vrijdag 1 augustus 2014

Voorbereiding China: Bund

Hallo allemaal,

In China gaan wij ook langs de Bund. Helaas rijden wij er alleen langs en staat er beschreven dat we er niet echt zullen blijven. Ik hoop toch dat we enkele gebouwen kunnen bekijken na het schrijven over dit stuk. 

De Bund is een gebied in Shanghai en omvat een 1,5 km lange oeverpromenade tussen de Hangpu rivier en de Zhongshan Road.  Het consultaat van het Verenigd Koninkrijk is gevestigd aan de Bund.
Aangezien men het karakter van de Bund wil houden zoals het is, is er een limiet gesteld aan de hoogte van de gebouwen die er staan. Aan de overkant van de rivier zie je in het stadsdeel Pudong torenhoge wolkenkrabbers. Twintig jaar geleden waren hier nog de boeren die hun akkers bewerkten. ’s Avonds als de neonverlichting aangaat lijkt het net een futuristische wereld. De twee hoogste gebouwen, het Shanghai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower zijn goed te herkennen.

Toen het Keizerrijk op instorten stond, hadden koloniale machten zich lappen grond toegeëigend die ze naar eigen inzicht konden inrichten. De gunstige ligging bij de Yangtze zorgde ervoor dat Shanghai snel groeide tot een van de grootste financiele centra ter wereld, maar dit gebied werd volgebouwd met majestueuze kantoren en hotels welke zich met de beste Europese hotels konden meten. Door de grondschaarste ging men de hoogte in bouwen. De bebouwing is een mengeling van verschillende stijlen in kantoorgebouwen van 1880 tot 1940. Na de Tweede Chinees-Japanse oorlog verlieten vrijwel alle buitenlanders de nederzettingen.

Sinds een grondige renovatie voorafgaand aan de wereldtentoonstelling van 2010, bestaat de Bund uit ruim opgezette promenade waar talloze prominente koloniale gebouwen goed te bezichtigen zijn. De meest interessante zijn op een rijtje gezet. Velen zijn voor toeristen toegankelijk.
-          De Waibaidubrug: deze brug is iets meer dan een eeuw oud en was de eerste volledig stalen brug in China.
-          Peace Hotel: het gebouw aan de noordzijde met het groende dak is de moeite waard om te bekijken. Oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van Victor Sassoon, een Iraakse jood die een gigantisch financieel imperium beheerde. Lange tijd was dit het hoogste gebouw van Shanghai.
-          Het douanekantoor: wordt met zijn hoge opvallende klokkentoren nog steeds gebruikt voor buitenlandse schepen die de haven van Shanghai binnen varen.
-          Het HSBC-kantoor: wordt niet meer zo gebruikt maar is van een plaatselijke bank. Dit gebouw heeft een enorme koepel en een prachtige neo-klassieke lobby.
-          Royal Dutch Shell: tegenover de vuurtoren, heb je op nr. 1 het voormalige kantoor van Royal Dutch Shell, voor het geïnteresseerd in Nederlandse activiteiten in Shanghai.

Bereikbaarheid:
Het station Henan Zhong Lu is op loopafstand. Ook is de Bund verbonden met Pudong via een voetgangerstunnel en een veerpont.

Bronnen:
Wikipedia.org
Bezoekchina.nl

Wikipedia.org




Geen opmerkingen:

Een reactie posten