maandag 4 augustus 2014

Voorbereiding China: Jonk

Hallo allemaal,

Over de Chinese Jonk kon ik weinig informatie vinden. Bij deze mijn korte stukje.

Tocht per traditionele jonk maken

Een jonk is een zeilschip ontwikkeld in China. Het is een vergrote sampan. De kleinste schepen hebben nog steeds dezelfde kenmerken als de sampan namelijk een brede platte kielplank die aan de voor en achterkant omhoog gebogen is, met aan de zijkanten aangebrachte verticale zijden. Het afronden van de kimmen en het hoog opboeien en aanbrengen van tussenschotten maakt van een sampan een jonk.
De grotere jonken hebben meerdere masten met langsscheepse zeilen die karakterisiteke zeillatten bezitten, jonkzeilzie.

Bronnen:
Wikipedia.org

Voorbereiding China: Pekingeend

Hallo iedereen,

Bij deze mijn stuk over Pekingeend. Over de wijze waarop het gemaakt en geserveerd wordt.

Pekingeend is vernoemd naar de wijze waarop de overheerlijke geroosterde eend al eeuwenlang in de Chinese hoofdstad Beijing gegeten wordt. In het verleden was dit recept exclusief voor de keizerlijke familie. De eend in dit gerecht is een speciale gefokte witte eend, die te zwaar is om te kunnen vliegen. Ze worden vetgemest totdat ze zeven kilo wegen. Hierna wordt deze geslacht, de veren worden geplukt en de niet eetbare ingewanden worden eruit gesneden. Vervolgens wordt er hete lucht ingeblazen om de huid te scheiden van het vlees. Tenslotte wordt de eend in kokend water gedompeld en ingesmeerd met Chinese maltosesiroop en opgehangen om te drogen. Na 24 uur gaat de eend de oven in.
Vaak komt de kok de eend aan tafel snijden. De huid wordt als het lekkerste gedeelte gezien en vaak wordt er een dun stuk vlees met huid geserveerd. Er zullen op tafel ook dunne pannenkoekjes staan, lentepannenkoekjes, welke je gebruikt om je eend om te leggen. Ook de groente en komkommer leg je op de pannenkoekjes. Naar wens kan er saus toegevoegd worden. Nadat je overal kleine porties van op je pannenkoek hebt gelegd rol je deze op en kan je het met de handen eten.

Geschiedenis:
De geschiedenis gaat terug tot de Yuan-dynastie, en in de 15e eeuw was het het favoriete gerecht van de Ming-familie.

Bronnen:
Bezoekchina.nl
Wikipedia.org

zondag 3 augustus 2014

Voorbereiding China: Bird Nest

Hallo allemaal,

Op onze reis maken wij een fotostop bij het olympisch stadion, ookwel Bird Nest genoemd. Hierbij mijn stuk over dit bijzondere stadion.
 
Het nationaal stadion van Peking was in 2008 het Olympisch stadion van de Zomerspelen. De bijnaam van het stadion is het vogelnest aangezien de buitenkant hier het een en ander van weg heeft. Het omhelst en verzorgt de mensen. Er konden tijdens de Olympische spelen zo’n 91000 mensen in, hierna nog maar 80000. Het stadion is 330 meter lang, 220 meter breed en 69,2 meter hoog. Het stadion  heeft een oppervlakte van 258000 vierkante meter. De bouw is begonnen op 24 december 2003 en het stadion is in maart 2008 geopend. In Juli 2004 stond de bouw stil vanwege correcties aan het design. In December 2004 werd de bouw weer opgepakt waarna het in maart 2008 af was.
 
Het design van het stadium is ontworpen door de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron samen met de Chinese architect Li Xinggang.  Om het stadion te laten bouwen is 335 miljoen euro uitgegeven. Het vogelnest is mede ontworpen door kunstenaar Ai WeiWei. Het vogelnest bestaat uit gevormde stalen frames. De wand van het stadium is dubbel-gelaagd. De buitenste laag bestaat uit 884 individuele panelen die een oppervlakte van 38.500 vierkante meter bedekken. De binnenste laag bestaat uit 1044 panelen en bedekt 53.000 vierkante meter. De dubbele wand maakt het stadium geluidswerend, regenbestendig en windbestendig. De bovenkant is bedekt met semitransparant luchtbelfolie.
 
Tijdens de Olympische spelen werden onder andere de evenementen  football en discus hier gehouden. Na de Olympische spelen is het stadion geopend voor toeristen en is het een internationaal punt voor sportcompetities en recreatieve activiteiten. Waar je ook zit in het stadion je hebt nergens een obstakel waardoor je het spel niet goed zou kunnen volgen. Vanwege Electro akoestiek is in het stadion overal de verslaggeving duidelijk te horen. Ook zijn er 200 rolstoelplaatsen.
 
Praktische informatie:
Entree:
Stadion                                           50 CNY
Doordeweeks skiën                      120 CNY
Weekend/vakantie skiën              160 CNY
Kinderen onder de 1.2 meter gaan voor de halve prijs.
Er zijn diverse combinatie tickets waardoor de prijs goedkoper wordt.
Openingstijden:
Maart – oktober:                            9.00 – 18.00
November – februari:                    9.00 – 17.30
 
Bereikbaarheid:
Metro: Neem metro lijn 10 naar Beitucheng en stap daar over op lijn 8 olympic special line en ga er uit bij het Olympisch station waar je uitgang B1 of B2 neemt.
Bus: Neem bus 82, 538 of 611 en ga eruit bij Guo Jia Ti Yu Chang Dong Station. Neem vervolgens bus Te 11, 5598, 985, 124, Te2, 758, 108, 328, 207, 653, 694, 380, 409, 426, 387, 18 of 620 en stap uit bij Ao Ti Dong Men Station. Neem vervolgens bus 407 en ga eruit bij Ao Ti Xi Men Station.
 
Bronnen:
Wikipedia.org
Travelchinaguide.com
China-reis.nl


Voorbereiding China: Victoria Peak

Hallo allemaal,

Hierbij mijn stukje over Victoria Peak, een van de hoogste punten in Hongkong waarvan je een adembenemend uitzicht hebt.

Victoria peak is een berg in Hongkong welke zich bevindt in het westelijke deel van het eiland en vormt met een hoogte van 552 meter het hoogste punt van het eiland. De grondprijzen horen er tot de hoogste ter wereld en er wonen veel mensen van de rijkere klasse. Vooral in de avond geeft het een adembenemend uitzicht.

Op het hoogste punt van de Victoria Peak staan radiozendinstallaties waardoor het voor het publiek gesloten is. Rondom de top is een vrij toegankelijk park dat een goed zichtpunt biedt over het centrale deel van Hongkong, de haven en de omliggende eilanden. Jaarlijks komen er ongeveer zeven miljoen bezoekers naar Victoria Peak waardoor het de best bezochte attractie van Hongkong is. Door dit toerisme zijn er op de peak twee grote winkel- en vrijetijdscentra ontstaan, peak tower en peak galleria, welke zich naast victoria gap bevinden.

’s Avonds is er een adembenemend uitzicht vanaf het terras van Lion Pavilion over de haven en Kowloon Peninsula. De haven is nog volop in gebruik en je ziet schepen in en uit varen. Ook de rijen wolkenkrabbers zijn mooi te zien met als uitschieters de Bank of China Tower en de Central Plaza, 72 en 78 verdiepingen tellend. Een andere manier om Hongkong in de avond te bezichtigen is bij Peak Garden waar je langs heerlijk geurende bloemen, prachtige vlinders en vogels kunt lopen terwijl je van het schitterende uitzicht geniet.

Je kunt er voor kiezen victoria peak met de peak tram te bereiken welke sinds 1888 zijn tocht aflegt, toentertijd om gasten naar het peak hotel te brengen. In al die jaren is er nog nooit een ongeluk geweest. De rit duurt ongeveer 8 minuten waarna je een zeven etages tellend gebouw ziet in de vorm van een schip, peak tower. Hier zijn verschillende attracties in te vinden zoals Madame Tussauds Hong Kong, Ripley’s Believe It or Not! Odditorium en de Peak Explorer Motion Simulator.  Ga je via de old peakroad dan kom je en verrassend groen Hongkong tegen. Beneden zijn de botanische tuinen met de dierentuin die ongeveer vijf tot zes hectare groot is. De tuin is verdeeld in 2 delen door Albany Road. Het oostelijk deel is de oude tuin en het westelijk deel is de nieuwe tuin. In de tuin zijn ongeveer 40 gekooide gebieden voor dieren. Er zijn ongeveer 500 vogels, 70 zoogdieren en 70 reptielen. Er zijn ongeveer 1000 planten in het park en de meeste groeien in tropische of subtropische gebieden.

Praktische informatie:
Gratis entree
 
Bereikbaarheid:
Neem bus 3B, 12 of 13
 
Bronnen:
Wikipedia.org
Geledraak.nl
Travelchinaguide.com

zaterdag 2 augustus 2014

Voorbereiding China: Urban Planning museum

Hallo allemaal,

Bij deze mijn stuk over het urban planning museum. Ik kan me er niet echt een voorstelling bij maken omdat alleen de naam vernoemd stond. Na dit stuk te hebben geschreven lijkt het me leuk hier naartoe te gaan.

Dit museum, wat te vinden is op people’s square, gaat de stadsplanning van Shanghai. Het museum telt 5 etages boven de grond en 2 onder de grond, is ongeveer 0,4 hectare groot en is 43 meter hoog. Het is gebouwd als een deel van de herontwikkeling van people’s park rond people’s square in 1990 en 2000. Het gebouw is ontworpen door Ling Benli als een harmonieuze balans met de grote theater wat aan de andere kant van het plein staat. De inspiratie voor het gebouw komt van traditionele Chinese stadpoorten gecombineerd met symmetrie en mengt het traditionele met het moderne. De bovenzijde is gevormd als een witte magnolia, de bloem van Shanghai.
Meer dan over het verleden en cultuur gaat Shanghai over verandering en toekomst. In het museum zijn foto´s uit het verleden te zien en uiteenzettingen over hoe de stad veranderd is, plannen voor satellietsteden; ecologisch neutraal en binnen een halfuur met de metro bereikbaar. Moderner en vooruitstrevender zal je niet snel tegen komen. Deze plannen worden uitgevoerd wat heeft geleid tot verschillende enorme spooksteden.
Het museum heeft verschillende functies zoals een expositie, verwijzing, onderzoek, communicatie, recreatie en entertainment.
De absolute must see in dit museum is de enorme maquette van 800 vierkante meter, die duidelijk laat zien hoe duizelingwekkend woud aan hoogbouw er achter en tegenover de Bund staat. Hierbij zie je zowel de gebouwen die er momenteel staan als de gebouwen die goedkeuring hebben gekregen om gebouwd te gaan worden. Bezoekers kunnen langs de maquette lopen of hier van bovenaf naar kijken.
In de kamer naast de maquette is een theater met een 360 graden scherm waarbij je het idee hebt dat je door het Shanghai van de toekomst vliegt.

Praktische informatie:
Entree:
30 CNY
24 CNY voor groepen (meer dan 20 personen)
20 CNY voor een rondleiding met audiogids (Engels, Frans, Duits, Russisch, Spaans, Koreaans en Japans)
Openingstijden:
9.00-17.00 Dinsdag t/m donderdag

Bereikbaarheid:
Neem bus 18, 46, 49, 123, 451, 802, 930, metrolijn 3 en ga eruit bij People’s square. Met de city sightseeing bus kom je direct bij het museum uit.
 
Bronnen:
Reisbijbel.nl
Wikipedia.org 
Travelchinaguide.com


vrijdag 1 augustus 2014

China voorbereiding: Tuin van de Nederige Bestuurder



Hallo allemaal,

Bij deze mijn stuk over de tuin van de nederige bestuurder. Het lijkt me erg mooi om hierheen te gaan. vooral ook na het lezen dat de lotussen in de zomer(de periode waarin wij gaan) het mooist zijn en het lekkerst ruiken! 

Van de tientallen tuinen in Suzhou is de tuing van de nederige bestuurder een van de bekendste. De tuin is in 1509 of 1513, tijdens de Ming-dynastie(1368-1644) aangelegd door Mr. Wu. Hij was een belangrijke ambtenaar en hooggeplaatste Mandarijn uit Peking, die ontslag moest nemen nadat was uitgekomen dat hij steekpenningen had aangenomen. Terug in Suzhou kocht hij een stuk grond van 520 hectare van Wang Xianchen en liet de tuin aanleggen.
De tuin heeft oude relikwieën van een tempel. Het water is de algemene achtergrond waarbij het natuurlijke landschappen heeft met kleine bossen, bergen en rotsformaties. Er staan ook handgemaakte paviljoens, hallen en salons.
De tuin bestaat uit een oostelijk, centraal en westelijk deel en uit de gebouwen van de eigenaren.
Het oostelijk deel bevat heuvels, groen gras, bamboe en dennenbomen en kronkelende beken. Het hoofdgebouw is Cymbidium Goeigii Hall(Lanxiang Tang). Op de zuidelijke muur staat een kaart van de gehele tuin.
Het centrale deel is het mooiste gedeelte van de tuin. Een derde van het gebied is bedekt met water. Er staan vrolijke bomen en elegante salons. Overal zie je paviljoens en binnenplaatsen. De hall of distant fragrance (yuanxiang tang) is het hoofdgebouw dat is genoemd naar de lotusvijver vlakbij. In de zomer is de vijver gevuld met lotussen en is de geur in het gebouw heerlijk. De hal is gemaakt met grote glazen ramen aan alle kanten. Vlakbij staat de small flying rainbow bridge(Xiaofeihong), een bijzonder type brug en de enige in de gehele tuin. Waar je over kan lopen.
Het westelijk deel heeft een ornamenten hal welke in tweeën is verdeeld door een groot scherm. Het zuidelijk deel is 18 Camellias hall (shiba Mantuoluohua Guan) en het noordelijke deel is 36 pairs of mandarin duck’s hall(Saliu Yuanyang Guan). In een nabijgelegen vijver worden de eendjes gevoerd en staat een achthoekige pagode reflectie paviljoen (Taying Ting). Dit gedeelte is een optische illusie, het lijkt of de pagode zweeft maar je ziet werkelijk een reflectie van het paviljoen.  

Deze watertuin bevat ruim 30 verschillende lotussen wat in de zomer een schitterend gezicht is. Ruim 60% van het park is water.
Het voordeel van tuinen die in handen van particulieren waren is dat deze zich niet aan stijlregels hoefden te houden waardoor er ruimte voor eigen inbreng ontstond.

Praktische informatie:
Entree:
16 april – 30 oktober:                    90 CNY
31 oktober – 15 april:                     70 CNY
Openingstijden:
7.00 – 17.30

Bereikbaarheid:
Neem bus no.40 of 313 en stap uit bij Beiyuanlu Station

Bronnen:
Columbusmagazine.nl
Reizen-en-recreatie.infonu.nl
Wikipedia.org
Travelchinaguide.com
 

 





Voorbereiding China: Bund

Hallo allemaal,

In China gaan wij ook langs de Bund. Helaas rijden wij er alleen langs en staat er beschreven dat we er niet echt zullen blijven. Ik hoop toch dat we enkele gebouwen kunnen bekijken na het schrijven over dit stuk. 

De Bund is een gebied in Shanghai en omvat een 1,5 km lange oeverpromenade tussen de Hangpu rivier en de Zhongshan Road.  Het consultaat van het Verenigd Koninkrijk is gevestigd aan de Bund.
Aangezien men het karakter van de Bund wil houden zoals het is, is er een limiet gesteld aan de hoogte van de gebouwen die er staan. Aan de overkant van de rivier zie je in het stadsdeel Pudong torenhoge wolkenkrabbers. Twintig jaar geleden waren hier nog de boeren die hun akkers bewerkten. ’s Avonds als de neonverlichting aangaat lijkt het net een futuristische wereld. De twee hoogste gebouwen, het Shanghai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower zijn goed te herkennen.

Toen het Keizerrijk op instorten stond, hadden koloniale machten zich lappen grond toegeëigend die ze naar eigen inzicht konden inrichten. De gunstige ligging bij de Yangtze zorgde ervoor dat Shanghai snel groeide tot een van de grootste financiele centra ter wereld, maar dit gebied werd volgebouwd met majestueuze kantoren en hotels welke zich met de beste Europese hotels konden meten. Door de grondschaarste ging men de hoogte in bouwen. De bebouwing is een mengeling van verschillende stijlen in kantoorgebouwen van 1880 tot 1940. Na de Tweede Chinees-Japanse oorlog verlieten vrijwel alle buitenlanders de nederzettingen.

Sinds een grondige renovatie voorafgaand aan de wereldtentoonstelling van 2010, bestaat de Bund uit ruim opgezette promenade waar talloze prominente koloniale gebouwen goed te bezichtigen zijn. De meest interessante zijn op een rijtje gezet. Velen zijn voor toeristen toegankelijk.
-          De Waibaidubrug: deze brug is iets meer dan een eeuw oud en was de eerste volledig stalen brug in China.
-          Peace Hotel: het gebouw aan de noordzijde met het groende dak is de moeite waard om te bekijken. Oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van Victor Sassoon, een Iraakse jood die een gigantisch financieel imperium beheerde. Lange tijd was dit het hoogste gebouw van Shanghai.
-          Het douanekantoor: wordt met zijn hoge opvallende klokkentoren nog steeds gebruikt voor buitenlandse schepen die de haven van Shanghai binnen varen.
-          Het HSBC-kantoor: wordt niet meer zo gebruikt maar is van een plaatselijke bank. Dit gebouw heeft een enorme koepel en een prachtige neo-klassieke lobby.
-          Royal Dutch Shell: tegenover de vuurtoren, heb je op nr. 1 het voormalige kantoor van Royal Dutch Shell, voor het geïnteresseerd in Nederlandse activiteiten in Shanghai.

Bereikbaarheid:
Het station Henan Zhong Lu is op loopafstand. Ook is de Bund verbonden met Pudong via een voetgangerstunnel en een veerpont.

Bronnen:
Wikipedia.org
Bezoekchina.nl

Wikipedia.org




Voorbereiding china: Tian'anmenplein

Hallo allemaal,

Bij deze een stuk over het Tian'anmenplein bekend om de protesten en gelegen bij de verboden stad.

Het Tian’anmen plein ook wel Tiananmen plein of plein van de Hemelse Vrede genoemd wordt wel het grootste plein ter wereld genoemd. Het plein is 880 meter lang en 500 meter breed wat een oppervlakte oplevert van 440.000 vierkante meter. De naam is afgeleid aan de Tiananmen(poort van de hemelse vrede) welke doorgang biedt aan de verboden stad. Aan de noord- en zuidzijde is het plein ingeklemd tussen twee keizerlijke poorten: het Tiananmen en de Front gate-Qianmen gate. Aan de westzijde staat de grote volkszaal en aan de oostzijde het nationaal museum. Het Tiananmen plein was oorspronkelijk ontworpen en gebouwd in 1651. Later werd het uitgebreid tot zijn huidige omvang (vier maal de oorspronkelijke grootte) en gecementeerd in 1958.

Het plein ligt voor de verboden stad. De Tiananmen, dat nu staatssymbool van de volksrepubliek is, dateert uit 1417, tijdens de Ming-dynastie, toen het de poort van het keizerrijk was en toegang gaf tot de verboden stad. Op het einde van de Ming-dynastie, vonden zware gevechten plaats tussen Li Zicheng en de vroege Qing-keizers, waardoor de poort afbrandde. De poort was van hout en is 2 keer afgebrand waarna ze hem in 1465 van steen hebben gemaakt. De poort werd herbouwd in 1651. Op de voorkant is het portret van Mao Zedong te zien die op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China proclameerde.

In het midden van het plein zie je het mausoleum waar Mao Zedong sinds 1976 opgebaard ligt. Veel Chinezen willen minimaal 1 maal in hun leven het mausoleum bezoeken. Binnen stilstaan mag niet waardoor er een lange rij langzaam door het mausoleum schuifelt.
Tegenover dit mausoleum staat een granieten obelisk, het monument voor volkshelden. Op 1 mei 1958 werd het opgedragen aan de soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Revolutie. Onderaan wordt de geschiedenis van de revolutie afgebeeld van de opiumoorlog(1839-1842) tot de oprichting van de Volksrepubliek. Aan een kant staat een inscriptie van Mao en aan de andere zijde een tekst van Shou Enlai. De obelisk is 37 meter hoog en weegt 70 ton.

Aan de westkant van het plein staat de Renmindahuitang, de grote hal van het volk, het parlementsgebouw. Het is 310 meter breed en heft over bijna de gehele lengte zuilen. Er kunnen vergaderingen gehouden worden door het parlement en de departementen met 10.000 deelnemers.

Aan het plein ligt het vroegere station van Peking, dit werd echter te klein en is vervangen. In het oude station zijn winkels gekomen en enkele jaren terug is er een spoormuseum van gemaakt.

Tegenover het parlementsgebouw staat het museum voor Chinese geschiedenis en Revolutie. Het werd geopend in 1959 en werd in 2009 gerestaureerd. De indeling binnen is verdeeld in de periode voor 1919, toen de mei-revolutie plaatsvond, en de periode na 1919.

Het plein kwam internationaal in het nieuws toen er op 4 juni 1989 een studentenprotest, waaraan ongeveer een miljoen studenten en burgers deelnamen, bloedig werd neergeslagen. Drieduizend mensen kwamen om het leven. Dit was het eerste protest tegen de Communistische partij van China.
De protesten ontstonden na het overlijden van Hu Yaobang in 1989. Hij was in 1987 afgezet omdat hij laks had opgetreden tegen de studentenprotesten in 1986. De gehele maand mei was het plein bezet door studenten, op de nacht van 3 op 4 juni verpletterde het leger met tanks in opdracht van Deng Xiaoping een onbekend aantal demonstranten. De schattingen over het aantal doden lopen uiteen van 400-800 tot 2600.

Wil je de dagelijkse vlaghijsceremonie bijwonen, zorg dan dat je vroeg op het plein bent. Met zonsondergang wordt deze vlag met een plechtige ceremonie weer neergelaten.
Het plein wordt zwaar bewaakt vanwege zijn verleden van protesten.
Als je naar het plein wilt neem je een taxi of metro naar Tiananmen East, Tiananmen West of Qianmen Station.

Bronnen:
Wikipedia.org
China-reis.nl

Expedia.nl