maandag 20 januari 2014

Voorbereiding China: Terra Cotta Leger

Hallo allemaal,

De tweede bezienswaardigheid op mijn lijst is het Terra Cotta Leger in Xi'an.
Toen ik net besloten had om naar China te gaan kwam mijn moeder thuis met een krantenknipsel uit de Metro over het Terra Cotta Leger. Meteen was ik geboeid en heb ik het stuk gelezen. Een interessant stuk over een interessante bezienswaardigheid. In mijn stuk zal je buiten het terracotta leger ook lezen over de eerste keizer van China, die het Terra Cotta Leger heeft laten maken, en zijn graftombes.

Het terracottaleger is een vondst van 9099 terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi geboren als Ying Zheng. De bronnen geven verschillende leeftijden op welk moment Ying Zheng de troon besteeg, was dit 9, 13 of 14 jaar. In ieder geval was hij nog erg jong en erg ambitieus. Meteen bij het bestijgen van de troon begon hij met de aanleg van zijn grafcomplex. Ook besloot hij de losse bestaande muren tot een grote muur te maken; de chinese muur.

Geschiedenis:
Qin Shi Huangdi wist grote koninkrijken rondom een rivier in China te verenigen tot één rijk en wordt daarom gezien als de eerste keizer en stichter van China.
Bij de bouw van zijn mausoleum werden naar schatting zo’n 700.000 arbeiders ingezet, ruim twee keer zoveel als bij de Chinese muur. Het mausoleum ligt als een paleis onder een grafheuvel, die nu 76 meter hoog is.
Het graf was toentertijd 115 meter hoog en begroeid met gras en bomen en werd omringd door 10 tot 12 meter dikke muren. Binnen deze muren stonden ooit tempels, zalen en bestuurlijke gebouwen. Er zijn 400 putten met grafgeschenken opgegraven.
De tombe waarin Qin moet liggen is nooit geopend. Volgens een beschrijving zou het ontwerp van het graf bedoeld zijn als een ondergrondse weergave van het heelal met op de bodem een kaart van het Chinese rijk waarin de gele rivier, yangtsekiang en de oceaan zouden zijn nagebootst in kwikzilver.

Qin geloofde dat het graf zijn paleis voor de eeuwigheid was en dat het leven onder de grond een gevolg was van zijn leven op de aarde. Rond zijn tombe bevinden zich grafkamers met giften die ervoor moesten zorgen dat zijn ziel in het hiernamaals gevoed en beschermd werd.

Het Terracottaleger is geleidelijk aan bedekt met een drie meter dikke zandlaag. Zo heeft het leger 2200 jaar onder de grond gelegen. 
De wapens die gevonden zijn, zijn nog steeds scherp. De pijlpunten werden gemaakt van een hoog percentage lood, als je niet vanzelf dood ging door de pijl zelf dan werd je vergiftigd door het lood.

Aan het einde van de bouw werden de mensen die mee hadden geholpen levend begraven in het ondergrondse paleis zodat er geen geheimen naar buiten konden lekken.

Op 29 maart 1974 ontdekten boeren die een waterput aan het graven waren een terracottasoldaat, de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw. Met de opgravingen die volgden kwamen er duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid.
 Er liggen nog vele schatten onder de grond maar met de huidige technieken is het nog niet verantwoord om zonder beschadigingen het graf van de keizer en de eventuele schatten op te graven.

Indeling grafcomplex:
-          Grafheuvel met het graf van de keizer
Het graf is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet waar de ingang is. Uit historische verslagen blijkt dat het graf uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat, vol met zeldzame edelstenen en andere schatten. Het plafond zou ingelegd zijn met parels om zo de zon, de maan en de sterren na te bootsen. De vloer en de muren besteken met brons om zo het water buiten te houden. Kwikzilver wordt in beweging gebracht om zo een stromende rivier na te bootsen. Ook wordt er gezegd dat er automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd welke afgaan zodra het graf geopend wordt.
-          Grafkuilen
In de buurt van de grafheuvel bevinden zich talrijke grafkuilen. Een ervan bevatte twee prachtige bronzen miniatuurwagens met bronzen paarden en wagenmenners. Deze staan in het museum bij de opgraving. Onlangs is er een kuil met bronzen vogels ontdekt. Ook zijn er offerkuilen gevonden met skeletten van exotische dieren, massagraven van dwangarbeiders en tombes met lijken van jonge mensen. Tot in de 17e eeuw werden er in China mensen geofferd ook al werd dit in 384 v.C. officieel verboden.
-          Kuilen met terracottaleger
Het terracottaleger staat in vijf kuilen op twee kilometer van de grafheuvel. Kuil 1 is met zijn 210x60m de grootste en bevat meer dan 3000 infanteristen en zes strijdwagens. In kuil 2 zijn 1400 beelden aangetroffen met enorm detail, hierin staan de best bewaarde legers. In kuil 3 staan 68 beelden van hogere officieren en generaals, het beeld van de opperbevelhebber is nooit gevonden(er is twijfel of deze ooit heeft bestaan). Kuil 4 is leeg. Daarnaast worden de mooiste en best bewaarde beelden apart in het museum tentoongesteld.
De soldaten zijn geplaatst in 6 meter diepe geulen. Na de Qin-dynastie zijn de grafkelders geplunderd en in brand gestoken, waardoor de terracottasoldaten zwaar beschadigd werden. Boven deze kuilen zijn hallen gebouwd waar men het terracottaleger kan bekijken.
Het terracottaleger is onderverdeeld in voetsoldaten, artillerie, officiers en generaals met hierin onder andere kruisboogschutters, ruiters met strijdwagens en paarden. Allen stonden ze paraat voor een veldslag. Allen zijn tussen de 1,60 en 1,80 meter lang, wegen 300kg en ze zijn allemaal verschillend. Sommige staan, andere zitten knielend met gespannen pijl en boog. Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in uniform. De wapens die ze dragen zijn echt,  en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons. Minder bekend is dat men ook een leger heeft ontdekt van kleinere beelden van ongeveer 0,5 tot 0,75m hoog.

Vervaardiging:
De beelden zijn hol en in delen gemaakt. Door blootstelling aan de buitenlucht verdwenen de heldere kleuren vrijwel direct na de opgraving. Doordat de beelden gebakken zijn, zijn ze in redelijk goede staat gevonden.
De figuren zijn gemaakt door rijksarbeiders en lokale werklui. Ze werden door een soort productieband vervaardigt waarbij speciale delen later werden toegevoegd. Na de vervaardiging zijn de terracotta figuren geplaatst in exacte militaire formatie in orde van rang.

Er werd gebruik gemaakt van echte wapens welke al snel gestolen werden na het creëren van het leger. Het bestaan van de poppen is een bewijs van de hoeveelheid werk en vakkennis van de mensen toentertijd en bewijs van hoe groot de macht van de eerste keizer geweest moet zijn.

De figuren zijn op ware grootte gebouwd. Ze variëren in lengte, uniform en haarstijl, afhankelijk van de rang waarin de betreffende pop zit. Degene met een (mooi) hoofddeksel hebben een hogere rang. Er wordt gezegd dat alle terracotta krijgers gebaseerd zijn op echte mensen, ieder gezicht heeft verschillende eigenschappen en expressies.

Schimmel:
In 2000 werd bekend dat het Terracottaleger werd geplaagd door hardnekkige schimmels.
In 1974 was het al bekend dat er en schimmelprobleem was maar in 2000 bleek dit sterk verergerd. De originele kleuren worden aangetast en zijn langzaam maar zeker aan het vervagen.
Het Belgische farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutica werd gevraagd een oplossing te zoeken. In 2011 kwam er een contract dat een looptijd heeft van drie jaar. Een team Chinese onderzoekers heeft inmiddels een opleiding gevolgd in België en werkt nu in Xi’an aan de bestrijding van de schimmels. Op dit  moment zijn er 19 verschillende schimmels geconstateerd. Deze worden succesvol bestreden maar dit heeft tijd nodig vanwege de meerdere lagen die aangebracht moeten worden zonder de originele verf te beschadigen.
De oorzaak van de schimmels is condens dat wordt veroorzaakt door de vele bezoekers. Damp uit kleding, adem enzovoorts stijgt op naar het dak en valt vervolgens als druppels naar beneden op de beelden.

Bereikbaarheid:
Het Terracottaleger ligt iets ten noordoosten van Xi'an, maar is betrekkelijk eenvoudig te bereiken. Vanaf het treinstation net buiten de noordelijke stadsmuur vertrekken elke paar minuten bussen die je naar het museum brengen voor ongeveer 7 Yuan. Neem hiervoor toeristenbus nummer 5 (5) of de lijndiensten 914 en 915. Het Terracottaleger is de laatste halte van deze lijnen.
Voor een taxirit betaalt u 100-120 Yuan. Regel je eigen vervoer let dan op dat je niet gefopt wordt met een uren langere reis langs alle tourist traps van Xi’an.

Toegangsprijs:
Volwassenen betalen 150 Yuan incl. een bezoek aan Qin Shi Huang z’n mausoleum.

Openingstijden:
Dagelijks geopend tussen 8.30 en 18.30
Ticket balies geopend tussen 8.30 en 17.00

Bronnen: 
wikipedia.nl
geledraak.nl
bezoekchina.nl
reisvormen.nl

Hiernaast heb ik een aantal afbeeldingen en filmpjes gevonden.
Ook een filmpje over hoe het leger er uit zou hebben gezien.
Eerst een aantal foto's.
De hogere heren uit hal 3:


Een overzicht van hal 1

Een afbeelding van de paarden.
 Ingezoomd kan je goed de verschillende gezichten zien.

Een filmpje van national geographic over het terracotta leger:


Uiteindelijk hier nog de link met het filmpje en de uitleg van hoe het leger eruit zou hebben gezien. 
http://www.nationalgeographic.nl/magazine/video/terracottaleger-in-kleur

Groetjes,
Linda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten