zaterdag 19 juli 2014

Voorbereiding China: Mutianyu

Hallo allemaal,

Natuurlijk gaan wij op onze reis ook langs de grote muur van China. Die kan je natuurlijk niet overslaan. We gaan naar een plek genaamd Mutianyu waar het minder toeristisch zou zijn dan op andere bekende plaatsen. Helaas is Mutianyu onderhand steeds bekender aan het worden waardoor het dus ook meer toeristisch is geworden. Toch schijnt het nog steeds een van de rustigere plekken van de muur te zijn. Hieronder mijn stuk over dit deel van de muur.

Mutianyu is een minder toeristische plaats om de muur te bezichtigen. De grote muur heeft een lange historie en is een deel van de geweldige cultuur van China. Het verbindt Juyongguan pass in het westen met Gubeikou grote muur in het oosten. Men is begonnen met het bouwen van de muur tijdens de noordelijke qi dynastie (550-557). In 1404 werd er een poort in de muur gebouwd, inde Ming dynastie(1368-1644) werd de muur herbouwd waarmee gestart werd in 1569. Tan Lun en Qi Jiguang, twee bekende generaals, herbouwden de muur voor een stevigere defensie welke op strategische plekken werd bewaakt. Het was het noordelijke protectiescherm wat de stad beschermde.

De muur is op deze plaats 2250 meter en gaat dwars door de bergen en hoge kliffen. De unieke structuur maakt de muur onverwoestbaar.  De muur is 7 tot 8 meter hoog en is vier tot vijf yrds. breed. Beide kanten van de muur hebben borstweringen als bescherming voor vijanden die van beide kanten zouden kunnen komen. Sommige borstweringen hebben zaagtanden in plaats van de gewone rechthoekige vorm. Onder de borstweringen zijn er vierkante schietgaten waarvan de bovenkant een boogstructuur heeft, wat anders is dan de traditionele ronde schietgaten.

De muur heeft 22 wachttorens welke ongeveer 100 meter van elkaar vandaan staan. Ze staan niet alleen op de muur maar ook op de branch cities. Dit zijn gebouwen op de heuvel welke tegen de buitenkant van de muur zijn gebouwd. Aan de zuidoost kant is een poort genaamd Zheng Guan Tai gate bewaakt door drie wachttorens bij elkaar, 1 grote in het midden en 2 kleinere aan beide zijden. Deze torens zijn aan de binnenkant met elkaar verbonden. Deze locatie was van grote strategische waarde. 

Naast de historische waarden van de muur is de muur ook bekend vanwege de mooie omgeving. De bomen nemen bijna 69 procent volgens bron 1, 90% volgens bron 2 en 96% volgens bron 3 van de omgeving in beslag. Elk seizoen ligt de muur er geheel anders bij. In de lente zijn er allemaal bloemen te zien, in de zomer is vooral het gras op de berg aanwezig, bomen met heerlijk fruit zijn in de herfst vol van de partij waarna de blaadjes rood en geel kleuren en in de winter is de muur gehuld in sneeuw. De dennenbomen rond de muur zijn bekend, er zijn meer dan 20 dennenbomen die al meer dan 300 jaar oud zijn en ongeveer 200 dennenbomen die ouder zijn dan 100 jaar. Daarbij smaakt het water van de lente aan de voet van de muur puur en verfrissend. Bij Mutianyu is ook een kabelbaan welke je vanuit de lucht een indruk kan geven van de muur.

Tegen de muur liggen de dorpen Mutiangyu, Beigou, Xinying en Tianxianyu welke zijn gesticht door de originele bouwers van de Grote Muur. Deze dorpen hebben hun eigen unieke karakter en zijn een weerspiegeling van het Chinese boerse leven. De agrarische producten zijn abrikozen, peren en kastanjes. Er worden wilde paddenstoelen en andere eetbare planten verzameld voor eten. De molens worden gebruikt om bloem te maken en er wordt vee gehouden.

Praktische informatie:
Entree voor de muur:
Volwassenen (vanaf 1,5m): 45 Yuan
Kinderen (1,2-1,5m): 25 Yuan
Gratis voor kinderen onder de 1,2m
Entree voor de kabelbaan:
Volwassenen (vanaf 1,3m): 45 Yuan voor een enkele reis, 65 Yuan voor een retour
Kinderen (1,2-1,3m)L 25 Yuan voor een enkele reis, 35 Yuan voor een retour
Gratis voor kinderen onder de 1,2m
Entree voor de leibaan
Volwassenen: 50 Yuan voor een enkele reis en 65 Yuan voor een retour(kabelbaan omhoog, leibaan omlaag)
Kinderen: 40 Yuan (kabelbaan omhoog, leibaan omlaag)

Openingstijden:
Het gehele jaar geopend:
April t/m oktober: 07.00 – 18.00
November t/m maart: 7.30 -17.30

Ontwikkelingen:
Vanaf 1 juli 2014 is er een nieuwe ingang voor een mooier uitzicht waardoor men een shuttle bus gebruikt om aan de voet van de muur te komen, 8-10 minuten, retour 15 Yuan.

Bereikbaarheid:
Men moet eerst bij Dongzhimen komen voordat men de bus naar Mutianyu kan nemen. Busnr. 106, 107, 123, 132, 206, 24 of metro 2, 13 of de trein naar Dongzhimen.
Neem vervolgens bus 916 richting Huairou bus station en ga er uit bij Qingchun road north end. Huur vervolgens een minivan naar Mutianyu. De bus rijdt 60-70 minuten. Een minivan rit kost 40-50 Yuan en duurt 20 minuten en kan evt. met anderen gedeeld worden om geld te besparen. Dit is de snelste manier. Voor de andere manier verwijs ik u door om bij de bronnen te kijken.

Bronnen:
Travelchinaguide.com
Wikipedia.org
Mutianyugreatwall.net



Geen opmerkingen:

Een reactie posten