maandag 21 juli 2014

Voorbereiding China: de rijstterassen van Longsheng

Hallo allemaal,

Een van mijn favorieten waar mijn vriend niet echt naar toe hoefde. De rijstterassen! Het lijkt me onwijs mooi om eens te zien hoe rijstterassen zich in een grote omgeving laten zien. Een kort stukje met een korte uitleg over het gebied waar wij heen gaan.

De rijstterassen van Longsheng worden ookwel Longji rijstterassen genoemd. Longji wordt ook wel aangeduid met Ping’an, het dorpje wat precies op de top van een van de bergen is gebouwd. Longji is de naam van de rijstvelden die zich terrasvormig over de berghellingen uitstrekken. De rijstvelden staan op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Je kunt voor twee redenen dit gebied bezoeken. Dit gebied geeft een adembenemend zicht waar men mooie foto’s kan maken. Maar ook de minderheden van China leven hier. De vier verschillende etnische minderheden welke hier wonen zijn de Miao, Yao, Dong en Zhuang.
Longji is ongeveer 500 jaar geleden aangelegd tijdens de Yuan dynastie. Het gebied bestaat uit ruim 65 vierkante kilometer met rijstvelden. Je kunt helemaal naar de top wandelen via smalle weggetjes en paden door de rijstvelden. Op de top zit een klein terrasje waar je wat verfrissends kunt bestellen. Er zijn verschillende uitkijkpunten bij Ping’an te vinden welke bekend zijn onder de namen “nine dragons and five tigers” en “seven stars accompany the moon”.
Langs de route staan velen souvenirverkopers. Er lopen ook verschillende in klederdracht gestoken mannen en vrouwen rond welke tegen betaling met je op de foto willen.
In het dal wonen de minderheden van de Yao en boven op de berg de leden van de Shuang. Tegen een kleine vergoeding van ongeveer 10 Yuan zijn ze bereid om je te laten zien hoe lang hun haar werkelijk is, dit komt tot hun knieën. Dit komt doordat het haar van deze vrouwen 1 keer in hun leven geknipt wordt. Dit is als ze 16 jaar worden waarna dit haar als hulpstuk ingedaan wordt voor hun verdere leven.
Er zijn veel hotels te vinden in het gebied.

Bereikbaarheid:
Als je vanaf Guilin naar Longji reist duurt dit ongeveer 2 tot 3 uur, vanaf Yangshuo komt er nog 1,5 uur bij.
Je kunt het best de bus pakken vanaf Guilin. Bij Qintan vertrekken dagelijks diverse bussen naar Longsheng. Bij Longji(Hepingxiang) moet je eruit, geef dit aan de chauffeur door! Hier kan je overstappen op een minibusje naar Longji, welke elk halfuur vertrekt.

Entree: 80 Yuan

Bronnen:
Reisvormen.nl
Thecircumference.org
Loekkorff.nl









Voorbereiding China: Shaolin-klooster

Hallo allemaal,

Het Shaolin-klooster staat ook wel bekend als Shaolin-tempel. Een toeristische plek en erg bekend onder een ieder die aan Kung Fu doet.

De Shaolintempels zijn een groep Chinese boeddhistische tempels. Ze zijn beroemd vanwege de zelfverdedigingskunst. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd tijdens de Noordelijke Weidynastie. Deze tempel bevindt zich op de Song-berg, een van de vijf heilige bergen, in de provincie Henan. Als er gesproken wordt over de Shaolintempel of het shaolinklooster dan wordt het Shaolinkloosten van Dengfeng bedoeld.

Geschiedenis:
De eerste tempel werd gebouwd in 495 in Dengfeng en is een van de oudste boeddhistische tempels van China. Het schijnt dat deze tempel gebruikt werd om de Indiase Monnik Batuo een onderkomen te bieden gedurende de 30 jaren dat hij voor het boeddhisme predikte in China. 
Traditioneel ontwikkelde Shaolinmonniken hun expertise in zelfverdedigingskunsten als antwoord op de aanvallen van bandieten, als een manier om hun lichamelijke conditie op pijl te houden en om mentale en fysieke discipline te krijgen. Ze reisen vaak veel door het land om het boeddhisme te prediken en waren doordaar regelmatig het doelwit bij roofovervallen.
Tijdens de Tang dynastie (618-907) werd de tempel populair vanwege het verhaal dat Shaolinkrijgsmonniken het leven zouden hebben gered van de toekomstige keizer Li Shimin en hem bijstonden in zijn strijd tegen rebelse krachten. Toen hij werkelijk op de troon kwam vergrootte hij uit dankbaarheid hun onroerend goed en gaf toestemming verder te gaan met hun training als strijdmonniken. De kunsten van Shaolin bereikten hun top tijden de Ming dynastie (1368-1644) toen honderden Shaolinmonniken een militaire status krijgen en persoonlijke campagnes leidden tegen rebellen en bandieten. Tegen deze tijd had elke Shaolintempel een eigen unieke stijl van verdedigingskunsten ontwikkeld welke bekend raakte als Chinese wushu.

De oorspronkelijke tempel werd vele malen geplunderd en herbouwd. De eerste keer was in 1647 waarbij ook bijna alle Shaolinmonniken vermoord werden door de Mantsjoes. Ron 1800 werd de tempel herbouwd. Door een grote brand in 1928, welke werd aangestoken door krijgsheer Shi Yousan, werden vele manuscripten van de tempelbibliotheek van onschatbare waarden vernietigd. Deze manuscripten konden slechts gedeeltelijk op grond van overgebleven kennis van overlevenden gereconstrueerd worden.

Volgens het verhaal van Bodhidharma werd hem de toegang tot de Shaolintempel geweigerd. Hij werd pas toegelaten nadat hij negen jaar lang tegenover de muur in de buurt had zitten te mediteren waardoor er gaten in de muur brandden. De monniken in de tempel waren in slechte conditie vanwege het feit dat zij hun hele leven lang enkel hadden gestudeerd in geschriften.  Hij introduceerde een regime van oefeningen in de zlefverdediging waaruit Kung Fu is ontstaan.

De traditionele Kung Fu is niet otnwikkeld als sport, spel, demonstratiekunst of een vorm van ontspanning maar als een kunst ter zelfverdediging en later als militair wapen. De technieken zijn gericht op het uitschakelen van een persoon (om te doden). Tegenwoordig is het gericht op kunst, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het Chinese leger heeft nog wel technieken verweven in de militaire krijgskunst. De Shaolin Kung Fu is geen stijl op zich maar een verzameling van diverse Kung Fu stijlen.
Wil je de Shaolin Kung Fu leren dan is er rondom het Shaolinklooster een handjevol leermeesters te vinden welke de echte kennis hebben over deze vorm. Deze zijn moeilijk te vinden en als je ze hebt gevonden is het de vraag of zij jouw leermeester willen worden aangezien ze de geheimen niet zomaar aan vreemden willen doorgeven.
Bronnen:
Wikipedia.org
Shaolinkungfu.nl
Geledraak.nl



Voorbereiding China: Cloisonné-werkplaats

Hallo allemaal,

Zelf had ik geen idee wat Cloisonné was dus heb ik het opgezocht. De eerste keer snapte ik niet precies wat er mee bedoeld werd maar na het schrijven van dit stuk is mij dit een stuk duidelijker geworden. Dit stuk gaat vooral over Cloisonné, hoe deze techniek werkt en een klein stukje over de geschiedenis.

Cloisonne is een techniek van emailleren, waarbij men geplet draad in bepaalde motieven of figuren op een metalen ondergrond bevestigt. Vroeger gebeurde dit door zilver of goud te lassen op metaal waarna er met emailpoeder of edelstenen, glas en andere materialen de plekken hiertussen werden opgevuld. Hiermee werden vooral juwelen en kleine producten voor op kleren ne wapens gemaakt.  Later werd het zilver en goud vervangen door geplet draad. Dat kan met lijm maar ook door het product in de oven te leggen. De tussenstukken tussen de draden worden met verschillende kleuren emailpoeder bedekt. Het geplette draad voorkomt dat de email in elkaar overlopen. Vervolgens worden de producten gepolijst totdat er geen draad meer boven het email uitsteekt. Het werd vooral gebruikt voor juwelen, schalen en vasen. Dit omdat deze techniek feel verfijndere opdrukken kon maken dan de eerdere techniek. Deze technieken dateren uit de 5e eeuw voor Christus, china is momenteel het belangrijkste productieland.

Geschiedenis:
De eerste technieken werden ontwikkeld voor juwelen in het oosten. Vooral bekend van de kleine stuks zoals ringen. Later kwamen er dikkere stukken tussen het emailpoeder. De oorsprong vindt zich in Egypte maar al snel verspreidde het zich naar Europa en vervolgens over de wereld.

De oudste stukken cloisonne welke het overleefd hebben waren ringen in graven uit de 12e eeuw voor Christus. Vanaf de 8e eeuw werd er steeds dunner draad gebruikt voor complexere kunstwerken. De grotere werken werden samengesteld uit allemaal kleine werken. In sommige objecten werd gebruikt gemaakt van dun en dik draad voor een mooi effect.

Er zijn twee verschillende technieken, vollschmelz en senkschmelz. Vollschemlz was de eerste techniek waarbij een hele gouden basisplaat werd gevuld met emailpoeder. Bij de Senkschemlz techniek worden er alleen gedeelten van de plaat versierd. De omslag tussen de twee technieken gebeurde tussen 900-1000. De techniek bereikte China in de 13-14e eeuw. Het eerst werd er in China over geschreven in 1388. Het eerste Chinese stuk dateert uit 1425-1435 van keizer Xuande. In de 18e eeuw had keizer Kangxi een cloisonne werkplaats. De duurste stukken komen uit de Ming dynastie specifiek van de Xuande keizer en de Jingtai keizer(1450-1457). In China is blauw meestal de dominante kleur in de werken, genaamd Jingtailan. De Chinese cloisonne is de bekendste over de wereld, ook al maken de Japanners ook veel Cloisonne.

Het moderne proces:
Tegenwoordig is de ondergrond vaak van koper, een stuk goedkoper, licht en makkelijk te bewerken. Goud en zilver worden nog wel gebruikt maar minder. Het draad is gemaakt van fijn zilver of fijn goed. Alle buigingen zijn hoekig. Soms worden verschillende draden aan elkaar gesoldeerd, dit zorgt er echter voor dat het emailpoeder minder tot zijn recht komt dus wordt zoveel mogelijk vermeden. Om het te bevestigen aan de basis wordt er geen gebruik meer gemaakt van soldeer maar wordt er eerst een doorzichtige laag emailpoeder aangebracht waar de draden door tragacanth gom op vastgezet kunnen worden. Als de gom gedroogd is wordt het opnieuw verwarmd waardoor de gom weg brand en de draad in het emailpoeder vast komt te zitten. Vervolgens worden de vakken tussen het draad met verschillende kleuren emailpoeder versierd. Dit gebeurd door een mengsel van het poeder met de gom waarna het product geheel moet drogen voordat het weer verwarmd wordt. De email zal krimpen waardoor niet het gehele vlak bedekt is maar dit proces wordt meerdere malen herhaald totdat het gehele vakje gevuld is met email.

Verschillende methoden:
Er zijn verschillende methoden te gebruiken bij het werken met email.
Model Hammering: het proces om koper te vormen in verschillende vormen met een hamer onder hoge temperaturen
Filigree welding: koper wordt omgebogen en geknepen tot een mooi werk van fragiel patronen van bloemen. Waarna het op een metalen ondergrond wordt gebrand.
Enamel filling: Vakmannen vullen de stukken welke afgescheiden zijn door het koper met emailpoeder.
Surface polishing: Het artikel wordt 3 a 4 keer glad gemaakt met grind of houtskool. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren.
Gilding: Aan het eind worden er soms nog accenten goud toegevoegd voor exta ellegantie.

Bronnen:
Wikipedia.org
Wikipedia.org

Travelchinaguide.com



zaterdag 19 juli 2014

Voorbereiding China: Dumplings met aansluitend een Tang dynastie show

Hallo allemaal,

Wij gaan waarschijnlijk ook de dumplingsmaaltijd met aansluitend de Tang dynastie show bekijken. Dit is een optionele excursie maar mij lijkt het erg leuk om dumplings te eten. Echter als we dit eerder al doen dan slaan we deze excursie waarschijnlijk over om even op adem te komen.
Over de dumplings heb ik veel informatie kunnen vinden en bij elkaar gezet. Over de show heb ik een korte zin gevonden welke bij een filmpje vermeld stond. Verder heb ik hier geen informatie over kunnen vinden. Hierbij mijn stuk. 

Dumplings zijn gekookte ballen deeg. Het deeg is gemaakt van bloem, aardappel of brood en is gevuld met vlees, vis, groenten of zoets. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd, gefrituurd of gebakken. Dumplings kun je apart eten maar ook in soep of met jus.
Dumplings eet je als snack voor lunch, tussendoor of als avondeten. Je kunt ze krijgen bij stalletjes maar ook in speciale restaurants. Je besteld ze per gewicht in liang. In een liang zitten ongeveer zes dumplings.

Dumplings zijn in de verschillende keukens van de verschillende landen allemaal anders. De verschillende keukens zijn de Afrikaanse keuken; de Europese keuken: Britse, Ierse, Italiaanse, Scandinavische, centraal Europese en oost Europese keuken; de midden oosten keuken: Egyptische, joodse en Turkse keuken; de Amerikaanse keuken; de Caribische en latijns-Amerikaanse keuken: Caribische, Baradjaanse, Jamaicaanse, Braziliaanse, Chileense, Peruaanse, Puerto Ricaanse keuken; de Aziatische keuken: Chinese, Nepalse, Indiase, Indische, Japanse, Kazachstaanse, Koreaanse en Monogoliaanse keuken.

De Chinese keuken:
De legende vertelt dat de dumpling is ontstaat tijdens de drie koninkrijken rond 225 door Zhuge Liang.
In China heb je verschillende soorten dumplings. De eerste dumpling wordt jiaozi genoemd en bestaat vooral uit fijngehakte groenten verpakt in een stuk deeg. Populaire vleesvullingen zijn varken, koe, kip, garnaal en zelfs vis. Populaire mixen zijn varken met chinese kool, varken met knoflook en bieslook, varken met garnalen en groenten, varken met lenteuitjes, knoflook met bieslook en roerei. Ze worden gemaakt door in een rond lapje deeg vulling te leggen en het lapje kunstig om de vulling heen te vouwen. Er is een traditionele Chinese stijl waarbij de plooitjes zowel van links als van recht naar het midden toe lopen. Deze dumplings worden meestal als halve maantjes gevouwen.

Jiaoziare worden meestal gekookt of gestoomd en zijn een traditioneel hapje bij het Chinees nieuw jaar. Families maken met elkaar de dumplings. In Noord-China worden ze vaak gegeten met een dipsaus gemaakt van azijn en chili olie of chilipasta en soms met soja erin.
Ook bestaat er in China de Wonton dumpling. Deze dumpling wordt gekookt in een lichte bouillon of soep en gemaakt met vleesvulling. Het deeg is dunner en minder elastisch dan bij jiaozi. Wontons zijn populair in Zuid-China, waar jiaozi in Noord-China populair zijn.
Een ander type cumpling, zongzi, is gemaakt met rijst. Deze zijn meestal driehoekig van vorm en worden gevuld met rode bonen pasta, chinese dadels of vlees. Deze worden traditioneel gegeten met Duanwu Festival.
De categorie, xiaolongbao, worden vooral in de soep gegeten worden.
Er bestaan ook zoete dumplings, Tangyuan. Deze zijn kleiner en gemaakt met rijstbloem en gevuld met zoete sesam, pinda’s en rode bonen pasta. Ze kunnen ook zonder vulling gegeten worden. Ze worden traditioneel gegeten op de 15de dag van het Chinese nieuwe jaar en op het Lantern Festival.

Bronnen:
Wikipedia.org
chinesejiaozi.wordpress.com
Tokowijzer.nl





Tang dynastie show
Een bijzonder show met veel muziek, zang en dans. De show blikt terug op het keizerlijk hof in de Tand dynastie.
Bron:
Youtube.com


Voorbereiding China: Mutianyu

Hallo allemaal,

Natuurlijk gaan wij op onze reis ook langs de grote muur van China. Die kan je natuurlijk niet overslaan. We gaan naar een plek genaamd Mutianyu waar het minder toeristisch zou zijn dan op andere bekende plaatsen. Helaas is Mutianyu onderhand steeds bekender aan het worden waardoor het dus ook meer toeristisch is geworden. Toch schijnt het nog steeds een van de rustigere plekken van de muur te zijn. Hieronder mijn stuk over dit deel van de muur.

Mutianyu is een minder toeristische plaats om de muur te bezichtigen. De grote muur heeft een lange historie en is een deel van de geweldige cultuur van China. Het verbindt Juyongguan pass in het westen met Gubeikou grote muur in het oosten. Men is begonnen met het bouwen van de muur tijdens de noordelijke qi dynastie (550-557). In 1404 werd er een poort in de muur gebouwd, inde Ming dynastie(1368-1644) werd de muur herbouwd waarmee gestart werd in 1569. Tan Lun en Qi Jiguang, twee bekende generaals, herbouwden de muur voor een stevigere defensie welke op strategische plekken werd bewaakt. Het was het noordelijke protectiescherm wat de stad beschermde.

De muur is op deze plaats 2250 meter en gaat dwars door de bergen en hoge kliffen. De unieke structuur maakt de muur onverwoestbaar.  De muur is 7 tot 8 meter hoog en is vier tot vijf yrds. breed. Beide kanten van de muur hebben borstweringen als bescherming voor vijanden die van beide kanten zouden kunnen komen. Sommige borstweringen hebben zaagtanden in plaats van de gewone rechthoekige vorm. Onder de borstweringen zijn er vierkante schietgaten waarvan de bovenkant een boogstructuur heeft, wat anders is dan de traditionele ronde schietgaten.

De muur heeft 22 wachttorens welke ongeveer 100 meter van elkaar vandaan staan. Ze staan niet alleen op de muur maar ook op de branch cities. Dit zijn gebouwen op de heuvel welke tegen de buitenkant van de muur zijn gebouwd. Aan de zuidoost kant is een poort genaamd Zheng Guan Tai gate bewaakt door drie wachttorens bij elkaar, 1 grote in het midden en 2 kleinere aan beide zijden. Deze torens zijn aan de binnenkant met elkaar verbonden. Deze locatie was van grote strategische waarde. 

Naast de historische waarden van de muur is de muur ook bekend vanwege de mooie omgeving. De bomen nemen bijna 69 procent volgens bron 1, 90% volgens bron 2 en 96% volgens bron 3 van de omgeving in beslag. Elk seizoen ligt de muur er geheel anders bij. In de lente zijn er allemaal bloemen te zien, in de zomer is vooral het gras op de berg aanwezig, bomen met heerlijk fruit zijn in de herfst vol van de partij waarna de blaadjes rood en geel kleuren en in de winter is de muur gehuld in sneeuw. De dennenbomen rond de muur zijn bekend, er zijn meer dan 20 dennenbomen die al meer dan 300 jaar oud zijn en ongeveer 200 dennenbomen die ouder zijn dan 100 jaar. Daarbij smaakt het water van de lente aan de voet van de muur puur en verfrissend. Bij Mutianyu is ook een kabelbaan welke je vanuit de lucht een indruk kan geven van de muur.

Tegen de muur liggen de dorpen Mutiangyu, Beigou, Xinying en Tianxianyu welke zijn gesticht door de originele bouwers van de Grote Muur. Deze dorpen hebben hun eigen unieke karakter en zijn een weerspiegeling van het Chinese boerse leven. De agrarische producten zijn abrikozen, peren en kastanjes. Er worden wilde paddenstoelen en andere eetbare planten verzameld voor eten. De molens worden gebruikt om bloem te maken en er wordt vee gehouden.

Praktische informatie:
Entree voor de muur:
Volwassenen (vanaf 1,5m): 45 Yuan
Kinderen (1,2-1,5m): 25 Yuan
Gratis voor kinderen onder de 1,2m
Entree voor de kabelbaan:
Volwassenen (vanaf 1,3m): 45 Yuan voor een enkele reis, 65 Yuan voor een retour
Kinderen (1,2-1,3m)L 25 Yuan voor een enkele reis, 35 Yuan voor een retour
Gratis voor kinderen onder de 1,2m
Entree voor de leibaan
Volwassenen: 50 Yuan voor een enkele reis en 65 Yuan voor een retour(kabelbaan omhoog, leibaan omlaag)
Kinderen: 40 Yuan (kabelbaan omhoog, leibaan omlaag)

Openingstijden:
Het gehele jaar geopend:
April t/m oktober: 07.00 – 18.00
November t/m maart: 7.30 -17.30

Ontwikkelingen:
Vanaf 1 juli 2014 is er een nieuwe ingang voor een mooier uitzicht waardoor men een shuttle bus gebruikt om aan de voet van de muur te komen, 8-10 minuten, retour 15 Yuan.

Bereikbaarheid:
Men moet eerst bij Dongzhimen komen voordat men de bus naar Mutianyu kan nemen. Busnr. 106, 107, 123, 132, 206, 24 of metro 2, 13 of de trein naar Dongzhimen.
Neem vervolgens bus 916 richting Huairou bus station en ga er uit bij Qingchun road north end. Huur vervolgens een minivan naar Mutianyu. De bus rijdt 60-70 minuten. Een minivan rit kost 40-50 Yuan en duurt 20 minuten en kan evt. met anderen gedeeld worden om geld te besparen. Dit is de snelste manier. Voor de andere manier verwijs ik u door om bij de bronnen te kijken.

Bronnen:
Travelchinaguide.com
Wikipedia.org
Mutianyugreatwall.net



donderdag 17 juli 2014

Voorbereiding China: De Verboden Stad

Hallo allemaal,

Je kunt China natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Verboden Stad. Een van de bekendste bezienswaardigheden in China vanwege het buitensluiten van de 'gewone' bevolking.

De verboden stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming en Qing dynastie hun rijk bestuurden tot aan de val van het keizerrijk. Het enorme paleis heeft goudkleurige daken, heeft 1000 gebouwen en 10.000 kamers. De stad werd gebouwd in Beijing en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Hiervoor lag Beijing in puin en de keizer pakte het grootst aan om de stad te herbouwen.
De Yongle-keizer liet verschillende paleizen bouwen en zo ontstond de verboden stad. Deze verving het Minggugong in de ouder hoofdstad Nanjing. Tegenwoordig word het keizerlijk paleis Gugong genoemd. De meeste gebouwen die je nu ziet komen uit de 18e eeuw.
De verboden stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420, gevolgd door de Hemeltempel. Het complex is verdeel in een binnen- en een buitenhof. In het buitenhof vindt men paviljoenen met zijpaviljoenen waar de keizer belangrijke besprekingen hield. In het binnenhof bevinden zich de paleizen met daarnaast nog enkele paviljoens en zes kleine paleizen aan de west- en aan de oostkant.
In 1914 kwam er een oudheidkundig museum, in 1925 een paleismuseum. Sinds 1949 zijn er veel gebouwen gerestaureerd. Er wordt geprobeerd om kunstschatten terug te krijgen en in de paviljoens tentoonstellingen in te richten. 
In 1960 werd het Keizerlijk Paleis tot monument verklaard. In 1987 hoort het bij Unesco-erfgoed.
De Tiananmen(poort vd hemelse vrede) brandde tot twee keer toe af en werd voor het laatst herbouwd in 1651.
De verboden stad is 750 bij 960 meter en is ontworpen door een Vietnamese architect. Om het complex ligt een gracht en staat een muur van tien meter hoogte met reusachtige toegangspoorten.
Momenteel komen bezoekers binnen door de zuidelijke en noordelijke poort. Bij de zuidelijke ingang aan de kant van het plein van de hemelse vrede inspecteerde de keizer de troepen als ze ten strijden trokken en verwelkomde hij ze bij terugkomst als zij hadden gewonnen. De eerste binnenplaats is vlak en wordt doorsneden door een Gouden Waterstroom waarover vijf bruggen lopen waarvan de middelste enkel en alleen door de keizer werd gebruikt. Via een poortgebouw komt men op een tweede binnenplaats, omgeven door paviljoens. In het paviljoen van het gebed voor een goede oogst kwam de keizer na de winter om te bidden, nadat hij drie dagen had gevast. In het zuidelijke gedeelte werden keizerlijke ceremonies gehouden en examens voor mandarijn afgenomen.

Tijdens de Ming en Qing dynastie hebben er 24 achtereenvolgende keizers gewoond. De stad was verdeeld in het binnenhof, waar de keizer woonde, het buitenhof, waar de hofhouding woonde welke bestond uit concubines, paleiswachten en eunuchen( gecastreerde paleisbedienden). Bij elkaar woonden er duizenden mensen. Zodra je concubine werd of eunuch, werd je dat op zeer jonge leeftijd. Weinigen bereikten een interessante positie aan het hof maar moesten wel de rest van hun leven tussen de muren blijven wonen.

Op het terras van de tempel staat de Chinese eenheidsmaatstaf voor rijst. Kooplui moesten de inhoud van hun kommen gelijk maken aan de  bronzen bak van de keizer. Ook staan er om de tempel bij de belangrijke paviljoens grote bronzen komen welke dienst deden voor bluswater.

Om de verboden stad lag de keizerlijke stad. Ook deze was verboden gebied en hier bevonden zich de bakkerij, het naaiatelier, de wapenzaal, de stallen, een drukkerij en een dokter. Hierdoor was de keizer en zijn gevolg in het geheel voorzien.

De keizers van de Qing dynastie lieten buiten Beijing paleizen bouwen waar zij zich in de zomermaanden konden terugtrekken. Het zomerpaleis is hier een bekend voorbeeld van.

Openingstijden:
1 nov - 31 mrt:                  8.30 - 16.30
1 apr - 31 okt:                    8.30 - 17.00
De toegangspoorten zijn tot 50 minuten voor sluitingstijd geopend.

Toegangsprijzen:
1 nov - 31 mrt: 50 Yuan
1 apr - 31 okt: 60 Yuan
Binnen de Verboden Stad zijn nog twee attracties, de Klokken-tentoonstelling en de Keizerlijke Schatten waarvoor een apart ticket van 10 Yuan nodig is.

Bereikbaarheid:
Taxichauffeurs kennen de verboden stad maar kunnen niet voor de ingang stoppen waardoor er een stukje gelopen moet worden. De verboden stad is per metro bereikbaar via lijn 1 naar Tiananmen East, uitgang A of naar Tiananmen West op dezelfde lijn en uitgang B. Eerst ga je de poort met het grote portret van Mao Zedong door en de daarop volgende poort ook. Steek het langgerekte plein over waarna je bij de ingang komt. Er is een achteringang/uitgang waar een speciale buslijn, lijn 1 rondjes rond de verboden stad rijdt.

Bronnen:
Wikipedia.org
Bezoekchina.nl
Geledraak.nl

Panorama



Voorbereiding China: Drakenpoortgrotten

Hallo allemaal,
Met onze reis komen wij ook langs de drakenpoortgrotten. Op de foto's ziet het er erg indrukwekkend uit maar na het uitzoeken van de informatie lijkt het me nog veel indrukwekkender om te zien!!

De grotten liggen 12 km ten zuiden van Luoyang in de provincie Henan. De grotten liggen aan de Longmen berg, sinds 2000 UNESCO werelderfgoed, en de  Yi rivier. De grot loopt aan beide kanten van de rivier. Het meeste werk is aan de westelijke kant gedaan waarbij de grotten aan de oostelijke kant het onderkomen vormden voor grote groepen monniken. De grot bestaat uit limestone en is zo’n 1 kilometer lang. Het is een verzameling van 1400 grotten, 750 nissen, 60 kleine pagoden, 2500 inscripties en meer dan 100.000 uitgehouwen boeddhistische beelden van 25mm tot 17m met allen een eigen verhaal. Hier zijn onder andere keizer Wu Zetian, leden van de koninklijke familie, andere rijke families, generale en religieuze groepen uitgehouwen. Vanuit de Xiangshan Tempel heb je een mooi uitzicht op de Drakenpoortgrotten. In de Noordelijke Wei dynastie (365-581) gaven keizers de eerste opdracht tot het uithakken van de grote boeddhistische beelden wat zo’n 30% van de grot betreft. 60% komt uit de Tang dynastie en vanuit de andere perioden is nog 10% afkomstig. De eerste grotten zijn simpel met simpele beelden vanuit de Noordelijke Wei dynastie. Daarna werd de stijl verfijnder met meer complexe personen vanuit de Tang dynastie. De grotten zijn genummerd van noord naar zuid van het westelijke deel van de grot.

Geschiedenis:
Keizer Xiaowen van de noordelijke Wei dynastie verhuisde zijn hoofdstad van Datong naar Luoyang. De grotten zijn uitgehouden van 493 t/m 1127 in vier verschillende fases. De eerste fase was tijdens de Noordelijke Wei Dynastie (493-534). De tweede fase verliep moeizamer vanwege een conflict in de regio, tussen 524 en 626 tijdens de Sui dynastie(581-618) en het eerste gedeelte van de Tang dynastie(618-907). De derde fase was tijdens de Tang dynastie tijdens het welvaren van het Chinese boeddhisme van 626 tot midden achtste eeuw. De vierde fase was van het laatste gedeelte van de Tang dynastie dat overging in de noordelijke Song dynastie. Het uithouwen kwam tot een einde tijdens de oorlog tussen de Jin en Yan dynasties.
De Guayangdong of Shiku tempel waren de eerste grottempels gebouwd in het midden van de zuideljik voet van de West Heuvel door keizer Xiaowen. Keizer Xuanwu nam dit over en bouwde nog 3 grotten, 2 als eerbetoon aan zijn vader en 1 als eerbetoon aan zijn moeder, samen de drie Binyang grotten welke in 24 jaar gebouwd werden. In 527 werd de Huangfugong of Shikusi grot voltooid. In 675 werd de Fengxiansi grot voltooid tijdens de Tang dynastie, de derde fase.

Van 1368 tot 1912 heersten zowel de Ming dynastie(1368-1644) en de Qing dynastie(1644 tot 1912) en was er cultureel herstel. De grotten kregen meer aandacht op zowel nationaal als internationaal niveau.
Tijdens de oorlog met de Japanners hebben de Japanners de grotten geplunderd en veel beelden meegenomen naar Japan waar ze in musea tentoongesteld worden.
In 1940 zijn de grotten door vandalen geplunderd waarna ze in 1949 tot beschermd gebied zijn uitgeroepen. In 1961 werd de groet uitgeroepen tot nationaal cultureel monument wat bijzonder bescherming krijgt. Tijdens de 20e eeuw zijn er veel westerse verzamelaars en souvenirjagers welke veel kunstwerken mee namen. Tijdens de culturele revolutie zijn er veel hoofden van beelden verwoest.

Er zijn verschillende belangrijke grotten met noemenswaardige boeddhistische standbeelden en kalligrafische inscripties. De namen van de belangrijkste grotten met de jaartallen waarin zij gemaakt zijn: Guyang-dong (493), Binyang-dong (505), Lianhua-dong (520s), Weizi-dong (522), Shiku-si (520s), Weizi-dong (520s), Shisku (520s), Yaofang-dong (570), Zhaifu-dong (ca. 636), Huijian-dong (630s), Fahua-dong (650s), Fengxian-si (672), Wanfo-si (670-680s), Jinan-dong (684), Ganjing-si (684) en Leigutai-dong (684). De Guyang, Binyang en Linahua grotten zijn hoefijzergevormd. Voor meer informatie over deze grotten verwijs ik door naar de bronnen.

Bronnen:
Jouwchinareis.nl
Wikipedia.org

Wikipedia.org



woensdag 16 juli 2014

Voorbereiding China: Guilin by Night

Hallo allemaal,

Helaas heb ik over Guilin by Night weinig kunnen vinden. We gaan een boottocht maken over de Li-rivier maar hierover is weinig te vinden. Toch heb ik een website gevonden en mooie foto's waardoor ik toch nog een kort stukje kan schrijven.

Een boottocht over de Li River, peach blossom river, mulong lake, gui lake, rong lake en shan lake. In de avond gaan er vele lantaarns en lichten aan in Guilin wat een mooi lichtspektakel geeft vanuit de boot. Ook gaan er muziek fonteinen aan in de meren om het publiek te entertainen.
Langs de kant staan veel bomen, planten, paden en smalle paviljoens.


Bronnen:
chinaodysseytours.com
travelchinaguide.com



Voorbereiding China: Hutong-tour

Hallo allemaal,

Er staat een Hutong tour op het programma als wij in China zijn. Echter weet ik niet om welke tour dit gaat dus heb ik besloten om een stuk over Hutongs in het algemeen te schrijven.

Een Hutong is een traditionele woonwijk in China, met name in Peking. Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan, meestal  van 1 verdieping. Dit type woonwijk bestaat al 700 jaar en is ontstaan na de komst van Djenghis Kan tijdens de Yuan Dynastie (1271–1368). Sommige woningen hebben maar 1 a 2 kamers. De straten zijn niet breder dan 9 meter, er komen veel steegjes voor van slechts 40 centimeter.
Een hutong is zo genoemd naar het mongoolse woord hottog,  wat waterput betekend. Een gegraven waterput vormde vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.
Sinds de twintigste eeuw worden veel hutongs afgebroken vanwege de slechte woonomstandigheden. Sommigen worden sterk gemoderniseerd. Mensen wonen zeer dicht op elkaar en de woningen hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenkant waar bewoners gescheiden door tussenschotten hun behoefte kunnen doen. Er is nauwelijks elektrische verlichting aanwezig.
De straten hebben hun eigen opbouw en structuur, als je vanuit de lucht kijkt zie je door de combinatie van straten en binnenplaatsen een schaakbord met tuinen, rotsen en ruïnes. Door alle kleine straten zijn de huizen makkelijk met elkaar verbonden en is het makkelijk voor de lokale mensen om in contact te blijven met hun buren. Als je in de Hutongs komt voel je de diepe, warme relatie tussen de mensen.
In een straat wordt er veel geroddeld waardoor zij hun relaties met de buurt versterken. Er zijn winkeltjes te vinden om aan de alledaagse behoefte van de lokale bevolking te voldoen.
De naam van de verschillende straten is erg interessant. In de tijd zijn de namen doorgegeven van mond tot mond door de bevolking totdat in de Ming en Qing dynastie er namen werden opgeschreven. Er waren 10 methoden om de straten hun naam te geven: het werd onder andere genoemd naar de symbolische constructie van de laan, de lokale taal, de markt en de lokale positie.  Later werden de namen veranderd door de overheid naar meer formele namen.

Geschiedenis:
Beijing had in het verleden honderden binnenplaatsen rondom de verboden stad. De straten strekken zich uit in alle vier de richtingen waardoor de verschillende binnenplaatsen aan elkaar verbonden worden. Origineel zijn de Hutongs uit de Yuan Dynastie maar ze kwamen snel op tijdens de Ming dynastie(1368-1644), 1070 en tijdens de Qing Dynastie, 2076.
In 2005 waren er volgens bron 1 nog 3000 Hutongs in Peking, waarin bijna de helft van de stedelijke bevolking leefde. Volgens bron 2 waren er in 1949 3250 Hutongs, in 2003 nog maar 1500 en nu nog maar 1000 Hutongd. De Hutongs worden opgeknapt en voorzien van elektra en water. De Hutongs vormen een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

Bijzondere Hutongs:
De langste Hutong is de Dongjiaominxiang Hutong met een lengte van 6,5 kilometer. Deze ligt tussen Chang’an avenue en oost en west qianmen straat. De korte is de Yichi street van 25 meter. De Jiuwan Hutong met 13 bochten is de meest moeizame straat en kan je makkelijk laten verdwalen. De smalste is de Qianshi Hutong van 30 tot 40 meter bevindt zich in Shubaoshi straat buiten Qianman gate. Het smalste stuk is 40 centimeter breed. Wanneer 2 mensen elkaar tegenkomen moeten ze zijwaarts lopen om elkaar te passeren. De wijdste is de Lingjing Hutong in Xicheng district. Degene met de langste historie is de Sanmiaojie Hutong welke is gebouwd in de Liao Dynastie(907-1125).
Er zijn veel smalle en unieke winkeltjes verborgen in de straten, velen bekende restaurants. Naast de touristische winkels zijn er ook nog traditionele winkels in de straten.

Bronnen:
Wikipedia.org

Travelchinaguide.com



dinsdag 15 juli 2014

Voorbereiding China: Repulse Bay

Hallo allemaal,

Hierbij een stuk over Repulse Bay in HongKong.

Repulse Bay
Repulse bay is een baai in het zuidelijke gedeelte van Hong Kong, ten oosten van Deep Water bay en ten westen van Middle Bay en South Bay. Het is een van de populairste stranden van Hong Kong omdat het dichtbij de stad is en schoon, knus en met goede faciliteiten zoals badkamers en douches. Op het strand staan standbeelden van Taoïstische goden, Tin Hay en Kwun Yum. Het is een gratis plek voor het bekijken van de omgeving en om te zwemmen.

Geschiedenis:
In 1841 werd de baai gebruikt als basis voor piraten. Zij waren een bedreiging voor de goederenschepen die handel dreven met China. De piraten werden regelmatig verdrongen door britse vloten, vandaar de naam Repulse Bay.
In 1910 werd Repulse Bay omgetoverd in een strand en in 1920 werd het hotel gebouwd. Om zwemmers aan te trekken is er een busroute van het centrum naar repulse bay gemaakt. Dit is nu een van de oudste routes in Hong Kong. Tijdens de strijd om Hong Kong in de Tweede Wereld Oorlog was Repulse Bay een belangrijke strategische plaats.
Tot de vroege 1960’s waren overheidsgebouwen afgesloten voor het publiek. Drie blokken van zes etages appartementen waren ontworpen door Dr. P.P. Chiu en zijn broer P.W. Chiu. Op de berg heb je een mooi uitzicht over Repulse Bay.
De hele westzijde van de  klif boven het strand stond een groot kasteel met een zwembad, kas en tennisbaan. Een van de drie kastelen van miljonair Eu Tong Sween. Het kasteel is gesloopt om plaats te maken voor een rij met lage appartementen.

Tegenwoordig:
De repulse bay is een gebied waar de duurste huizen in Hong Kong staan. Het voormalig repulse bay hotel is afgebroken tussen 1970 en 1980. Later werd er een winkelcentrum gebouwd op de plaats van het oude hotel om de architectuur te herstellen. Uiteindelijk wordt het winkelcentrum uitgebouwd tot  5 etages en wordt het verhuurd.
Het strand is lang met helder azuurblauw water. Het zand is fijn en de watertemperatuur ligt het gehele jaar tussen de 16ºC en 26ºC. Het zwemwater wordt veilig gehouden door haaiennetten en drijvende platformen. In de zomer zijn er strandwachten actief. Op het strand staat een kiosk, kleedkamers, douches, badkamers, een speelplaats, barbecues en een volleybalveld.
Naast wateractiviteiten zijn er veel andere bezigheden. Er kan worden gebarbecued, er staan velen hotels, supermarkten en cafés. Er is een vuurtoren bij het strand wat een populaire bestemming is om foto’s te maken. Naast het strand is het Zhenhai Tower Park te vinden. Hierin staan grote standbeelden van de koningin van de hemel en de god van compassie.

Transport:
Vanaf het centrum gaan er verschillende bussen zoals nr. 6, 6A, 6X, 66, 260 en 40(minibus).  De route gaat rechtstreeks door de Aberdeen Tunnel of een langere toeristische route.
Strandbezoekers kunnen ook zelf rijden, er zijn parkeerplaatsen bij het strand en vlakbij het hotel zijn ook parkeerplekken te vinden.

Praktische informatie:
Openingstijden: de baai is het gehele jaar en de gehele dag te bezoeken. Van maart t/m de herfst zijn er strandwachten van 9 tot 6.Van juni t/m augustus zijn er strandwachten van maandag t/m vrijdag van 9 tot 6,op zaterdag, zondag en feestdagen zijn ze er van 8 tot 7. In December, Januari en Februari zijn de strandwachten niet aanwezig.

Bronnen:
Wikipedia.org
Travelchinaguide.com
Chinahighlights.com

Voorbereiding China: Rieten Fluit grot

Hallo allemaal,

Over de Rieten Fluit grot heb ik helaas niet veel informatie kunnen vinden.
Vandaar dat het deze keer een kort stukje is.

De rieten fluit grot ligt in het noordwesten van Guilin, 5km buiten de stad in het kartslandschap. De ingang van de grot was volgroeid met riet wat gebruikt werd om fluiten van te maken. Vandaar dat de locals de grot als Rieten Fluit doopten. De grot bestaat uit limestone, is ongeveer 240 meter lang, 18 meter hoog en 93 meter breed. De grot is meer dan 180 miljoen jaar oud. In de grot hebben ze aangepaste belichting en lichteffecten toegepast. De vele stalagmieten en stalactieten lijken op stenen pilaren die uit het water rijzen. Er zijn ook 70 inscripties met inkt welke dateren uit het jaar 792 in de Tang dynastie.  De grot is herontdekt in 1940 door een groep locals welke vluchtte voor het Japanse leger. Tijdens deze laatste oorlog heeft de grot ervoor gezorgd dat duizenden locals de oorlog overleefden.

Bronnen:
China-reis.nl
Colombus-magazine.nl

wikipedia.org

Rieten Fluit grot met de open ruimte waar een meertje zit

Voorbereiding China: Lingyin Tempel

Hallo allemaal,

Bij deze een stuk over de Lingyin Tempel.
(simplified Chinese: ; traditional Chinese: ; pinyin: Língyǐn Sì) is een boeddhistische tempel van de Chan-stam in het noordwesten van Hangzhou. Het is een van de grootste en rijkste boeddhistische tempels in China en bevat velen pagodes en boeddhistische grotten.
Het klooster is de grootste van verschillende tempels in de Wulin-bergen. Ling-yin betekend letterlijk de ziel zijn rustoord.

Geschiedenis:
Het klooster is in het jaar 328 gebouwd tijden de eastern jin dynastie door monnik Hui Li, uit India. Het was een bekend klooster in de Jiangnan regio. In zijn piek onder het koninkrijk van Wuyue (907-978) had de tempel negen meer-verdiepingen gebouwen, 18 paviljoens, 72 hallen, meer dan 1300 slaapzalen bewoond door meer dan 3000 monniken. Velen boeddhistische kervingen dateren ook uit deze tijd.
Tijdens de latere southern song dynastie was het klooster een van de tien meest belangrijke tempels van de Chan-stam. Dit heeft echter de plunderaars niet tegengehouden. Het is sinds die tijd zestien keer opnieuw gebouwd. De huidige gebouwen zijn een moderne restauratie van de late Qing gebouwen. Tijdens de Cultural Revolution heeft de tempel schade opgelopen door de Red Guards. Dit is beperkt gebleven door de bescherming van premier Zhou Enlai.
Tegenwoordig is de tempel een bestemming voor pelgrims en toeristen. Het is een van de rijkste kloosters van China en bij de pelgrims behoord ook voormalig leider Deng Xiaoping.

Omgeving:
De Lingyintempel staat in Feilaj Feng Scenic area waar ook de feilai feng grotten en andere tempels staan. De Wulling bergen zijn het centrum van het Chan boeddisme in het zuidossten van China. Bij binnenkomst zie ja als eerst de Feilai Feng aan de linkerkant, dan Lingyin heuvel aan de rechterkant. De omgeving bevat veel historische gebouwen en kunstwerken zoals pagodes, paviljoens, bruggen en standbeelden. De grootste stenen pogade staat bij de ingang, Elder Li’s pagoda. Hier ligt de as van Hui Li, de indiase monnik.

De Feilai Feng Grotten:
De top is van limesteen waardoor het een totaal andere uitstraling heeft dan de andere bergen. De legende zegt dat de top origineel uit India komt en over Hangzhou is gevolgen als demonstratie van de Boeddistishe wet. Een groot aantal kervingen zijn te vinden op de punt. Ook in grotten staan veel kervingen. De hoofdgrot is opgedragen aan bodhisattva Guanyin, er is een scheur in het plafond zodat je als je op de juiste plek staat zonlicht kunt zien. Dit staat bekend als “één draad van de hemel”.

Lingyin Tempel:
De tempel heeft een vijf-hallige structuur. Alleen de eerste drie hallen bestaan sinds the Qing dynastie.
-          Hall of the heavenly kinds: De voormalige ingang van de tempel is deze hal. Tegenwoordig komt men binnen via zijdeuren waar tickets verkocht worden. De hal is een gebouw met twee delen. Het voorste deel bevat een plaat met hierop Chan tempel van de wolken en het bos, geschreven door de Kangxi keizer. Het standbeeld in deze hal van de Maitreya boeddha in zijn vertoning als monnik met zijn juten zak of lachende boeddha. Aan de achterkant staat de skanda boeddha, of Weituo. Dit standbeeld komt uit de southern song dynastie. Met zijn 800 jaar is dit het oudste en meest belangrijke standbeeld van de tempel. Langs de linker en rechterkant staan vier hemelse koningen. Het plafond is geschilder en gedecoreerd met Phoenixen en draken. De hal is groter dan de ingangen van andere tempels.
-          Grand hall of the great sage: Dit is de tweede hal en is gescheiden van de hal van de heavenly kings door een grote binnenplaats met een gazon omgeven door bomen. Links van de binnenplaats is de hall of the five hundred arhats. De grand hall of the great sage heeft drie dakdelen en is 33,6 meter hoog. Er staat een traditioneel standbeeld van Shakyamuni, de historische boeddha. Dit standbeeld is gemaakt in 1956 en is gehuld in 60 bladen goud. Het standbeeld is 19 meter groot en is geplaatst op een 10,5 meter hoge lotusbloem. Het is het grootste houten boeddha standbeeld in China. Aan de achterkant van het standbeeld is een standbeeld van Guanyin. Daarnaast zijn er 150 gekerfde boeddhistische afbeeldingen. De hal is ongeveer 30 meter met een goud geschilderd plafond met traditionele boeddhistische symbolen in reliëf.
-          Hall of the medicine Buddha: Verder de heuvel op achter de hoofd hal staat de hall of the medicine Buddha. Hier staat de Bhaisaiyaguru boeddha, ookwel medicijn boeddha genoemd.
-          Sutra library: Verder omhoog vanaf de hall of the medicine Buddha staat de sutra library. Dit, met de Huayan Hall erachter, zijn gebouwd tussen 2000 en 2002 om vijf hallen te creëren. Deze hal is niet open en bevat ook geen standbeelden.
-          Huayan hall: De laatste hal is de Avatamsaka Hall of ook de Huayam Hall genoemd. Deze hal heeft standbeelden van de drie wijzen van de Acatamsaka Sutra: Shakyamuni, Manjusri en Samantabhadra.
-          Hall of the five hundred arhats: staat richting de westzijde van de binnenplaats voor de hoofd hal. Het gebouw heeft een vloer gevormd naar de boeddhist Swastika. Bij de armen zijn de vijfhonderd arhats geplaatst in de vorm van bronzen standbeelden. Elk standbeeld staat op een unieke voet. In het midden, waar de armen bij elkaar komen, staat een bronzen draaghemel  met standbeelden van vier bodhisattvas welke de vier richtingen uitbeelden. Dit is de grootste bronzen structuur in de wereld.

Bronnen:
Wikipedia.org
Chinahighlights.com
Chinatourguide.com





Voorbereiding China: Visum aanvragen

Hallo allemaal,

Om China in te mogen heb je een visum nodig. Wij moesten deze zelf regelen en dit is nog best lastig. Wij hebben gewacht met het aanvragen totdat we zeker wisten dat de reis door zou gaan. Bij ons werd er aangeraden om het visum aan te vragen bij visaforchina.org. Het is een heel gedoe aangezien je heel veel informatie op moet geven. Je hele reisschema inclusief hotels waar je overnacht moet je opgeven. Ook waar je werkt of op school zit inclusief volledig adres. Wij wonen dichtbij Den Haag dus gaan zelf langs om onze spullen af te geven. Het gaat dan om je paspoort, een aanvraagformulier, een pasfoto, een kopie van de factuur en een kopie van de lijst met alle hotels waar we heen gaan en op welke datum. Doordat wij het zelf regelen zijn we volgens de website maar 72 euro per persoon kwijt. Bij het reisbureau wilden ze het ook voor ons regelen maar dan kwamen er nog kosten bij van 40 euro voor het bemiddelingsbureau en 7,95 voor het aangetekend verzenden van onze paspoorten. Wij vonden dit erg overdreven en een ritje naar Den Haag kost ons een stuk minder dan 90 euro. Het enige nadeel is dat ze op het consulaat alleen Chinees en Engels spreken dus als je niet goed thuis bent in die taal kan je het best iemand mee nemen die hier wel goed in is. Als laatst hadden wij nog het probleem dat er in de achternaam een ü zit en je de umlaut niet kan invullen op het formulier. Hiervoor hebben wij naar het consulaat gebeld. Zij hebben verteld dat we de naam zonder umlaut kunnen printen en dan de umlaut er handmatig opzetten. Nu is het nog afwachten in hoeveel dagen we ons visum op kunnen halen. Op de website staat dat het 4 werkdagen duurt(wij hadden overal 3 weken gelezen). Dus we zijn erg benieuwd hoe lang dit zal gaan duren.

Groetjes,
Linda

Voorbereiding China: Tijgerheuvel

Hallo allemaal,

Het begint nu allemaal verdacht dichtbij te komen. Onze reis gaat definitief door en de aanvraag voor onze visums is de deur uit. Over 3 weken vertrekken we dus de zenuwen beginnen nu wel te komen! Ook het besef dat ik heel graag over alle bezienswaardigheden een stuk wilde schrijven maar er nog een heleboel moet dus dat ik dit waarschijnlijk niet meer ga redden. Toch ga ik het proberen en kijk ik hoe ver ik kom! Voor nu alvast een stuk over de tijgerheuvel. Ik had er zelf nog nooit van gehoord en het leek me niet heel interessant maar na het schrijven van dit stuk kijk ik er wel naar uit om naar toe te gaan!

Tijgerheuvel, Chinesepinyinqiū is een heuvel in Suzhou.
Een bekende song dynastie dichter, Su Shi zei “It is a lifelong pity if having visited Suzhou you did not visit Tiger Hill”.
Teugerheuvel staat bekend voor zijn natuurlijke schoonheid en historie. De heuvel is zo genoemd omdat het op een kruipende tijger lijkt. Een legende verteld dat er na de dood van koning He Lu een witte tijger op de heuvel waakte. Door de toeristen staat er in de stenen poëzie en kalligrafie gekerfd. De tijgerheuvel bestaat uit:
-          Tomb of King He Lu: In 496vChr kwam He Lu, Koning van de Wu, om bij een oorlog bij de Yue. Zijn zoon begroef hem in de heuvel en drie dagen na zijn begrafenis kwam een witte tijger welke op het graf zat om deze te bewaken. Sindsdien heet het tijgerheuvel. De tombe bevindt zich onder de sword pond.
-          Sword testing rock: koning He Lu was een verzamelaar van bijzondere zwaarden en testte deze op een steen. De steen is gesplitst in twee delen door een legendarisch zwaard wat abnormaal scherp was
-          Sword pond (Jianchi): een smalle driehoekige vijver, waaronder ongeveer 3000 zwaarden van koning He Lu liggen. Ook de duizend werkers die de tombe hebben gemaakt schijnen levend begraven onder de vijver te liggen.
-          Spring of simplicity and honesty: een put welke ontstond toen een uitgeputte monk water over de gehele lengte van de heuvel mee had gebracht
-          Yunyan pagoda: een pagode van zeven etages hoog en 8 zijdes welke bekend staat omdat hij zo schuin staat. Het is de oudste pagode van Suzhou en staat symbool voor de stad. Hij is 48 meter hoog en de laatste vierhonderd jaar leunt hij 3,59 graden naar het noordwesten. De pagode staat ook wel bekend als China’s schuine toren. De pagode is gebouwd tijdens de noordelijke song dynastie in 959-961. De pagode is dus eerder dan de toren van Pisa gebouwd. De toren is in 1981 gerepareerd door de overheid. Er zijn steunpilaren in de grond om de pagode gezet voor een verbetering van de fundering.
-          Lu Yu Well: een eerbetoon aan Lu Yu, auteur van het eerste boek over thee 'The Treatise of Tea'. Hij leefde als oude man op de tijgerheuvel waar hij het laatste deel van zijn boek schreef. Lu Yu heeft de put uitgegraven en het water verklaard tot het derde beste water van heel China. Lu Yu zijn theorieën over het groeien en verwerken van thee werden belangrijk in het dagelijks leven van de bewoners van Suzhou.
-          Verdant Mountain Villa: gebouwd in het tiende jaar van keizer Guangxu in de King dynastie. De villa is een meesterwerk van tuinen waar Suzhou bekend om staat. De villa is zo ontworpen dat het  natuurlijke schouwspel en uitzicht van de hallen en veranda’s het mooist uitkomen.
-          Wanjing Villa: de oude kunst van bonsaiboompjes komt uit China en er zijn duizenden soorten die je kunt zien in deze villa. Velen zijn prijswinnende bonsaibomen uit bonsaicompetities. De miniatuur replica’s van grote tuinen zijn adembenemend en zullen een kleine indruk geven van de kunst van de Chinese tuinmeesters van lang geleden. De villa is 1700 vierkante meter groot. Sommige landschappen zijn zo klein dat ze in een pot staan, anderen staan niet in een pot maar zijn kleine displays.
-          Thousand people rock
-          Penjing/bonsai collection and museum

De tijgerheuvel is 30 meter hoog en is ongeveer 3 hectare. Er zijn indrukwekkende stenen, diepe dalen, 3 adembenemende uitzichten, 9 plaatsen voor vermaak, 18 schilderachtige plekken en de plekken veranderen elke keer.
De YunYan tempel pagode en de Sword Pool zijn bekende bezichtigingen van de heuvel. Met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar staat de pagode bekend als de tweede leunende toren op aarde. Deze staat als symbool voor Suzhou. De tome van Wu koning Helu onder de Sworld Pool blijft een misterie wat al 2,5 millenium bestaat. Het verhaal gaat dat Jin meester Wang Xizhi zijn kalligrafie ruilde voor ganzen welke op een bewolkte dag de bezoekers weg jagen.

Bereikbaarheid:
Adres:
8 Mennei Street, Huqiu Mountain, Suzhou, Jiangsu, P.R. China.
Er gaan verschillende bussen naar de tijgerheuvel, bus nr. 8, 32, 49, 146 of toeristbus nr. 1 en 2. Allen gaan naar tijgerheuvel. Aangeraden wordt bus 32 tot Huqiubeimen. Je bevindt zich hier bij de noorder ingang van de tijgerheuvel.
Alle taxichauffeurs kennen tijgerheuvel(Tiger Hill)

Praktische informatie:
Openingstijden:                              7.30 – 18.00
Entree:
16 april t/m 30 oktober:               CNY 80
31 oktober t/m 15 april:               CNY 60

Bronnen:
Travelchinaguide.com
Wikipedia.org
Suzhou.jiangsu.net

Bonsais bij de Wanjing Villa

De pagode