Hallo allemaal,
Wij gaan waarschijnlijk ook de dumplingsmaaltijd met aansluitend de Tang dynastie show bekijken. Dit is een optionele excursie maar mij lijkt het erg leuk om dumplings te eten. Echter als we dit eerder al doen dan slaan we deze excursie waarschijnlijk over om even op adem te komen.
Over de dumplings heb ik veel informatie kunnen vinden en bij elkaar gezet. Over de show heb ik een korte zin gevonden welke bij een filmpje vermeld stond. Verder heb ik hier geen informatie over kunnen vinden. Hierbij mijn stuk.
Dumplings zijn
gekookte ballen deeg. Het deeg is gemaakt van bloem, aardappel of brood en is
gevuld met vlees, vis, groenten of zoets. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd, gefrituurd
of gebakken. Dumplings kun je apart eten maar ook in soep of met jus.
Dumplings eet je
als snack voor lunch, tussendoor of als avondeten. Je kunt ze krijgen bij
stalletjes maar ook in speciale restaurants. Je besteld ze per gewicht in
liang. In een liang zitten ongeveer zes dumplings.
Dumplings zijn in
de verschillende keukens van de verschillende landen allemaal anders. De
verschillende keukens zijn de Afrikaanse keuken; de Europese keuken: Britse, Ierse,
Italiaanse, Scandinavische, centraal Europese en oost Europese keuken; de
midden oosten keuken: Egyptische, joodse en Turkse keuken; de Amerikaanse
keuken; de Caribische en latijns-Amerikaanse
keuken: Caribische, Baradjaanse, Jamaicaanse, Braziliaanse, Chileense, Peruaanse,
Puerto Ricaanse keuken; de Aziatische keuken: Chinese, Nepalse, Indiase, Indische,
Japanse, Kazachstaanse, Koreaanse en Monogoliaanse keuken.
De Chinese keuken:
De legende vertelt
dat de dumpling is ontstaat tijdens de drie koninkrijken rond 225 door Zhuge
Liang.
In China heb je
verschillende soorten dumplings. De eerste dumpling wordt jiaozi genoemd en
bestaat vooral uit fijngehakte groenten verpakt in een stuk deeg. Populaire
vleesvullingen zijn varken, koe, kip, garnaal en zelfs vis. Populaire mixen
zijn varken met chinese kool, varken met knoflook en bieslook, varken met
garnalen en groenten, varken met lenteuitjes, knoflook met bieslook en roerei. Ze
worden gemaakt door in een rond lapje deeg vulling te leggen en het lapje
kunstig om de vulling heen te vouwen. Er is een traditionele Chinese stijl
waarbij de plooitjes zowel van links als van recht naar het midden toe lopen. Deze
dumplings worden meestal als halve maantjes gevouwen.
Jiaoziare worden
meestal gekookt of gestoomd en zijn een traditioneel hapje bij het Chinees
nieuw jaar. Families maken met elkaar de dumplings. In Noord-China worden ze
vaak gegeten met een dipsaus gemaakt van azijn en chili olie of chilipasta en
soms met soja erin.
Ook bestaat er in
China de Wonton dumpling. Deze dumpling wordt gekookt in een lichte bouillon of
soep en gemaakt met vleesvulling. Het deeg is dunner en minder elastisch dan
bij jiaozi. Wontons zijn populair in Zuid-China, waar jiaozi in Noord-China
populair zijn.
Een ander type
cumpling, zongzi, is gemaakt met rijst. Deze zijn meestal driehoekig van vorm en
worden gevuld met rode bonen pasta, chinese dadels of vlees. Deze worden
traditioneel gegeten met Duanwu Festival.
De categorie, xiaolongbao,
worden vooral in de soep gegeten worden.
Er bestaan ook
zoete dumplings, Tangyuan. Deze zijn kleiner en gemaakt met rijstbloem en
gevuld met zoete sesam, pinda’s en rode bonen pasta. Ze kunnen ook zonder
vulling gegeten worden. Ze worden traditioneel gegeten op de 15de
dag van het Chinese nieuwe jaar en op het Lantern Festival.
Bronnen:
Wikipedia.org
chinesejiaozi.wordpress.com
Tokowijzer.nl
Tang dynastie show
Een bijzonder show met veel muziek, zang en dans. De show blikt terug op het keizerlijk hof in de Tand dynastie.
Bron:
Youtube.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten