maandag 21 juli 2014

Voorbereiding China: Cloisonné-werkplaats

Hallo allemaal,

Zelf had ik geen idee wat Cloisonné was dus heb ik het opgezocht. De eerste keer snapte ik niet precies wat er mee bedoeld werd maar na het schrijven van dit stuk is mij dit een stuk duidelijker geworden. Dit stuk gaat vooral over Cloisonné, hoe deze techniek werkt en een klein stukje over de geschiedenis.

Cloisonne is een techniek van emailleren, waarbij men geplet draad in bepaalde motieven of figuren op een metalen ondergrond bevestigt. Vroeger gebeurde dit door zilver of goud te lassen op metaal waarna er met emailpoeder of edelstenen, glas en andere materialen de plekken hiertussen werden opgevuld. Hiermee werden vooral juwelen en kleine producten voor op kleren ne wapens gemaakt.  Later werd het zilver en goud vervangen door geplet draad. Dat kan met lijm maar ook door het product in de oven te leggen. De tussenstukken tussen de draden worden met verschillende kleuren emailpoeder bedekt. Het geplette draad voorkomt dat de email in elkaar overlopen. Vervolgens worden de producten gepolijst totdat er geen draad meer boven het email uitsteekt. Het werd vooral gebruikt voor juwelen, schalen en vasen. Dit omdat deze techniek feel verfijndere opdrukken kon maken dan de eerdere techniek. Deze technieken dateren uit de 5e eeuw voor Christus, china is momenteel het belangrijkste productieland.

Geschiedenis:
De eerste technieken werden ontwikkeld voor juwelen in het oosten. Vooral bekend van de kleine stuks zoals ringen. Later kwamen er dikkere stukken tussen het emailpoeder. De oorsprong vindt zich in Egypte maar al snel verspreidde het zich naar Europa en vervolgens over de wereld.

De oudste stukken cloisonne welke het overleefd hebben waren ringen in graven uit de 12e eeuw voor Christus. Vanaf de 8e eeuw werd er steeds dunner draad gebruikt voor complexere kunstwerken. De grotere werken werden samengesteld uit allemaal kleine werken. In sommige objecten werd gebruikt gemaakt van dun en dik draad voor een mooi effect.

Er zijn twee verschillende technieken, vollschmelz en senkschmelz. Vollschemlz was de eerste techniek waarbij een hele gouden basisplaat werd gevuld met emailpoeder. Bij de Senkschemlz techniek worden er alleen gedeelten van de plaat versierd. De omslag tussen de twee technieken gebeurde tussen 900-1000. De techniek bereikte China in de 13-14e eeuw. Het eerst werd er in China over geschreven in 1388. Het eerste Chinese stuk dateert uit 1425-1435 van keizer Xuande. In de 18e eeuw had keizer Kangxi een cloisonne werkplaats. De duurste stukken komen uit de Ming dynastie specifiek van de Xuande keizer en de Jingtai keizer(1450-1457). In China is blauw meestal de dominante kleur in de werken, genaamd Jingtailan. De Chinese cloisonne is de bekendste over de wereld, ook al maken de Japanners ook veel Cloisonne.

Het moderne proces:
Tegenwoordig is de ondergrond vaak van koper, een stuk goedkoper, licht en makkelijk te bewerken. Goud en zilver worden nog wel gebruikt maar minder. Het draad is gemaakt van fijn zilver of fijn goed. Alle buigingen zijn hoekig. Soms worden verschillende draden aan elkaar gesoldeerd, dit zorgt er echter voor dat het emailpoeder minder tot zijn recht komt dus wordt zoveel mogelijk vermeden. Om het te bevestigen aan de basis wordt er geen gebruik meer gemaakt van soldeer maar wordt er eerst een doorzichtige laag emailpoeder aangebracht waar de draden door tragacanth gom op vastgezet kunnen worden. Als de gom gedroogd is wordt het opnieuw verwarmd waardoor de gom weg brand en de draad in het emailpoeder vast komt te zitten. Vervolgens worden de vakken tussen het draad met verschillende kleuren emailpoeder versierd. Dit gebeurd door een mengsel van het poeder met de gom waarna het product geheel moet drogen voordat het weer verwarmd wordt. De email zal krimpen waardoor niet het gehele vlak bedekt is maar dit proces wordt meerdere malen herhaald totdat het gehele vakje gevuld is met email.

Verschillende methoden:
Er zijn verschillende methoden te gebruiken bij het werken met email.
Model Hammering: het proces om koper te vormen in verschillende vormen met een hamer onder hoge temperaturen
Filigree welding: koper wordt omgebogen en geknepen tot een mooi werk van fragiel patronen van bloemen. Waarna het op een metalen ondergrond wordt gebrand.
Enamel filling: Vakmannen vullen de stukken welke afgescheiden zijn door het koper met emailpoeder.
Surface polishing: Het artikel wordt 3 a 4 keer glad gemaakt met grind of houtskool. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren.
Gilding: Aan het eind worden er soms nog accenten goud toegevoegd voor exta ellegantie.

Bronnen:
Wikipedia.org
Wikipedia.org

Travelchinaguide.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten