woensdag 15 januari 2014

Voorbereiding China: Yu Yuan tuinen

Hallo allemaal,

Zoals ik eerder al vertelde heb ik bij het kiezen van mijn reis een lijstje gemaakt van bezienswaardigheden die ik heel graag in China wil zien.
Ik ga nu mijn eerste stuk schrijven over het eerste punt op mijn lijst.
De lijst staat niet op volgorde van de dingen die ik het liefst wil zien maar gewoon willekeurig!
Bovenaan staat toevallig Shanghai met de Yu Yuan tuinen.

De Yu Yuan tuinen in Shanghai:

De Yu Yuan tuin is centraal gelegen in het centrum van Shanghai. De tuin is een van de mooiste voorbeelden van de klassieke stijl van een Chinese tuin in Shanghai. De Yu Yuan tuin is een eeuwenoude en een van de meest weelderige klassieke Chinese tuinen ter wereld, met vele tientallen vijvers, beekjes, bruggetjes, pagodes en theehuisjes. Deze tuin is een van de rijkst versierde Chinese tuinen. De tuin is aangelegd 1559 tijdens de Ming-dynastie. De tuin is een combinatie van tuinen die op ingewikkelde wijze zijn aangelegd samen met een reeks van gebouwen en binnenplaatsen. De tuin is ontworpen in wat bekend staat als Suzhou stijl. In het kort komt het erop neer dat er veel water is, er volop met steen is gewerkt, er prachtige bomen, bloemen en andere planten te vinden zijn en er veel van die mooie oude tempelachtige gebouwen zijn.

Het woord Yu() staat in het Chinees voor onbezorgdheid en je op je gemak voelen. Deze naam past perfect bij deze tuin aangezien de tuin zich door de vele weggetjes, vijvers, pagodes en halletjes je zeer op je gemak laat voelen. De tuin is op zich niet zo groot, slechts twee hectare, maar is wel een schitterend voorbeeld van klassieke Chinese tuinarchitectuur. Door de slimme indeling lijkt de tuin ook vele malen groter.

Het is niet gemakkelijk de ingang te vinden van Yu Yuan, want de tuin is omgeven door een enorme bazaar. De eigenaars van de stalletjes willen u best vertellen welke kant u op moet, maar niet voordat u ook even naar hun aanbod heeft gekeken.
Als u het eenmaal gevonden heeft, bereikt u de Yuyuan Tuin via een zigzaggend bruggetje. Deze ‘Brug van de Negen Bochten’ moet boze geesten buiten houden.

De tuin is in zes delen onderverdeeld door middel van met draken versierde stenen muren. Na de ingang kom je terecht in de Sansui-hal, de grootste vertrekken in de tuin die gebruikt werden voor plechtigheden en het onderhouden van gasten.
Achter deze hal bevindt zich een rotstuin, met een hoogte van 14 meter de grootste rotstuin ten zuiden van de Yangtze. Bovenop heb je een mooi uitzicht over de tuin. Ook zit in de rotstuin de Jade rots. Er zitten 72 gaten in deze ruim drie meter hoge rots. Als er water van boven in gegoten wordt, dan stroomt dit door alle 72 gaten naar buiten.

De overige delen van de tuin zijn meer planten, vijvertjes en beekjes te vinden.  Sommige van de bomen die hier staan zijn meer dan vier eeuwen oud.
De achterste delen van de tuin bieden zicht op de Chenghuang-tempel. Deze delen van de tuin zijn compacter en voorzien van gangetjes en grotten. Hier is een podium te vinden waar in het verleden muziek en toneelstukken gespeeld werden.

Geschiedenis:
De Yu Yuan tuin is net als vele projecten in China een luxueus persoonlijk project door een ambtenaar welke hiervoor geld doorsluist. De Yu Yuan tuin is het resultaat van de inspanningen van Pan Yunduan, een hoge mandarijn die leefde in de zestiende eeuw en de tuin liet aanleggen als onderkomen voor de oude dag van zijn ouders. De tuin is aangelegd in 1559 en er is maar liefst 20 jaar aan gewerkt. Samen met de ondergang van de familie viel te tuin in verval. Na twee eeuwen is deze over gekocht door kooplieden en is de tuin grondig gerestaureerd en uitgebreid om vervolgens gesloopt te worden tijdens de opiumoorlog in de 19e eeuw. Uiteindelijk heeft de stad Shanghai, die de tuin in 1950 in bezit nam, het in 1956 volledig laten herstellen en heeft het in 5 jaar later geopend als toeristische bezienswaardigheid.

Praktische informatie:
Chinese naam: 豫园 / Yùyuán
Engelse naam: Yu Yuyan garden
Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 17.30
Toegangsprijs: 30/40 yuan
Tijdsbestek: anderhalf uur

De tuin is ook een trekpleister voor Chinese toeristen. Hierdoor is het aan te raden om op een doordeweekse dag naar de tuin te gaan!

Bronnen:
bezoekchina.nl
china-reis.nl
cityspotters.com
columbusmagazine.nl

Na het lezen van de informatie over de tuin ben ik erg geïnteresseerd geraakt om deze typisch Chinese tuin te zien!
Ik zal jullie ook niet van twee foto's weerhouden. Een van een algemene indruk van de tuin en een van de Jade rots met 72 gaten.


Een kleine toevoeging:
Ik kwam net 2 filmpjes tegen van de tuin.
Een kort filmpje over de tuin van Viking cruises met wat uitleg erbij.
https://www.youtube.com/watch?v=g13gNw9QLXI

Ben je niet van de uitleg en wil je gewoon kijken met een Chinees muziekje erachter dan is dit filmpje meer weggelegd voor je.
http://www.youtube.com/watch?v=sMefv75gmnk


Groetjes,
Linda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten