donderdag 17 juli 2014

Voorbereiding China: De Verboden Stad

Hallo allemaal,

Je kunt China natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Verboden Stad. Een van de bekendste bezienswaardigheden in China vanwege het buitensluiten van de 'gewone' bevolking.

De verboden stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming en Qing dynastie hun rijk bestuurden tot aan de val van het keizerrijk. Het enorme paleis heeft goudkleurige daken, heeft 1000 gebouwen en 10.000 kamers. De stad werd gebouwd in Beijing en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Hiervoor lag Beijing in puin en de keizer pakte het grootst aan om de stad te herbouwen.
De Yongle-keizer liet verschillende paleizen bouwen en zo ontstond de verboden stad. Deze verving het Minggugong in de ouder hoofdstad Nanjing. Tegenwoordig word het keizerlijk paleis Gugong genoemd. De meeste gebouwen die je nu ziet komen uit de 18e eeuw.
De verboden stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420, gevolgd door de Hemeltempel. Het complex is verdeel in een binnen- en een buitenhof. In het buitenhof vindt men paviljoenen met zijpaviljoenen waar de keizer belangrijke besprekingen hield. In het binnenhof bevinden zich de paleizen met daarnaast nog enkele paviljoens en zes kleine paleizen aan de west- en aan de oostkant.
In 1914 kwam er een oudheidkundig museum, in 1925 een paleismuseum. Sinds 1949 zijn er veel gebouwen gerestaureerd. Er wordt geprobeerd om kunstschatten terug te krijgen en in de paviljoens tentoonstellingen in te richten. 
In 1960 werd het Keizerlijk Paleis tot monument verklaard. In 1987 hoort het bij Unesco-erfgoed.
De Tiananmen(poort vd hemelse vrede) brandde tot twee keer toe af en werd voor het laatst herbouwd in 1651.
De verboden stad is 750 bij 960 meter en is ontworpen door een Vietnamese architect. Om het complex ligt een gracht en staat een muur van tien meter hoogte met reusachtige toegangspoorten.
Momenteel komen bezoekers binnen door de zuidelijke en noordelijke poort. Bij de zuidelijke ingang aan de kant van het plein van de hemelse vrede inspecteerde de keizer de troepen als ze ten strijden trokken en verwelkomde hij ze bij terugkomst als zij hadden gewonnen. De eerste binnenplaats is vlak en wordt doorsneden door een Gouden Waterstroom waarover vijf bruggen lopen waarvan de middelste enkel en alleen door de keizer werd gebruikt. Via een poortgebouw komt men op een tweede binnenplaats, omgeven door paviljoens. In het paviljoen van het gebed voor een goede oogst kwam de keizer na de winter om te bidden, nadat hij drie dagen had gevast. In het zuidelijke gedeelte werden keizerlijke ceremonies gehouden en examens voor mandarijn afgenomen.

Tijdens de Ming en Qing dynastie hebben er 24 achtereenvolgende keizers gewoond. De stad was verdeeld in het binnenhof, waar de keizer woonde, het buitenhof, waar de hofhouding woonde welke bestond uit concubines, paleiswachten en eunuchen( gecastreerde paleisbedienden). Bij elkaar woonden er duizenden mensen. Zodra je concubine werd of eunuch, werd je dat op zeer jonge leeftijd. Weinigen bereikten een interessante positie aan het hof maar moesten wel de rest van hun leven tussen de muren blijven wonen.

Op het terras van de tempel staat de Chinese eenheidsmaatstaf voor rijst. Kooplui moesten de inhoud van hun kommen gelijk maken aan de  bronzen bak van de keizer. Ook staan er om de tempel bij de belangrijke paviljoens grote bronzen komen welke dienst deden voor bluswater.

Om de verboden stad lag de keizerlijke stad. Ook deze was verboden gebied en hier bevonden zich de bakkerij, het naaiatelier, de wapenzaal, de stallen, een drukkerij en een dokter. Hierdoor was de keizer en zijn gevolg in het geheel voorzien.

De keizers van de Qing dynastie lieten buiten Beijing paleizen bouwen waar zij zich in de zomermaanden konden terugtrekken. Het zomerpaleis is hier een bekend voorbeeld van.

Openingstijden:
1 nov - 31 mrt:                  8.30 - 16.30
1 apr - 31 okt:                    8.30 - 17.00
De toegangspoorten zijn tot 50 minuten voor sluitingstijd geopend.

Toegangsprijzen:
1 nov - 31 mrt: 50 Yuan
1 apr - 31 okt: 60 Yuan
Binnen de Verboden Stad zijn nog twee attracties, de Klokken-tentoonstelling en de Keizerlijke Schatten waarvoor een apart ticket van 10 Yuan nodig is.

Bereikbaarheid:
Taxichauffeurs kennen de verboden stad maar kunnen niet voor de ingang stoppen waardoor er een stukje gelopen moet worden. De verboden stad is per metro bereikbaar via lijn 1 naar Tiananmen East, uitgang A of naar Tiananmen West op dezelfde lijn en uitgang B. Eerst ga je de poort met het grote portret van Mao Zedong door en de daarop volgende poort ook. Steek het langgerekte plein over waarna je bij de ingang komt. Er is een achteringang/uitgang waar een speciale buslijn, lijn 1 rondjes rond de verboden stad rijdt.

Bronnen:
Wikipedia.org
Bezoekchina.nl
Geledraak.nl

Panorama



Geen opmerkingen:

Een reactie posten