vrijdag 1 augustus 2014

Voorbereiding china: Tian'anmenplein

Hallo allemaal,

Bij deze een stuk over het Tian'anmenplein bekend om de protesten en gelegen bij de verboden stad.

Het Tian’anmen plein ook wel Tiananmen plein of plein van de Hemelse Vrede genoemd wordt wel het grootste plein ter wereld genoemd. Het plein is 880 meter lang en 500 meter breed wat een oppervlakte oplevert van 440.000 vierkante meter. De naam is afgeleid aan de Tiananmen(poort van de hemelse vrede) welke doorgang biedt aan de verboden stad. Aan de noord- en zuidzijde is het plein ingeklemd tussen twee keizerlijke poorten: het Tiananmen en de Front gate-Qianmen gate. Aan de westzijde staat de grote volkszaal en aan de oostzijde het nationaal museum. Het Tiananmen plein was oorspronkelijk ontworpen en gebouwd in 1651. Later werd het uitgebreid tot zijn huidige omvang (vier maal de oorspronkelijke grootte) en gecementeerd in 1958.

Het plein ligt voor de verboden stad. De Tiananmen, dat nu staatssymbool van de volksrepubliek is, dateert uit 1417, tijdens de Ming-dynastie, toen het de poort van het keizerrijk was en toegang gaf tot de verboden stad. Op het einde van de Ming-dynastie, vonden zware gevechten plaats tussen Li Zicheng en de vroege Qing-keizers, waardoor de poort afbrandde. De poort was van hout en is 2 keer afgebrand waarna ze hem in 1465 van steen hebben gemaakt. De poort werd herbouwd in 1651. Op de voorkant is het portret van Mao Zedong te zien die op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China proclameerde.

In het midden van het plein zie je het mausoleum waar Mao Zedong sinds 1976 opgebaard ligt. Veel Chinezen willen minimaal 1 maal in hun leven het mausoleum bezoeken. Binnen stilstaan mag niet waardoor er een lange rij langzaam door het mausoleum schuifelt.
Tegenover dit mausoleum staat een granieten obelisk, het monument voor volkshelden. Op 1 mei 1958 werd het opgedragen aan de soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Revolutie. Onderaan wordt de geschiedenis van de revolutie afgebeeld van de opiumoorlog(1839-1842) tot de oprichting van de Volksrepubliek. Aan een kant staat een inscriptie van Mao en aan de andere zijde een tekst van Shou Enlai. De obelisk is 37 meter hoog en weegt 70 ton.

Aan de westkant van het plein staat de Renmindahuitang, de grote hal van het volk, het parlementsgebouw. Het is 310 meter breed en heft over bijna de gehele lengte zuilen. Er kunnen vergaderingen gehouden worden door het parlement en de departementen met 10.000 deelnemers.

Aan het plein ligt het vroegere station van Peking, dit werd echter te klein en is vervangen. In het oude station zijn winkels gekomen en enkele jaren terug is er een spoormuseum van gemaakt.

Tegenover het parlementsgebouw staat het museum voor Chinese geschiedenis en Revolutie. Het werd geopend in 1959 en werd in 2009 gerestaureerd. De indeling binnen is verdeeld in de periode voor 1919, toen de mei-revolutie plaatsvond, en de periode na 1919.

Het plein kwam internationaal in het nieuws toen er op 4 juni 1989 een studentenprotest, waaraan ongeveer een miljoen studenten en burgers deelnamen, bloedig werd neergeslagen. Drieduizend mensen kwamen om het leven. Dit was het eerste protest tegen de Communistische partij van China.
De protesten ontstonden na het overlijden van Hu Yaobang in 1989. Hij was in 1987 afgezet omdat hij laks had opgetreden tegen de studentenprotesten in 1986. De gehele maand mei was het plein bezet door studenten, op de nacht van 3 op 4 juni verpletterde het leger met tanks in opdracht van Deng Xiaoping een onbekend aantal demonstranten. De schattingen over het aantal doden lopen uiteen van 400-800 tot 2600.

Wil je de dagelijkse vlaghijsceremonie bijwonen, zorg dan dat je vroeg op het plein bent. Met zonsondergang wordt deze vlag met een plechtige ceremonie weer neergelaten.
Het plein wordt zwaar bewaakt vanwege zijn verleden van protesten.
Als je naar het plein wilt neem je een taxi of metro naar Tiananmen East, Tiananmen West of Qianmen Station.

Bronnen:
Wikipedia.org
China-reis.nl

Expedia.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten