Bij deze mijn stuk over Pekingeend. Over de wijze waarop het gemaakt en geserveerd wordt.
Pekingeend is
vernoemd naar de wijze waarop de overheerlijke geroosterde eend al eeuwenlang
in de Chinese hoofdstad Beijing gegeten wordt. In het verleden was dit recept
exclusief voor de keizerlijke familie. De eend in dit gerecht is een speciale
gefokte witte eend, die te zwaar is om te kunnen vliegen. Ze worden vetgemest
totdat ze zeven kilo wegen. Hierna wordt deze geslacht, de veren worden geplukt
en de niet eetbare ingewanden worden eruit gesneden. Vervolgens wordt er hete
lucht ingeblazen om de huid te scheiden van het vlees. Tenslotte wordt de eend
in kokend water gedompeld en ingesmeerd met Chinese maltosesiroop en opgehangen
om te drogen. Na 24 uur gaat de eend de oven in.
Vaak komt de kok de
eend aan tafel snijden. De huid wordt als het lekkerste gedeelte gezien en vaak
wordt er een dun stuk vlees met huid geserveerd. Er zullen op tafel ook dunne
pannenkoekjes staan, lentepannenkoekjes, welke je gebruikt om je eend om te
leggen. Ook de groente en komkommer leg je op de pannenkoekjes. Naar wens kan
er saus toegevoegd worden. Nadat je overal kleine porties van op je pannenkoek
hebt gelegd rol je deze op en kan je het met de handen eten.
Geschiedenis:
De geschiedenis
gaat terug tot de Yuan-dynastie, en in de 15e eeuw was het het
favoriete gerecht van de Ming-familie.
Bronnen:
Bezoekchina.nl
Wikipedia.org
Geen opmerkingen:
Een reactie posten