woensdag 5 maart 2014

Voorbereiding China: Stadsmuur Xi'an

Hallo allemaal,

Hierbij mijn stuk over de stadsmuur in Xi’an. Wij gaan, als er fietsen zijn, over de muur fietsen.

Het meest opvallende bouwwerk in Xi’an is de oude stadsmuur. Xi’an is een van de weinige steden in China waar de stadsmuur nog sichtbaar is. Ze behoren tot de oudste en best bewaarde fortificaties in China. Met de huidige muur in een rechthoekige vorm werd in 1370 begonnen, tijdens de Ming-dynastie. Deze muur bestond uit aangestampte aarde. Hun huidige uiterlijk hebben ze gekregen in 1568 toen de muur werd versterkt met bakstenen.
De muur is 13,7 kilometer lang, 12 meter hoog,  gemiddeld 12 meter breed en zo’n 15 tot 18 meter aan de basis. De muur is rechthoekig met op elke hoek wachttorens, om de 120 meter staat er een bolwerk met een wachthuis. De muur omringt samen met de slotgracht en het park, het binnenste centrum, het oudste deel van de stad, af. De muur moest de stad verdedigen tegen staatgrepen. In de muur bevinden zich 4 poorten: Anyuan (eeuwige harmonie) in het noorden, Changle(eeuwig geluk) in het oosten, Yongning (eeuwige vrede) in het zuiden en Anding (harmonie en vrede) in het westen. Bij Yongning vinden veel officiële ontvangstceremonies voor hoogwaardigheidsbekleders plaat op het plein aan de zuiderlijke poort.
Om de stad binnen te gaan moesten mensen langs drie poorttorens: Shalou, Jianlou en Zhenlou. Shenlou is de buitenste toren met ophaalbrug. Jianlou diende als verdedigingdpost, is in het midden gelegen en voorzien van ramen waardoor men pijlen kon schieten. De binnenste toren, Shenglou, is de hoofdingang tot de stad. In het gebied tussen de twee binnenste toren, wong cheng genaamd, waren soldaten gestationeerd.
Je kan dus niet om de muur heen maar er dus wel op. En als Nederlander is het natuurlijk erg leuk om over de muur te fietsen! Er zijn dan ook fietsen te huur, niet de beste maar het blijft leuk.
Je krijgt 100 minuten de tijd om over de muur te fietsen. Je hoort op de muur Chinese muziek door de speakers. Als je niet over de gehele muur wilt fietsen kan je je fiets ook op een ander punt inleveren.
Voor mensen slecht ter been zijn er ook golfkarretjes te huur.

Toegangsprijzen:
Stadsmuur: 40 yuan
Fietsverhuur: 20 yuan voor 100 minuten (let op: ben je langer weg dan 100 minuten betaal je dit dus 2 keer!)
Borg voor de fiets: 200 yuan
  
nl.radio86
Droomplekken.nl
Columbusmagazine.nl
Mavanvliet.nl
Kampie.info

Groetjes,
Linda



Geen opmerkingen:

Een reactie posten