woensdag 5 maart 2014

Voorbereiding China: Stadsmuur Xi'an

Hallo allemaal,

Hierbij mijn stuk over de stadsmuur in Xi’an. Wij gaan, als er fietsen zijn, over de muur fietsen.

Het meest opvallende bouwwerk in Xi’an is de oude stadsmuur. Xi’an is een van de weinige steden in China waar de stadsmuur nog sichtbaar is. Ze behoren tot de oudste en best bewaarde fortificaties in China. Met de huidige muur in een rechthoekige vorm werd in 1370 begonnen, tijdens de Ming-dynastie. Deze muur bestond uit aangestampte aarde. Hun huidige uiterlijk hebben ze gekregen in 1568 toen de muur werd versterkt met bakstenen.
De muur is 13,7 kilometer lang, 12 meter hoog,  gemiddeld 12 meter breed en zo’n 15 tot 18 meter aan de basis. De muur is rechthoekig met op elke hoek wachttorens, om de 120 meter staat er een bolwerk met een wachthuis. De muur omringt samen met de slotgracht en het park, het binnenste centrum, het oudste deel van de stad, af. De muur moest de stad verdedigen tegen staatgrepen. In de muur bevinden zich 4 poorten: Anyuan (eeuwige harmonie) in het noorden, Changle(eeuwig geluk) in het oosten, Yongning (eeuwige vrede) in het zuiden en Anding (harmonie en vrede) in het westen. Bij Yongning vinden veel officiële ontvangstceremonies voor hoogwaardigheidsbekleders plaat op het plein aan de zuiderlijke poort.
Om de stad binnen te gaan moesten mensen langs drie poorttorens: Shalou, Jianlou en Zhenlou. Shenlou is de buitenste toren met ophaalbrug. Jianlou diende als verdedigingdpost, is in het midden gelegen en voorzien van ramen waardoor men pijlen kon schieten. De binnenste toren, Shenglou, is de hoofdingang tot de stad. In het gebied tussen de twee binnenste toren, wong cheng genaamd, waren soldaten gestationeerd.
Je kan dus niet om de muur heen maar er dus wel op. En als Nederlander is het natuurlijk erg leuk om over de muur te fietsen! Er zijn dan ook fietsen te huur, niet de beste maar het blijft leuk.
Je krijgt 100 minuten de tijd om over de muur te fietsen. Je hoort op de muur Chinese muziek door de speakers. Als je niet over de gehele muur wilt fietsen kan je je fiets ook op een ander punt inleveren.
Voor mensen slecht ter been zijn er ook golfkarretjes te huur.

Toegangsprijzen:
Stadsmuur: 40 yuan
Fietsverhuur: 20 yuan voor 100 minuten (let op: ben je langer weg dan 100 minuten betaal je dit dus 2 keer!)
Borg voor de fiets: 200 yuan
  
nl.radio86
Droomplekken.nl
Columbusmagazine.nl
Mavanvliet.nl
Kampie.info

Groetjes,
Linda



Voorbereiding China: Shaolin Zen Show

Hallo allemaal,

Ik ga maar een kort stuk schrijven over de show. Ik ben van mening dat je over een show niet te veel moet weten, dit verpest alleen maar de ervaring van de show. Daarom zal dit stuk globaal blijven en niet te inhoudelijk. Achteraf zal ik er wat meer inhoudelijk over vertellen om een beeld te geven van hoe de show was.

Het publiek zit op matten zoals de matten die monniken gebruiken bij hun meditatie. In de lucht zijn sterren en een maan gemaakt van kleine elektronische lichten. Het publiek vindt vooral de stunts zoals het zwaardgevecht in de bomen en de creatieve kungfu erg spectaculair.
Op de achtergrond staat een tempel speciaal gemaakt voor de show.
De show is 16 oktober 2003 voor het eerst uitgevoerd, 7 kilometer van de Shaolin tempel. Het gaat in de show vooral om zen en martial arts.
Er zijn vijf scenes in de show: Water, Hout, Wind, Licht en Steen. In deze scenes is geprobeerd de muziek met de natuurlijke elementen samen te laten komen.
De show gebruikt 3 vierkante kilometer en het hoogste punt van performance is op 1400 meter boven zeelevel.
In de natuurlijke omgeving komen de ideeën van het weer, wind en de natuurlijke geluiden, zegt choreograaf Huang.
De show duurt 70 minuten en er spelen 600 acteurs in mee. De meeste zijn studenten van de martial arts school in Dengfeng. Sinds Maart 2007 wordt de voorstelling elke avond gegeven behalve in de koude maanden van november tot februari. Als het regent zorgt de organisatie voor regenjassen voor het publiek.


Bron:
Chinaculture.org

Groetjes,
Linda

Natuurlijk decor

Indrukwekkende martial arts scenes

Monniken mediteren gedurende de gehele show

Voorbereiding China: Tempel van de Hemel

Hallo allemaal,

Hier mijn stuk over de Tempel van de Hemel in China. Ik heb hierbij niet alleen de Tempel van de Hemel maar ook de omliggende gebouwen meegenomen in mijn beschrijving!

De vier belangrijkste tempels van Beijing staan in de vier windstreken: in het oosten de Tempel van de Zon, in het westen de Tempel van de Maan, in het noorden de Tempel van de Aarde en in het zuiden de Tempel van de Hemel.
Van alle tempels van de Chinese hoofdstad is dit een van de mooiste en de bekendste taoïstische tempel. De tempel stamt uit het jaar 1420. Keizers van de Ming-dynastie leidden hier twee keer per jaar een plechtige, rituele ceremonie, waarbij ze als bemiddelaar tussen hemel en aarde offers brachten om de gunst van de goden af te smeken voor de volgende oogst. De bijbehorende godsdienst is het doïsme.

Het tempelcomplex bestaat uit de grote ronde hal waar gebeden werd voor een goede oogst, de hal van keizerlijke onthouding(de keizer moest drie dagen vasten alvorens aan de ceremonie deel te nemen), het open altaar van de hemel, keizerlijk gewelf van de hemel en de brug van de rode treden. Het geheel bevindt zich in de omgeving van tuinen en wordt omringd door dubbele muren en oude naaldbomen.

Het park van de tempel van de hemel:
Het gehele ontwerp van het park staat in het teken van de verbinding tussen hemel en aarde. In het taoïsme staan ronde vormen voor de hemel en vierkante vormen voor de aarde. Het noordelijke deel van de buitenmuur vormt een halve cirkel, het zuidelijke deel een half vierkant. Ook de tempel en het altaar zijn zelf rond maar gebouwd op stenen vierkante platformen.
De twee grote wegen verdelen het park in vieren. In het oostelijke deel vind je de Gebedshal voor Gunstige Oogst en het Ronde Heuvel Altaar. In het westelijke deel het Paleis van Onthouding. In het noordelijke deel hiervan liggen de Honderd Bloementuin, de Chinese Rozentuin en het Paviljoen van het Lange leven. Bij de oostelijke ingang staat een rotspartij symbool voor Taishan(bekende heilige berg in China). Het park staat vol cipres-bomen, naar schatting is de oudste boom tegen de 800 jaar.

Tussen de oostelijke toegangspoort en de gebedshal voor de goede oogst zijn vaak honderden Chinezen, sommige in klederdracht, aan het dansen, zingen, zwaardvechten of veervoetbal aan het spelen.

Gebedshal voor de Goede Oogst:
De gebedshal is het grootste bekendste bouwwerk in de tempel van de hemel. Elke winter bracht de keizer hier de langste nacht van het jaar door om de goden te vragen of ze voor een goede oogst konden zorgen. Was het een droge zomer dan kwam de keizer in de zomer terug om meer regen te vragen. Het volk geloofde wanneer de oogst slecht was, de goden de keizer niet gunstig gezind waren.
De tempel is 33 meter hoog en heeft een doorsnede van 24 meter, geplaatst op een marmeren platform. Lange tijd was dit het hoogste gebouw van Beijing.  Er is bij de constructie enkel hout gebruikt. Symboliek speelt een belangrijke rol bij deze hal. De vier middelste steunpilaren, waarop het bovenste van de drie draken rust, staan voor de vier seizoenen. De volgende twaalf steunpilaren van het tweede dak staan voor de twaalf maanden van het jaar en de buitenste twaalf pilaren van het derde en laagste dak voor de twaalf tijdseenheden waar de oude Chinezende dagen in verdeelden.
In 1889 vernielden bliksemschichten de hal, buitenlandse machten maakten in die tijd min of meer de diensten uit en niet keizer Guangxu.

Brug van de Rode Treden:
Eigenlijk is de brug van de rode treden geen brug maar een verhoogde weg. Er zijn ook geen treden , het is een oplopende helling. Deze verhoogde weg van 360 meter lang en 30 meter breed verbindt het Keizerlijk Gewelf met de Gebedshal.

Keizerlijk Gewelf van de Hemel:
Aan het zuidelijke uiteinde van de Brug van de Rode Tredes staat het Keizerlijk gewelf van de hemel. Het lijkt op de gebedshal maar is kleiner en heeft slechts 1 dak.
Het was de bewaarplaats van heilige relikwieën, zoals stenen tabletten ter verering van de zon en maan die vandaag de dag nog te bezichtigen zijn.
Het meest bekend is het keizerlijk gewelf echter om de Echomuur die het gewelf en enkele bijgebouwen omsluit. De muur is rond en vier meter hoog, een meter dik en bijna 200 meter lang. De wand bestaat uit gladde, geglazuurde stenen en iemand die aan de ene kant van de muur staat kan vrij eenvoudig met iemand aan de andere kant een gesprek voeren. Door de drukte is dit helaas vaak niet goed uit te testen.

Ronde Heuvel Altaar:
Het ronde heuvel altaar is het altaar waar de hemel aanbeden werd en waaraan het hele tempel van de hemel complex zijn naam aan dankt. Nadat de keizer de nacht doorgebracht had in de gebedshal kwam hij hier om koeien en schapen te verbranden als offer. Hij besprak met de goden hoe het afgelopen jaar geweest was, welke zonden hij had begaan en of de goden hem en het Chinese volk wilden vergeven. Behalve soldaten, het keizerlijk orkest en familieleden van de keizer mocht niemand de ceremonie bij wonen. Alle gebouwen in de buurt moesten deze dag ramen en deuren gesloten houden. In de laatste jaren toen Beijing een treinverbinding met zee had werd zelfs het treinverkeer stil gelegd.
Het altaar ligt op een lage heuvel met daarop drie volledig uit marmer vervaardigde platformen. Het laagste is 70 meter in doorsnee, het middelste 50 meter en het hoogste 30meter. Bovenop het hoogste platform ligt een ronde steen, daaromheen negen ringen van telkens een veelvoud van 9 stenen. 9 was het machtigste cijfer en hiermee ook het cijfer van de keizer.

Paleis van Onthouding:
Omgeven door een slotgracht en hoge muren om de keizer te beschermen was dit zijn verblijfplaats enkele dagen voordat de rituelen in de tempel en op het altaar plaatsvonden. Binnenin zit een klokkentoren, welke geluid werd wanneer de keizer aan zijn ceremonie begon, en twee kleine paviljoenen. De drie dagen die de keizer hier moest vasten betekende dat hij geen alcohol mocht nuttigen, geen vlees mocht eten, zich niet met staatszaken bezig mocht houden en hij geen seks mocht hebben met de keizerin of zijn concubines. Verder is er in het paleis een badkamer, slaapkamer en bibliotheek waar de keizer zich voor kon bereiden op de ceremonies.

Geschiedenis:
Nadat Ming (1368-1644) de macht in China gegrepen hadden, verplaatsten ze de hoofdstad van Nanjing(zuidelijke hoofdstad) naar Beijing(noordelijke hoofdstad). Ming-keizer Yongle wilde Beijing eerst vol imposante bouwwerken zetten voordat het een waardige hoofdstad zou zijn voor Chinese keizers. Een van de meest bekende bouwwerken is de Verboden stad. Ook de Tempel van de Hemel, aanvankelijk samen met Tempel van de Aarde, werd in deze periode gebouwd. De keizer had tempels nodig om als zoon van de hemel beschouwd te worden.
Nadat de tempel gebouwd is is hij nog enkele malen uitgebreid en opnieuw in de verf gezet.  In het begin van de zestiende eeuw onder leiding van keizer Jiajing werd de hal voor de goede oogst en het ronde heuvel altaar aangelegd. De tempel van de aarde werd van het terrein verplaatst naar het noorden van Beijing. De gebouwen in het noordelijke deel werden verbonden met het zuidelijke deel door de Brug van de Rode Treden.
In de achttiende eeuw onder leiding van keizer Qianlong werden de tuinen flink uitgebreid. Er werden nieuwe, hogere en rijker versierde muren gemetseld en ook kreeg het park zijn huidige, symbolische vormen. Daarnaast werd het Paleis van Onthouding aangelegd.
Tijdens de tweede opiumoorlog in 1860 zijn de gebouwen vernield door Europese machten. Tijdens de Bokersopstand toen werd geprobeerd om de troepen het land uit te drijven gebruikten de Westerse machten de tempel als militair hoofdkwartier.
In 1890 is de tempel voor het laatst gerestaureerd. In 1918 werd het park omgedoopt tot openbaar park. In 1949 is het park voor het publiek open gesteld. Gedurende de 20e eeuw zijn het park en de tempels flink opgeknapt en tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Beijing. In 2007 is het voor de laatste keer opnieuw in de verf gezet.

Bereikbaarheid:
Eenvoudig te bereiken per metro of taxi.
Metro lijn 5 naar Tiantandongmen, uitgang A.
Enkele minuten lopen om bij het park te komen.

Toegangsprijs:
Combinatieticket waarmee alles te bezichtigen is:          35 yuan (1apr – 31 okt)
                                                                                   30 yuan (1nov – 31mrt)
Parkticket:                                                                   15 yuan (1apr – 31okt)
                                                                                   10 yuan (1nov – 31mrt)
Paleis van onthouding ticket:                                         10 yuan
Gebedshal voor de goede oogst, ronde heuvel altaar
en het keizerlijk gewelf van de hemel tezamen:               20 yuan

Openingstijden:
Park:
Dagelijks geopend tussen 6.00 en 22.00.

Bezienswaardigheden met apart ticket:
Dagelijks geopend van 6.00        tot 17.00 (1 nov – 28 feb)
                                                  tot 17.30 (1 mrt – 30 jun)
                                                   tot 18.00 (1 juli – 31 okt)


Bronnen:
Wikipedia.nl
Bezoekchina.nl
Droomplekken.nl
Unesco.nl
Joe-service.com





Gebedshal

Keizerlijk gewelf

Gracht van het Paleis van onthouding

Ronde heuvel altaar

Panorama 

Filmpje van de tempel van de hemel en het complex hieromheen.

Voorbereiding China: Definitieve reisschema

Hallo allemaal,

Helaas heb ik nog lang niet alles van mijn reislijst uit kunnen leggen en dit ga ik ook niet meer doen.
We hebben namelijk geboekt en ik ga de bezienswaardigheden van deze reis beschrijven.
Hier zit niet alles in wat ik op mijn lijst had staan maar wel een hele hoop :)
Na mijn lijst te hebben gebruikt zijn we samen rond de tafel gaan zitten.
Ik heb nog alle kosten uitgewerkt, hoe lang de reis duurt, wat optioneel was en wat er al bij zat en eventuele extra kosten.
Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de 20-daagse reis fascinerend China van De Jong Intra.
Het kostte wat moeite met boeken want we hebben medicijnen mee voor diabetes.
Deze moeten gekoeld worden en dit scheen nog niet zo gemakkelijk te zijn.
Wij hadden er niet op gerekend dat dit problemen zou opleveren maar bij het reisbureau werd al snel duidelijk dat dit soort vragen bijna nooit gesteld worden en er moest achteraan gegaan worden.
Gelukkig kregen wij vrij snel het verlossende woord dat het zou kunnen en we voor 1 dag voor een koeltas met koelelementen moesten zorgen omdat er dan 24 uur zonder koelkast doorgebracht moet worden.
Voor de rest wordt er geregeld dat de medicijnen bij het restaurant gekoeld mogen blijven staan totdat we na de lunch ze op komen halen.
Erg blij met dit nieuws gaan we nu weer verder met onze voorbereidingen.

Voor de dagindeling verwijs ik jullie door naar de website van De Jong Intra zelf.
Deze reis gaat langs de volgende bezienswaardigheden, een aantal zijn optioneel(de optionele excursies welke wij niet willen doen heb ik er tussenuit gehaald):
Beijing:
- Tempel van de Hemel*
- Tiantan park
- Welkomstdiner
- Tian’anmen plein
- Verboden Stad
- 'Bird Nest' Olympisch stadion
- Hutong-tour, inclusief aansluitend diner . Deels te voet en deels rondgereden per fietstaxi gaat u door deze oude volksbuurten, bezoekt u een Chinese familie en proeft u het alledaagse leven.
- Mutianyu, minder toeristisch gedeelte van de Grote Muur bezichtigt
- Cloisonnéwerkplaats
- Typisch Pekingeend diner

Dengfeng:
- Shaolin Zen show
- Shaolin-klooster
- 'Woud van Pagodes'

Luoyang:
- Drakenpoortgrotten

Xi’an:
- Groothandelsmarkt van traditionele, Chinese geneesmiddelen
- Werkplaats waar terracotta soldaten worden gemaakt
- Terracotta Leger*
- 'dumplings', gevolgd door een Tang-dynastie show.
- Stadsmuur
- Zuidpoort
- Kleine Wilde Gans Pagode
- jade atelier

Shanghai:
- Urban Planning Museum
- Volksplein
- Yuyuan tuin*
- Bund
- acrobatenshow in het Shanghai ERA Circus, inclusief een diner

Suzhou:
- boottocht op het Grote Kanaal
- Tijgerheuvel
- Tuin van de Nederige Bestuurder
- zijde atelier

Hangzhou:
- Boottocht west lake
- Lingyin tempel
- Lachende Boeddha

Guilin:
- boottocht maken over de 4 meren om te genieten van ‘Guilin by Night’. Dit alles voorafgegaan door een uitstekend diner.
- Rieten Fluit grot
- Daxu
- rijstterrassen van Longsheng
- boottocht op de Li rivier

Hongkong:
- Stadstour
- Victoria Peak
- Repulse Bay

- tocht per traditionele jonk maken


Van al deze punten heb ik er pas 2 uitgewerkt.
Dit gaat nog wat tijd kosten voor ik ze allemaal uitgewerkt heb maar dit wil ik wel gaan doen voordat wij in augustus zullen vertrekken naar China.
Dit zodat we goed weten waar we naar gaan kijken.
Ik hoop dat het me niet tegen zal vallen door wat ik zie te vergelijken met wat ik heb gelezen.
Boven alles gaan wij gewoon heerlijk genieten!!

Groetjes,
Linda

dinsdag 4 maart 2014

Tapasavond

Hallo allemaal,

Met het gezin vonden wij het een erg leuk idee om een tapasavond te houden.
Zo bedacht zo gedaan.
Het idee kwam toen mijn nicht en vriend er ook bij waren dus met zn vijven hebben we een datum gekozen.
Dan ben je met 5 personen maar hoeveel gerechtjes laat je iedereen dan maken...
Mijn moeder vond 1 genoeg, ik dacht echter dat dat veel te weinig zou zijn.
Het zijn daarom 2 gerechtjes per persoon geworden.
Omdat ik dit nog steeds weinig vond heb ik voor op de tafel brood met aioli en spiesjes van mozzarella en tomaat gemaakt.

Langzaam aan kreeg ik van iedereen door wie wat zou gaan maken.
Hiervan heb ik gevraagd of mensen het gas of de oven nodig hadden en hoe lang.
Je kan moeilijk 2 gerechtjes welke allebei in de oven moeten gelijk serveren. Daar moet dus rekening mee gehouden worden.
We hadden gekozen voor 5 gangen met 2 gerechten. Dit was naar onze mening een prima verdeling.
Ook de tussentijd tussen de verschillende gerechten was ideaal, net genoeg tijd om het eten te laten zakken voordat de nieuwe gang op tafel kwam.

Dit was onze menukaart:
Ronde 1
- uiensoep
- gevulde champignons met zalm en geitenkaas

Ronde 2
- wraps
- zalmrol met boursin, crème fraiche en spinazie

Ronde 3
- pittige gehaktballen
- komkommer met tonijnvulling

Ronde 4
- kip gemarineerd in honing mosterd
- satespiesjes

Ronde 5
- patatas bravas
- pinchos met geitenkaas

Alle gerechten waren erg lekker.
Mijn favorieten waren:
De uiensoep, gevulde champignons, kip honing mosterd en de patatas bravas.
De uiensoep omdat ik uiensoep heerlijk vind. Lekker zoet en een prima starter.
De gevulde champignons waren heel erg lekker door de verschillende ingrediënten van de vulling. Deze passen perfect bij elkaar.
De kip honing mosterd omdat ik de combinatie van kip en honing echt heel erg lekker vind. Het geeft net een zoete bite aan de kip.
De patatas bravas omdat dit lekker pittige aardappelen zijn. Even iets anders tussen alle andere gerechten.

Naar mijn mening een geslaagde avond waarin we allemaal dingen hebben gegeten welke we nooit op hadden.
Een hele goede manier om te kijken of je iets lust en heel erg gezellig om met zn allen voor de maaltijd te zorgen.
En het meest belangrijke, er zit voor iedereen iets lekkers tussen!
Voor mij zeker voor herhaling vatbaar!

Groetjes,
Linda

Pinchos!