dinsdag 3 juni 2014

Voorbereiding China: Het Volksplein

Hallo allemaal,

Na een tijd niks van me te laten horen vanwege de drukte nu weer een bericht over de voorbereidingen voor China.
Hier mijn stuk over het volksplein in Shanghai.

Het volksplein van Shanghai wordt gezien als het centrum van de stad. Het gebied in en om het volksplein wordt ook wel gezien als het moderne culturele centrum van de stad. Het Volksplein heeft uitgestrekte parken en is omringd door ontelbare wolkenkrabbers. De belangrijkste winkelstraten en verkeersaders komen allemaal op het volksplein uit. Dagelijks komen hier een half miljoen passagiers. Het plein staat ook bekend als People’s square en Renmin square. Het plein bevat het Museum van Shanghai, het stedelijk planbureau en het belangrijkste theater van Shanghai. Door het vele groen is het park een oase van rust voor iedereen die de auto’s en mensenmassa’s wil ontsnappen.

Het park is door een brede laan in tweeën verdeeld, in het noordelijke deel onder de dicht op elkaar staande bomen word je helemaal van de buitenwereld afgesloten. Met heuvels, beekjes, vijvers en sfeervolle verlichting is dit vooral na zonsondergang de moeite van een bezoek waard.
Het zuidelijke deel is veel opener, meer grasvelden en plaats om te zitten.

Aan de noordzijde wordt het Volksplein verder van de stad gescheiden door Nanjinglu, de drukste winkelstraat van Shanghai. Aan de oostzijde loopt het winkelgedeelte vervolgens door, met onder andere Raffles City, een van de grootste winkelcomplexen van de stad met talloze restaurants. Ten zuiden van het plein vind je nog enkele andere parken. Aan de westzijde liggen vooral kantoorgebouwen.

Ook op het plein zelf zijn gebouwen te vinden. In het noordelijke deel meteen aan de brede laan staan het theater, het stadhuis en de tentoonstelling van het stedelijk planbureau. In het theater kun je terecht voor opera’s en theatervoorstellingen die gericht zijn op zowel chinees als internationaal publiek. Het stadhuis is niet toegankelijk voor toeristen, de tentoonstelling van het stedelijk planbureau wel. Het is een klein museum over de geschiedenis van Shanghai en biedt veel schetsen, modellen en een enorme maquette over de toekomst van de stad.
Op de zuidelijke helft van het plein  vind je het Museum van Shanghai.

Geschiedenis:
Het park ligt in de voormalige Britse Concessie. De Britten die halverwege de negentiende eeuw het gebied bestuurden hielden erg van paardenrennen. Vandaar dat de wegen rond het park destijds gebruikt werden als renbaan, terwijl er in het midden van de baan andere populaire Engelse sporten gespeeld werden. Een eeuw later, na de communistische machtsovername, werd het omgevormd tot een terrein voor onder andere militaire parades. Sinds de laatste twintig jaar is het volksplein te zien zoals hij nu is.

Bereikbaarheid:
Het plein is te bereiken door de metro te nemen naar station People’s Square(E) op lijnen 1, 2 en 8. Het is met 21 uitgangen verreweg het grootste metrostation van Shanghai en uitgangen  1, 2, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 16 en 17 komen allemaal op verschillende delen van het plein uit.

Praktische informatie:
Chinese naam: 人民广 / Rénmínguǎngchǎng
Het plein is dag en nacht bereikbaar en er is geen toegangsprijs.
Het tijdsbestek wat voor een uitje naar het park staat is ongeveer 2 uur.

Bezoekchina.nl
Geledraak.nl
Wikipedia.org

Volksplein met het Shanghai Museum

Volksplein vanuit een andere hoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten