woensdag 16 juli 2014

Voorbereiding China: Hutong-tour

Hallo allemaal,

Er staat een Hutong tour op het programma als wij in China zijn. Echter weet ik niet om welke tour dit gaat dus heb ik besloten om een stuk over Hutongs in het algemeen te schrijven.

Een Hutong is een traditionele woonwijk in China, met name in Peking. Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan, meestal  van 1 verdieping. Dit type woonwijk bestaat al 700 jaar en is ontstaan na de komst van Djenghis Kan tijdens de Yuan Dynastie (1271–1368). Sommige woningen hebben maar 1 a 2 kamers. De straten zijn niet breder dan 9 meter, er komen veel steegjes voor van slechts 40 centimeter.
Een hutong is zo genoemd naar het mongoolse woord hottog,  wat waterput betekend. Een gegraven waterput vormde vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.
Sinds de twintigste eeuw worden veel hutongs afgebroken vanwege de slechte woonomstandigheden. Sommigen worden sterk gemoderniseerd. Mensen wonen zeer dicht op elkaar en de woningen hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenkant waar bewoners gescheiden door tussenschotten hun behoefte kunnen doen. Er is nauwelijks elektrische verlichting aanwezig.
De straten hebben hun eigen opbouw en structuur, als je vanuit de lucht kijkt zie je door de combinatie van straten en binnenplaatsen een schaakbord met tuinen, rotsen en ruïnes. Door alle kleine straten zijn de huizen makkelijk met elkaar verbonden en is het makkelijk voor de lokale mensen om in contact te blijven met hun buren. Als je in de Hutongs komt voel je de diepe, warme relatie tussen de mensen.
In een straat wordt er veel geroddeld waardoor zij hun relaties met de buurt versterken. Er zijn winkeltjes te vinden om aan de alledaagse behoefte van de lokale bevolking te voldoen.
De naam van de verschillende straten is erg interessant. In de tijd zijn de namen doorgegeven van mond tot mond door de bevolking totdat in de Ming en Qing dynastie er namen werden opgeschreven. Er waren 10 methoden om de straten hun naam te geven: het werd onder andere genoemd naar de symbolische constructie van de laan, de lokale taal, de markt en de lokale positie.  Later werden de namen veranderd door de overheid naar meer formele namen.

Geschiedenis:
Beijing had in het verleden honderden binnenplaatsen rondom de verboden stad. De straten strekken zich uit in alle vier de richtingen waardoor de verschillende binnenplaatsen aan elkaar verbonden worden. Origineel zijn de Hutongs uit de Yuan Dynastie maar ze kwamen snel op tijdens de Ming dynastie(1368-1644), 1070 en tijdens de Qing Dynastie, 2076.
In 2005 waren er volgens bron 1 nog 3000 Hutongs in Peking, waarin bijna de helft van de stedelijke bevolking leefde. Volgens bron 2 waren er in 1949 3250 Hutongs, in 2003 nog maar 1500 en nu nog maar 1000 Hutongd. De Hutongs worden opgeknapt en voorzien van elektra en water. De Hutongs vormen een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

Bijzondere Hutongs:
De langste Hutong is de Dongjiaominxiang Hutong met een lengte van 6,5 kilometer. Deze ligt tussen Chang’an avenue en oost en west qianmen straat. De korte is de Yichi street van 25 meter. De Jiuwan Hutong met 13 bochten is de meest moeizame straat en kan je makkelijk laten verdwalen. De smalste is de Qianshi Hutong van 30 tot 40 meter bevindt zich in Shubaoshi straat buiten Qianman gate. Het smalste stuk is 40 centimeter breed. Wanneer 2 mensen elkaar tegenkomen moeten ze zijwaarts lopen om elkaar te passeren. De wijdste is de Lingjing Hutong in Xicheng district. Degene met de langste historie is de Sanmiaojie Hutong welke is gebouwd in de Liao Dynastie(907-1125).
Er zijn veel smalle en unieke winkeltjes verborgen in de straten, velen bekende restaurants. Naast de touristische winkels zijn er ook nog traditionele winkels in de straten.

Bronnen:
Wikipedia.org

Travelchinaguide.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten