zaterdag 19 juli 2014

Voorbereiding China: Dumplings met aansluitend een Tang dynastie show

Hallo allemaal,

Wij gaan waarschijnlijk ook de dumplingsmaaltijd met aansluitend de Tang dynastie show bekijken. Dit is een optionele excursie maar mij lijkt het erg leuk om dumplings te eten. Echter als we dit eerder al doen dan slaan we deze excursie waarschijnlijk over om even op adem te komen.
Over de dumplings heb ik veel informatie kunnen vinden en bij elkaar gezet. Over de show heb ik een korte zin gevonden welke bij een filmpje vermeld stond. Verder heb ik hier geen informatie over kunnen vinden. Hierbij mijn stuk. 

Dumplings zijn gekookte ballen deeg. Het deeg is gemaakt van bloem, aardappel of brood en is gevuld met vlees, vis, groenten of zoets. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd, gefrituurd of gebakken. Dumplings kun je apart eten maar ook in soep of met jus.
Dumplings eet je als snack voor lunch, tussendoor of als avondeten. Je kunt ze krijgen bij stalletjes maar ook in speciale restaurants. Je besteld ze per gewicht in liang. In een liang zitten ongeveer zes dumplings.

Dumplings zijn in de verschillende keukens van de verschillende landen allemaal anders. De verschillende keukens zijn de Afrikaanse keuken; de Europese keuken: Britse, Ierse, Italiaanse, Scandinavische, centraal Europese en oost Europese keuken; de midden oosten keuken: Egyptische, joodse en Turkse keuken; de Amerikaanse keuken; de Caribische en latijns-Amerikaanse keuken: Caribische, Baradjaanse, Jamaicaanse, Braziliaanse, Chileense, Peruaanse, Puerto Ricaanse keuken; de Aziatische keuken: Chinese, Nepalse, Indiase, Indische, Japanse, Kazachstaanse, Koreaanse en Monogoliaanse keuken.

De Chinese keuken:
De legende vertelt dat de dumpling is ontstaat tijdens de drie koninkrijken rond 225 door Zhuge Liang.
In China heb je verschillende soorten dumplings. De eerste dumpling wordt jiaozi genoemd en bestaat vooral uit fijngehakte groenten verpakt in een stuk deeg. Populaire vleesvullingen zijn varken, koe, kip, garnaal en zelfs vis. Populaire mixen zijn varken met chinese kool, varken met knoflook en bieslook, varken met garnalen en groenten, varken met lenteuitjes, knoflook met bieslook en roerei. Ze worden gemaakt door in een rond lapje deeg vulling te leggen en het lapje kunstig om de vulling heen te vouwen. Er is een traditionele Chinese stijl waarbij de plooitjes zowel van links als van recht naar het midden toe lopen. Deze dumplings worden meestal als halve maantjes gevouwen.

Jiaoziare worden meestal gekookt of gestoomd en zijn een traditioneel hapje bij het Chinees nieuw jaar. Families maken met elkaar de dumplings. In Noord-China worden ze vaak gegeten met een dipsaus gemaakt van azijn en chili olie of chilipasta en soms met soja erin.
Ook bestaat er in China de Wonton dumpling. Deze dumpling wordt gekookt in een lichte bouillon of soep en gemaakt met vleesvulling. Het deeg is dunner en minder elastisch dan bij jiaozi. Wontons zijn populair in Zuid-China, waar jiaozi in Noord-China populair zijn.
Een ander type cumpling, zongzi, is gemaakt met rijst. Deze zijn meestal driehoekig van vorm en worden gevuld met rode bonen pasta, chinese dadels of vlees. Deze worden traditioneel gegeten met Duanwu Festival.
De categorie, xiaolongbao, worden vooral in de soep gegeten worden.
Er bestaan ook zoete dumplings, Tangyuan. Deze zijn kleiner en gemaakt met rijstbloem en gevuld met zoete sesam, pinda’s en rode bonen pasta. Ze kunnen ook zonder vulling gegeten worden. Ze worden traditioneel gegeten op de 15de dag van het Chinese nieuwe jaar en op het Lantern Festival.

Bronnen:
Wikipedia.org
chinesejiaozi.wordpress.com
Tokowijzer.nl





Tang dynastie show
Een bijzonder show met veel muziek, zang en dans. De show blikt terug op het keizerlijk hof in de Tand dynastie.
Bron:
Youtube.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten