dinsdag 15 juli 2014

Voorbereiding China: Lingyin Tempel

Hallo allemaal,

Bij deze een stuk over de Lingyin Tempel.
(simplified Chinese: ; traditional Chinese: ; pinyin: Língyǐn Sì) is een boeddhistische tempel van de Chan-stam in het noordwesten van Hangzhou. Het is een van de grootste en rijkste boeddhistische tempels in China en bevat velen pagodes en boeddhistische grotten.
Het klooster is de grootste van verschillende tempels in de Wulin-bergen. Ling-yin betekend letterlijk de ziel zijn rustoord.

Geschiedenis:
Het klooster is in het jaar 328 gebouwd tijden de eastern jin dynastie door monnik Hui Li, uit India. Het was een bekend klooster in de Jiangnan regio. In zijn piek onder het koninkrijk van Wuyue (907-978) had de tempel negen meer-verdiepingen gebouwen, 18 paviljoens, 72 hallen, meer dan 1300 slaapzalen bewoond door meer dan 3000 monniken. Velen boeddhistische kervingen dateren ook uit deze tijd.
Tijdens de latere southern song dynastie was het klooster een van de tien meest belangrijke tempels van de Chan-stam. Dit heeft echter de plunderaars niet tegengehouden. Het is sinds die tijd zestien keer opnieuw gebouwd. De huidige gebouwen zijn een moderne restauratie van de late Qing gebouwen. Tijdens de Cultural Revolution heeft de tempel schade opgelopen door de Red Guards. Dit is beperkt gebleven door de bescherming van premier Zhou Enlai.
Tegenwoordig is de tempel een bestemming voor pelgrims en toeristen. Het is een van de rijkste kloosters van China en bij de pelgrims behoord ook voormalig leider Deng Xiaoping.

Omgeving:
De Lingyintempel staat in Feilaj Feng Scenic area waar ook de feilai feng grotten en andere tempels staan. De Wulling bergen zijn het centrum van het Chan boeddisme in het zuidossten van China. Bij binnenkomst zie ja als eerst de Feilai Feng aan de linkerkant, dan Lingyin heuvel aan de rechterkant. De omgeving bevat veel historische gebouwen en kunstwerken zoals pagodes, paviljoens, bruggen en standbeelden. De grootste stenen pogade staat bij de ingang, Elder Li’s pagoda. Hier ligt de as van Hui Li, de indiase monnik.

De Feilai Feng Grotten:
De top is van limesteen waardoor het een totaal andere uitstraling heeft dan de andere bergen. De legende zegt dat de top origineel uit India komt en over Hangzhou is gevolgen als demonstratie van de Boeddistishe wet. Een groot aantal kervingen zijn te vinden op de punt. Ook in grotten staan veel kervingen. De hoofdgrot is opgedragen aan bodhisattva Guanyin, er is een scheur in het plafond zodat je als je op de juiste plek staat zonlicht kunt zien. Dit staat bekend als “één draad van de hemel”.

Lingyin Tempel:
De tempel heeft een vijf-hallige structuur. Alleen de eerste drie hallen bestaan sinds the Qing dynastie.
-          Hall of the heavenly kinds: De voormalige ingang van de tempel is deze hal. Tegenwoordig komt men binnen via zijdeuren waar tickets verkocht worden. De hal is een gebouw met twee delen. Het voorste deel bevat een plaat met hierop Chan tempel van de wolken en het bos, geschreven door de Kangxi keizer. Het standbeeld in deze hal van de Maitreya boeddha in zijn vertoning als monnik met zijn juten zak of lachende boeddha. Aan de achterkant staat de skanda boeddha, of Weituo. Dit standbeeld komt uit de southern song dynastie. Met zijn 800 jaar is dit het oudste en meest belangrijke standbeeld van de tempel. Langs de linker en rechterkant staan vier hemelse koningen. Het plafond is geschilder en gedecoreerd met Phoenixen en draken. De hal is groter dan de ingangen van andere tempels.
-          Grand hall of the great sage: Dit is de tweede hal en is gescheiden van de hal van de heavenly kings door een grote binnenplaats met een gazon omgeven door bomen. Links van de binnenplaats is de hall of the five hundred arhats. De grand hall of the great sage heeft drie dakdelen en is 33,6 meter hoog. Er staat een traditioneel standbeeld van Shakyamuni, de historische boeddha. Dit standbeeld is gemaakt in 1956 en is gehuld in 60 bladen goud. Het standbeeld is 19 meter groot en is geplaatst op een 10,5 meter hoge lotusbloem. Het is het grootste houten boeddha standbeeld in China. Aan de achterkant van het standbeeld is een standbeeld van Guanyin. Daarnaast zijn er 150 gekerfde boeddhistische afbeeldingen. De hal is ongeveer 30 meter met een goud geschilderd plafond met traditionele boeddhistische symbolen in reliëf.
-          Hall of the medicine Buddha: Verder de heuvel op achter de hoofd hal staat de hall of the medicine Buddha. Hier staat de Bhaisaiyaguru boeddha, ookwel medicijn boeddha genoemd.
-          Sutra library: Verder omhoog vanaf de hall of the medicine Buddha staat de sutra library. Dit, met de Huayan Hall erachter, zijn gebouwd tussen 2000 en 2002 om vijf hallen te creëren. Deze hal is niet open en bevat ook geen standbeelden.
-          Huayan hall: De laatste hal is de Avatamsaka Hall of ook de Huayam Hall genoemd. Deze hal heeft standbeelden van de drie wijzen van de Acatamsaka Sutra: Shakyamuni, Manjusri en Samantabhadra.
-          Hall of the five hundred arhats: staat richting de westzijde van de binnenplaats voor de hoofd hal. Het gebouw heeft een vloer gevormd naar de boeddhist Swastika. Bij de armen zijn de vijfhonderd arhats geplaatst in de vorm van bronzen standbeelden. Elk standbeeld staat op een unieke voet. In het midden, waar de armen bij elkaar komen, staat een bronzen draaghemel  met standbeelden van vier bodhisattvas welke de vier richtingen uitbeelden. Dit is de grootste bronzen structuur in de wereld.

Bronnen:
Wikipedia.org
Chinahighlights.com
Chinatourguide.com





Geen opmerkingen:

Een reactie posten