maandag 4 augustus 2014

Voorbereiding China: Pekingeend

Hallo iedereen,

Bij deze mijn stuk over Pekingeend. Over de wijze waarop het gemaakt en geserveerd wordt.

Pekingeend is vernoemd naar de wijze waarop de overheerlijke geroosterde eend al eeuwenlang in de Chinese hoofdstad Beijing gegeten wordt. In het verleden was dit recept exclusief voor de keizerlijke familie. De eend in dit gerecht is een speciale gefokte witte eend, die te zwaar is om te kunnen vliegen. Ze worden vetgemest totdat ze zeven kilo wegen. Hierna wordt deze geslacht, de veren worden geplukt en de niet eetbare ingewanden worden eruit gesneden. Vervolgens wordt er hete lucht ingeblazen om de huid te scheiden van het vlees. Tenslotte wordt de eend in kokend water gedompeld en ingesmeerd met Chinese maltosesiroop en opgehangen om te drogen. Na 24 uur gaat de eend de oven in.
Vaak komt de kok de eend aan tafel snijden. De huid wordt als het lekkerste gedeelte gezien en vaak wordt er een dun stuk vlees met huid geserveerd. Er zullen op tafel ook dunne pannenkoekjes staan, lentepannenkoekjes, welke je gebruikt om je eend om te leggen. Ook de groente en komkommer leg je op de pannenkoekjes. Naar wens kan er saus toegevoegd worden. Nadat je overal kleine porties van op je pannenkoek hebt gelegd rol je deze op en kan je het met de handen eten.

Geschiedenis:
De geschiedenis gaat terug tot de Yuan-dynastie, en in de 15e eeuw was het het favoriete gerecht van de Ming-familie.

Bronnen:
Bezoekchina.nl
Wikipedia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten