maandag 21 juli 2014

Voorbereiding China: Shaolin-klooster

Hallo allemaal,

Het Shaolin-klooster staat ook wel bekend als Shaolin-tempel. Een toeristische plek en erg bekend onder een ieder die aan Kung Fu doet.

De Shaolintempels zijn een groep Chinese boeddhistische tempels. Ze zijn beroemd vanwege de zelfverdedigingskunst. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd tijdens de Noordelijke Weidynastie. Deze tempel bevindt zich op de Song-berg, een van de vijf heilige bergen, in de provincie Henan. Als er gesproken wordt over de Shaolintempel of het shaolinklooster dan wordt het Shaolinkloosten van Dengfeng bedoeld.

Geschiedenis:
De eerste tempel werd gebouwd in 495 in Dengfeng en is een van de oudste boeddhistische tempels van China. Het schijnt dat deze tempel gebruikt werd om de Indiase Monnik Batuo een onderkomen te bieden gedurende de 30 jaren dat hij voor het boeddhisme predikte in China. 
Traditioneel ontwikkelde Shaolinmonniken hun expertise in zelfverdedigingskunsten als antwoord op de aanvallen van bandieten, als een manier om hun lichamelijke conditie op pijl te houden en om mentale en fysieke discipline te krijgen. Ze reisen vaak veel door het land om het boeddhisme te prediken en waren doordaar regelmatig het doelwit bij roofovervallen.
Tijdens de Tang dynastie (618-907) werd de tempel populair vanwege het verhaal dat Shaolinkrijgsmonniken het leven zouden hebben gered van de toekomstige keizer Li Shimin en hem bijstonden in zijn strijd tegen rebelse krachten. Toen hij werkelijk op de troon kwam vergrootte hij uit dankbaarheid hun onroerend goed en gaf toestemming verder te gaan met hun training als strijdmonniken. De kunsten van Shaolin bereikten hun top tijden de Ming dynastie (1368-1644) toen honderden Shaolinmonniken een militaire status krijgen en persoonlijke campagnes leidden tegen rebellen en bandieten. Tegen deze tijd had elke Shaolintempel een eigen unieke stijl van verdedigingskunsten ontwikkeld welke bekend raakte als Chinese wushu.

De oorspronkelijke tempel werd vele malen geplunderd en herbouwd. De eerste keer was in 1647 waarbij ook bijna alle Shaolinmonniken vermoord werden door de Mantsjoes. Ron 1800 werd de tempel herbouwd. Door een grote brand in 1928, welke werd aangestoken door krijgsheer Shi Yousan, werden vele manuscripten van de tempelbibliotheek van onschatbare waarden vernietigd. Deze manuscripten konden slechts gedeeltelijk op grond van overgebleven kennis van overlevenden gereconstrueerd worden.

Volgens het verhaal van Bodhidharma werd hem de toegang tot de Shaolintempel geweigerd. Hij werd pas toegelaten nadat hij negen jaar lang tegenover de muur in de buurt had zitten te mediteren waardoor er gaten in de muur brandden. De monniken in de tempel waren in slechte conditie vanwege het feit dat zij hun hele leven lang enkel hadden gestudeerd in geschriften.  Hij introduceerde een regime van oefeningen in de zlefverdediging waaruit Kung Fu is ontstaan.

De traditionele Kung Fu is niet otnwikkeld als sport, spel, demonstratiekunst of een vorm van ontspanning maar als een kunst ter zelfverdediging en later als militair wapen. De technieken zijn gericht op het uitschakelen van een persoon (om te doden). Tegenwoordig is het gericht op kunst, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het Chinese leger heeft nog wel technieken verweven in de militaire krijgskunst. De Shaolin Kung Fu is geen stijl op zich maar een verzameling van diverse Kung Fu stijlen.
Wil je de Shaolin Kung Fu leren dan is er rondom het Shaolinklooster een handjevol leermeesters te vinden welke de echte kennis hebben over deze vorm. Deze zijn moeilijk te vinden en als je ze hebt gevonden is het de vraag of zij jouw leermeester willen worden aangezien ze de geheimen niet zomaar aan vreemden willen doorgeven.
Bronnen:
Wikipedia.org
Shaolinkungfu.nl
Geledraak.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten