel als bij de Chinese muur. Het mausoleum ligt als een paleis onder een grafheuvel, die nu 76 meter hoog is.
Het graf was toentertijd 115 meter hoog en begroeid met gras en bomen en werd omringd door 10 tot 12 meter dikke muren. Binnen deze muren stonden ooit tempels, zalen en bestuurlijke gebouwen. Er zijn 400 putten met grafgeschenken opgegraven.
De tombe waarin Qin moet liggen is nooit geopend. Volgens een beschrijving zou het ontwerp van het graf bedoeld zijn als een ondergrondse weergave van het heelal met op de bodem een kaart van het Chinese rijk waarin de gele rivier, yangtsekiang en de oceaan zouden zijn nagebootst in kwikzilver.

Qin geloofde dat het graf zijn paleis voor de eeuwigheid was en dat het leven onder de grond een gevolg was van zijn leven op de aarde. Rond zijn tombe bevinden zich grafkamers met giften die ervoor moesten zorgen dat zijn ziel in het hiernamaals gevoed en beschermd werd.

Het Terracottaleger is geleidelijk aan bedekt met een drie meter dikke zandlaag. Zo heeft het leger 2200 jaar onder de grond gelegen. 
De wapens die gevonden zijn, zijn nog steeds scherp. De pijlpunten werden gemaakt van een hoog percentage lood, als je niet vanzelf dood ging door de pijl zelf dan werd je vergiftigd door het lood.

Aan het einde van de bouw werden de mensen die mee hadden geholpen levend begraven in het ondergrondse paleis zodat er geen geheimen naar buiten konden lekken.

Op 29 maart 1974 ontdekten boeren die een waterput aan het graven waren een terracottasoldaat, de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw. Met de opgravingen die volgden kwamen er duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid.
 Er liggen nog vele schatten onder de grond maar met de huidige technieken is het nog niet verantwoord om zonder beschadigingen het graf van de keizer en de eventuele schatten op te graven.

Indeling grafcomplex:
-          Grafheuvel met het graf van de keizer
Het graf is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet waar de ingang is. Uit historische verslagen blijkt dat het graf uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat, vol met zeldzame edelstenen en andere schatten. Het plafond zou ingelegd zijn met parels om zo de zon, de maan en de sterren na te bootsen. De vloer en de muren besteken met brons om zo het water buiten te houden. Kwikzilver wordt in beweging gebracht om zo een stromende rivier na te bootsen. Ook wordt er gezegd dat er automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd welke afgaan zodra het graf geopend wordt.
-          Grafkuilen
In de buurt van de grafheuvel bevinden zich talrijke grafkuilen. Een ervan bevatte twee prachtige bronzen miniatuurwagens met bronzen paarden en wagenmenners. Deze staan in het museum bij de opgraving. Onlangs is er een kuil met bronzen vogels ontdekt. Ook zijn er offerkuilen gevonden met skeletten van exotische dieren, massagraven van dwangarbeiders en tombes met lijken van jonge mensen. Tot in de 17e eeuw werden er in China mensen geofferd ook al werd dit in 384 v.C. officieel verboden.
-          Kuilen met terracottaleger
Het terracottaleger staat in vijf kuilen op twee kilometer van de grafheuvel. Kuil 1 is met zijn 210x60m de grootste en bevat meer dan 3000 infanteristen en zes strijdwagens. In kuil 2 zijn 1400 beelden aangetroffen met enorm detail, hierin staan de best bewaarde legers. In kuil 3 staan 68 beelden van hogere officieren en generaals, het beeld van de opperbevelhebber is nooit gevonden(er is twijfel of deze ooit heeft bestaan). Kuil 4 is leeg. Daarnaast worden de mooiste en best bewaarde beelden apart in het museum tentoongesteld.
De soldaten zijn geplaatst in 6 meter diepe geulen. Na de Qin-dynastie zijn de grafkelders geplunderd en in brand gestoken, waardoor de terracottasoldaten zwaar beschadigd werden. Boven deze kuilen zijn hallen gebouwd waar men het terracottaleger kan bekijken.
Het terracottaleger is onderverdeeld in voetsoldaten, artillerie, officiers en generaals met hierin onder andere kruisboogschutters, ruiters met strijdwagens en paarden. Allen stonden ze paraat voor een veldslag. Allen zijn tussen de 1,60 en 1,80 meter lang, wegen 300kg en ze zijn allemaal verschillend. Sommige staan, andere zitten knielend met gespannen pijl en boog. Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in uniform. De wapens die ze dragen zijn echt,  en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons. Minder bekend is dat men ook een leger heeft ontdekt van kleinere beelden van ongeveer 0,5 tot 0,75m hoog.

Vervaardiging:
De beelden zijn hol en in delen gemaakt. Door blootstelling aan de buitenlucht verdwenen de heldere kleuren vrijwel direct na de opgraving. Doordat de beelden gebakken zijn, zijn ze in redelijk goede staat gevonden.
De figuren zijn gemaakt door rijksarbeiders en lokale werklui. Ze werden door een soort productieband vervaardigt waarbij speciale delen later werden toegevoegd. Na de vervaardiging zijn de terracotta figuren geplaatst in exacte militaire formatie in orde van rang.

Er werd gebruik gemaakt van echte wapens welke al snel gestolen werden na het creëren van het leger. Het bestaan van de poppen is een bewijs van de hoeveelheid werk en vakkennis van de mensen toentertijd en bewijs van hoe groot de macht van de eerste keizer geweest moet zijn.

De figuren zijn op ware grootte gebouwd. Ze variëren in lengte, uniform en haarstijl, afhankelijk van de rang waarin de betreffende pop zit. Degene met een (mooi) hoofddeksel hebben een hogere rang. Er wordt gezegd dat alle terracotta krijgers gebaseerd zijn op echte mensen, ieder gezicht heeft verschillende eigenschappen en expressies.

Schimmel:
In 2000 werd bekend dat het Terracottaleger werd geplaagd door hardnekkige schimmels.
In 1974 was het al bekend dat er en schimmelprobleem was maar in 2000 bleek dit sterk verergerd. De originele kleuren worden aangetast en zijn langzaam maar zeker aan het vervagen.
Het Belgische farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutica werd gevraagd een oplossing te zoeken. In 2011 kwam er een contract dat een looptijd heeft van drie jaar. Een team Chinese onderzoekers heeft inmiddels een opleiding gevolgd in België en werkt nu in Xi’an aan de bestrijding van de schimmels. Op dit  moment zijn er 19 verschillende schimmels geconstateerd. Deze worden succesvol bestreden maar dit heeft tijd nodig vanwege de meerdere lagen die aangebracht moeten worden zonder de originele verf te beschadigen.
De oorzaak van de schimmels is condens dat wordt veroorzaakt door de vele bezoekers. Damp uit kleding, adem enzovoorts stijgt op naar het dak en valt vervolgens als druppels naar beneden op de beelden.

Bereikbaarheid:
Het Terracottaleger ligt iets ten noordoosten van Xi'an, maar is betrekkelijk eenvoudig te bereiken. Vanaf het treinstation net buiten de noordelijke stadsmuur vertrekken elke paar minuten bussen die je naar het museum brengen voor ongeveer 7 Yuan. Neem hiervoor toeristenbus nummer 5 (5) of de lijndiensten 914 en 915. Het Terracottaleger is de laatste halte van deze lijnen.
Voor een taxirit betaalt u 100-120 Yuan. Regel je eigen vervoer let dan op dat je niet gefopt wordt met een uren langere reis langs alle tourist traps van Xi’an.

Toegangsprijs:
Volwassenen betalen 150 Yuan incl. een bezoek aan Qin Shi Huang z’n mausoleum.

Openingstijden:
Dagelijks geopend tussen 8.30 en 18.30
Ticket balies geopend tussen 8.30 en 17.00

Bronnen: 
wikipedia.nl
geledraak.nl
bezoekchina.nl
reisvormen.nl

Hiernaast heb ik een aantal afbeeldingen en filmpjes gevonden.
Ook een filmpje over hoe het leger er uit zou hebben gezien.
Eerst een aantal foto's.
De hogere heren uit hal 3:


Een overzicht van hal 1

Een afbeelding van de paarden.
 Ingezoomd kan je goed de verschillende gezichten zien.

Een filmpje van national geographic over het terracotta leger:


Uiteindelijk hier nog de link met het filmpje en de uitleg van hoe het leger eruit zou hebben gezien. 
http://www.nationalgeographic.nl/magazine/video/terracottaleger-in-kleur

Groetjes,
Linda

woensdag 15 januari 2014

Voorbereiding China: Yu Yuan tuinen

Hallo allemaal,

Zoals ik eerder al vertelde heb ik bij het kiezen van mijn reis een lijstje gemaakt van bezienswaardigheden die ik heel graag in China wil zien.
Ik ga nu mijn eerste stuk schrijven over het eerste punt op mijn lijst.
De lijst staat niet op volgorde van de dingen die ik het liefst wil zien maar gewoon willekeurig!
Bovenaan staat toevallig Shanghai met de Yu Yuan tuinen.

De Yu Yuan tuinen in Shanghai:

De Yu Yuan tuin is centraal gelegen in het centrum van Shanghai. De tuin is een van de mooiste voorbeelden van de klassieke stijl van een Chinese tuin in Shanghai. De Yu Yuan tuin is een eeuwenoude en een van de meest weelderige klassieke Chinese tuinen ter wereld, met vele tientallen vijvers, beekjes, bruggetjes, pagodes en theehuisjes. Deze tuin is een van de rijkst versierde Chinese tuinen. De tuin is aangelegd 1559 tijdens de Ming-dynastie. De tuin is een combinatie van tuinen die op ingewikkelde wijze zijn aangelegd samen met een reeks van gebouwen en binnenplaatsen. De tuin is ontworpen in wat bekend staat als Suzhou stijl. In het kort komt het erop neer dat er veel water is, er volop met steen is gewerkt, er prachtige bomen, bloemen en andere planten te vinden zijn en er veel van die mooie oude tempelachtige gebouwen zijn.

Het woord Yu() staat in het Chinees voor onbezorgdheid en je op je gemak voelen. Deze naam past perfect bij deze tuin aangezien de tuin zich door de vele weggetjes, vijvers, pagodes en halletjes je zeer op je gemak laat voelen. De tuin is op zich niet zo groot, slechts twee hectare, maar is wel een schitterend voorbeeld van klassieke Chinese tuinarchitectuur. Door de slimme indeling lijkt de tuin ook vele malen groter.

Het is niet gemakkelijk de ingang te vinden van Yu Yuan, want de tuin is omgeven door een enorme bazaar. De eigenaars van de stalletjes willen u best vertellen welke kant u op moet, maar niet voordat u ook even naar hun aanbod heeft gekeken.
Als u het eenmaal gevonden heeft, bereikt u de Yuyuan Tuin via een zigzaggend bruggetje. Deze ‘Brug van de Negen Bochten’ moet boze geesten buiten houden.

De tuin is in zes delen onderverdeeld door middel van met draken versierde stenen muren. Na de ingang kom je terecht in de Sansui-hal, de grootste vertrekken in de tuin die gebruikt werden voor plechtigheden en het onderhouden van gasten.
Achter deze hal bevindt zich een rotstuin, met een hoogte van 14 meter de grootste rotstuin ten zuiden van de Yangtze. Bovenop heb je een mooi uitzicht over de tuin. Ook zit in de rotstuin de Jade rots. Er zitten 72 gaten in deze ruim drie meter hoge rots. Als er water van boven in gegoten wordt, dan stroomt dit door alle 72 gaten naar buiten.

De overige delen van de tuin zijn meer planten, vijvertjes en beekjes te vinden.  Sommige van de bomen die hier staan zijn meer dan vier eeuwen oud.
De achterste delen van de tuin bieden zicht op de Chenghuang-tempel. Deze delen van de tuin zijn compacter en voorzien van gangetjes en grotten. Hier is een podium te vinden waar in het verleden muziek en toneelstukken gespeeld werden.

Geschiedenis:
De Yu Yuan tuin is net als vele projecten in China een luxueus persoonlijk project door een ambtenaar welke hiervoor geld doorsluist. De Yu Yuan tuin is het resultaat van de inspanningen van Pan Yunduan, een hoge mandarijn die leefde in de zestiende eeuw en de tuin liet aanleggen als onderkomen voor de oude dag van zijn ouders. De tuin is aangelegd in 1559 en er is maar liefst 20 jaar aan gewerkt. Samen met de ondergang van de familie viel te tuin in verval. Na twee eeuwen is deze over gekocht door kooplieden en is de tuin grondig gerestaureerd en uitgebreid om vervolgens gesloopt te worden tijdens de opiumoorlog in de 19e eeuw. Uiteindelijk heeft de stad Shanghai, die de tuin in 1950 in bezit nam, het in 1956 volledig laten herstellen en heeft het in 5 jaar later geopend als toeristische bezienswaardigheid.

Praktische informatie:
Chinese naam: 豫园 / Yùyuán
Engelse naam: Yu Yuyan garden
Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 17.30
Toegangsprijs: 30/40 yuan
Tijdsbestek: anderhalf uur

De tuin is ook een trekpleister voor Chinese toeristen. Hierdoor is het aan te raden om op een doordeweekse dag naar de tuin te gaan!

Bronnen:
bezoekchina.nl
china-reis.nl
cityspotters.com
columbusmagazine.nl

Na het lezen van de informatie over de tuin ben ik erg geïnteresseerd geraakt om deze typisch Chinese tuin te zien!
Ik zal jullie ook niet van twee foto's weerhouden. Een van een algemene indruk van de tuin en een van de Jade rots met 72 gaten.


Een kleine toevoeging:
Ik kwam net 2 filmpjes tegen van de tuin.
Een kort filmpje over de tuin van Viking cruises met wat uitleg erbij.
https://www.youtube.com/watch?v=g13gNw9QLXI

Ben je niet van de uitleg en wil je gewoon kijken met een Chinees muziekje erachter dan is dit filmpje meer weggelegd voor je.
http://www.youtube.com/watch?v=sMefv75gmnk


Groetjes,
Linda

Voorbereiding China: Reis uitzoeken

Hallo allemaal,

Graag wil ik op vakantie naar China.
Eerst wilde ik graag alleen maar aangezien er een partner in mijn leven is gekomen neig ik er steeds meer naar om samen naar China te  gaan.
Het is natuurlijk een fantastische ervaring om samen te kunnen delen.
Maar zo zijn er voor alleen gaan en voor samen gaan veel voordelen en nadelen.
Nu neig ik er meer naar om samen te gaan zodat je iemand hebt om alles mee te delen.
Alleen zijn is wel fijn omdat je dan zelf, zonder rekening te houden met anderen, kan doen wat je wilt!

Maar daarom wilde ik dit stuk niet schrijven.
Dat ik op reis ga naar China, dat staat in ieder geval vast.
Maar hoe kies je nu de juiste reis uit?
Als eerst ben ik op zoek gegaan op internet maar dat vond ik uiteindelijk te lastig omdat er zoveel hits uit komen.
Daarom ben ik naar het reisbureau geweest om gidsen te vragen voor groepsreizen in China!
Ik heb een Aziëgids van traveltrend 2014, Holland International 2014, FOX singlereis 2013, OAD China gids 2013 en VNC 2013.
Ik heb deze gidsen eerst doorgenomen en alle bezienswaardigheden gemarkeerd.
Ik zou iedereen aanraden om de OAD China-gids door te nemen.
Hier staat een leuke en duidelijke uitleg bij de bekendere plaatsen van China in.
Erg informatief en het leest makkelijk weg en geeft een goed beeld van wat er onder andere in de rest van de gidsen te vinden is.
Aangezien ik nu al een aardig idee had van wat er allemaal was en wat ik zelf graag wil zien  heb ik deze bezienswaardigheden op een briefje genoteerd.
Must betekende bij mij dat ik die punten echt graag in mijn reis wil zien en dat ik het jammer vind als ik deze punten niet zou kunnen plannen.
Extra betekende bij mij dat ik die punten wel graag wil zien maar dat als ze in mijn planning missen het niet heel erg is.
Optioneel betekende bij mij dat als die punten in de reis zitten ik dat wel leuk vind maar als het er niet bij zit het ook niet erg is.
Mijn briefje zag er als volgt uit:

Must:
Shanghai:
- Yu yuan tuinen
Xi'an:
- Terracotta leger
- Grote gans pagode
Beijing:
- Grote muur
- Verboden stad
- Zomerpaleis
Guilin:
- Boottocht over Li-rivier
(- Rijstvelden)

Extra:
Lijlang:
- Tijgersprongkloof
Kunming:
- Stenen woud
Shanghai/Suzhou:
- Zijdefabriek

Optioneel:
- Acrobatenshow
- DimSum
- Peking Duck
- Theeplantage

Vervolgens heb ik per reis bekeken welke van mijn punten erin stonden en zo een score gegeven aan de verschillende reizen. Uiteindelijk hield ik er nog 7 over waarvan er 3 van oad-reizen zijn en helaas is dit bedrijf failliet. Dus heb ik er nog 4 over. 1 van Holland International, 1 van Fox en 2 van Azië-reizen.
Van deze verschillende reizen heb ik de prijzen opgezocht en gekeken wat inclusief en exclusief is.
Hierbij laat ik het momenteel omdat ik nu eerst wil kiezen of ik alleen of samen weg ga.
Ga ik samen op pad dan wil ik vanaf hier samen kiezen welke reis het gaat worden, zo niet dan beslis ik het zelf en zal ik afwegingen moeten gaan maken over welke reis mijn voorkeur treft.

Komende tijd zal ik wat informatie plaatsen over mijn lijst en waarom juist deze punten op mijn lijst zijn gekomen!!

Groetjes,
Linda