maandag 4 augustus 2014

Voorbereiding China: Jonk

Hallo allemaal,

Over de Chinese Jonk kon ik weinig informatie vinden. Bij deze mijn korte stukje.

Tocht per traditionele jonk maken

Een jonk is een zeilschip ontwikkeld in China. Het is een vergrote sampan. De kleinste schepen hebben nog steeds dezelfde kenmerken als de sampan namelijk een brede platte kielplank die aan de voor en achterkant omhoog gebogen is, met aan de zijkanten aangebrachte verticale zijden. Het afronden van de kimmen en het hoog opboeien en aanbrengen van tussenschotten maakt van een sampan een jonk.
De grotere jonken hebben meerdere masten met langsscheepse zeilen die karakterisiteke zeillatten bezitten, jonkzeilzie.

Bronnen:
Wikipedia.org

Voorbereiding China: Pekingeend

Hallo iedereen,

Bij deze mijn stuk over Pekingeend. Over de wijze waarop het gemaakt en geserveerd wordt.

Pekingeend is vernoemd naar de wijze waarop de overheerlijke geroosterde eend al eeuwenlang in de Chinese hoofdstad Beijing gegeten wordt. In het verleden was dit recept exclusief voor de keizerlijke familie. De eend in dit gerecht is een speciale gefokte witte eend, die te zwaar is om te kunnen vliegen. Ze worden vetgemest totdat ze zeven kilo wegen. Hierna wordt deze geslacht, de veren worden geplukt en de niet eetbare ingewanden worden eruit gesneden. Vervolgens wordt er hete lucht ingeblazen om de huid te scheiden van het vlees. Tenslotte wordt de eend in kokend water gedompeld en ingesmeerd met Chinese maltosesiroop en opgehangen om te drogen. Na 24 uur gaat de eend de oven in.
Vaak komt de kok de eend aan tafel snijden. De huid wordt als het lekkerste gedeelte gezien en vaak wordt er een dun stuk vlees met huid geserveerd. Er zullen op tafel ook dunne pannenkoekjes staan, lentepannenkoekjes, welke je gebruikt om je eend om te leggen. Ook de groente en komkommer leg je op de pannenkoekjes. Naar wens kan er saus toegevoegd worden. Nadat je overal kleine porties van op je pannenkoek hebt gelegd rol je deze op en kan je het met de handen eten.

Geschiedenis:
De geschiedenis gaat terug tot de Yuan-dynastie, en in de 15e eeuw was het het favoriete gerecht van de Ming-familie.

Bronnen:
Bezoekchina.nl
Wikipedia.org

zondag 3 augustus 2014

Voorbereiding China: Bird Nest

Hallo allemaal,

Op onze reis maken wij een fotostop bij het olympisch stadion, ookwel Bird Nest genoemd. Hierbij mijn stuk over dit bijzondere stadion.
 
Het nationaal stadion van Peking was in 2008 het Olympisch stadion van de Zomerspelen. De bijnaam van het stadion is het vogelnest aangezien de buitenkant hier het een en ander van weg heeft. Het omhelst en verzorgt de mensen. Er konden tijdens de Olympische spelen zo’n 91000 mensen in, hierna nog maar 80000. Het stadion is 330 meter lang, 220 meter breed en 69,2 meter hoog. Het stadion  heeft een oppervlakte van 258000 vierkante meter. De bouw is begonnen op 24 december 2003 en het stadion is in maart 2008 geopend. In Juli 2004 stond de bouw stil vanwege correcties aan het design. In December 2004 werd de bouw weer opgepakt waarna het in maart 2008 af was.
 
Het design van het stadium is ontworpen door de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron samen met de Chinese architect Li Xinggang.  Om het stadion te laten bouwen is 335 miljoen euro uitgegeven. Het vogelnest is mede ontworpen door kunstenaar Ai WeiWei. Het vogelnest bestaat uit gevormde stalen frames. De wand van het stadium is dubbel-gelaagd. De buitenste laag bestaat uit 884 individuele panelen die een oppervlakte van 38.500 vierkante meter bedekken. De binnenste laag bestaat uit 1044 panelen en bedekt 53.000 vierkante meter. De dubbele wand maakt het stadium geluidswerend, regenbestendig en windbestendig. De bovenkant is bedekt met semitransparant luchtbelfolie.
 
Tijdens de Olympische spelen werden onder andere de evenementen  football en discus hier gehouden. Na de Olympische spelen is het stadion geopend voor toeristen en is het een internationaal punt voor sportcompetities en recreatieve activiteiten. Waar je ook zit in het stadion je hebt nergens een obstakel waardoor je het spel niet goed zou kunnen volgen. Vanwege Electro akoestiek is in het stadion overal de verslaggeving duidelijk te horen. Ook zijn er 200 rolstoelplaatsen.
 
Praktische informatie:
Entree:
Stadion                                           50 CNY
Doordeweeks skiën                      120 CNY
Weekend/vakantie skiën              160 CNY
Kinderen onder de 1.2 meter gaan voor de halve prijs.
Er zijn diverse combinatie tickets waardoor de prijs goedkoper wordt.
Openingstijden:
Maart – oktober:                            9.00 – 18.00
November – februari:                    9.00 – 17.30
 
Bereikbaarheid:
Metro: Neem metro lijn 10 naar Beitucheng en stap daar over op lijn 8 olympic special line en ga er uit bij het Olympisch station waar je uitgang B1 of B2 neemt.
Bus: Neem bus 82, 538 of 611 en ga eruit bij Guo Jia Ti Yu Chang Dong Station. Neem vervolgens bus Te 11, 5598, 985, 124, Te2, 758, 108, 328, 207, 653, 694, 380, 409, 426, 387, 18 of 620 en stap uit bij Ao Ti Dong Men Station. Neem vervolgens bus 407 en ga eruit bij Ao Ti Xi Men Station.
 
Bronnen:
Wikipedia.org
Travelchinaguide.com
China-reis.nl


Voorbereiding China: Victoria Peak

Hallo allemaal,

Hierbij mijn stukje over Victoria Peak, een van de hoogste punten in Hongkong waarvan je een adembenemend uitzicht hebt.

Victoria peak is een berg in Hongkong welke zich bevindt in het westelijke deel van het eiland en vormt met een hoogte van 552 meter het hoogste punt van het eiland. De grondprijzen horen er tot de hoogste ter wereld en er wonen veel mensen van de rijkere klasse. Vooral in de avond geeft het een adembenemend uitzicht.

Op het hoogste punt van de Victoria Peak staan radiozendinstallaties waardoor het voor het publiek gesloten is. Rondom de top is een vrij toegankelijk park dat een goed zichtpunt biedt over het centrale deel van Hongkong, de haven en de omliggende eilanden. Jaarlijks komen er ongeveer zeven miljoen bezoekers naar Victoria Peak waardoor het de best bezochte attractie van Hongkong is. Door dit toerisme zijn er op de peak twee grote winkel- en vrijetijdscentra ontstaan, peak tower en peak galleria, welke zich naast victoria gap bevinden.

’s Avonds is er een adembenemend uitzicht vanaf het terras van Lion Pavilion over de haven en Kowloon Peninsula. De haven is nog volop in gebruik en je ziet schepen in en uit varen. Ook de rijen wolkenkrabbers zijn mooi te zien met als uitschieters de Bank of China Tower en de Central Plaza, 72 en 78 verdiepingen tellend. Een andere manier om Hongkong in de avond te bezichtigen is bij Peak Garden waar je langs heerlijk geurende bloemen, prachtige vlinders en vogels kunt lopen terwijl je van het schitterende uitzicht geniet.

Je kunt er voor kiezen victoria peak met de peak tram te bereiken welke sinds 1888 zijn tocht aflegt, toentertijd om gasten naar het peak hotel te brengen. In al die jaren is er nog nooit een ongeluk geweest. De rit duurt ongeveer 8 minuten waarna je een zeven etages tellend gebouw ziet in de vorm van een schip, peak tower. Hier zijn verschillende attracties in te vinden zoals Madame Tussauds Hong Kong, Ripley’s Believe It or Not! Odditorium en de Peak Explorer Motion Simulator.  Ga je via de old peakroad dan kom je en verrassend groen Hongkong tegen. Beneden zijn de botanische tuinen met de dierentuin die ongeveer vijf tot zes hectare groot is. De tuin is verdeeld in 2 delen door Albany Road. Het oostelijk deel is de oude tuin en het westelijk deel is de nieuwe tuin. In de tuin zijn ongeveer 40 gekooide gebieden voor dieren. Er zijn ongeveer 500 vogels, 70 zoogdieren en 70 reptielen. Er zijn ongeveer 1000 planten in het park en de meeste groeien in tropische of subtropische gebieden.

Praktische informatie:
Gratis entree
 
Bereikbaarheid:
Neem bus 3B, 12 of 13
 
Bronnen:
Wikipedia.org
Geledraak.nl
Travelchinaguide.com

zaterdag 2 augustus 2014

Voorbereiding China: Urban Planning museum

Hallo allemaal,

Bij deze mijn stuk over het urban planning museum. Ik kan me er niet echt een voorstelling bij maken omdat alleen de naam vernoemd stond. Na dit stuk te hebben geschreven lijkt het me leuk hier naartoe te gaan.

Dit museum, wat te vinden is op people’s square, gaat de stadsplanning van Shanghai. Het museum telt 5 etages boven de grond en 2 onder de grond, is ongeveer 0,4 hectare groot en is 43 meter hoog. Het is gebouwd als een deel van de herontwikkeling van people’s park rond people’s square in 1990 en 2000. Het gebouw is ontworpen door Ling Benli als een harmonieuze balans met de grote theater wat aan de andere kant van het plein staat. De inspiratie voor het gebouw komt van traditionele Chinese stadpoorten gecombineerd met symmetrie en mengt het traditionele met het moderne. De bovenzijde is gevormd als een witte magnolia, de bloem van Shanghai.
Meer dan over het verleden en cultuur gaat Shanghai over verandering en toekomst. In het museum zijn foto´s uit het verleden te zien en uiteenzettingen over hoe de stad veranderd is, plannen voor satellietsteden; ecologisch neutraal en binnen een halfuur met de metro bereikbaar. Moderner en vooruitstrevender zal je niet snel tegen komen. Deze plannen worden uitgevoerd wat heeft geleid tot verschillende enorme spooksteden.
Het museum heeft verschillende functies zoals een expositie, verwijzing, onderzoek, communicatie, recreatie en entertainment.
De absolute must see in dit museum is de enorme maquette van 800 vierkante meter, die duidelijk laat zien hoe duizelingwekkend woud aan hoogbouw er achter en tegenover de Bund staat. Hierbij zie je zowel de gebouwen die er momenteel staan als de gebouwen die goedkeuring hebben gekregen om gebouwd te gaan worden. Bezoekers kunnen langs de maquette lopen of hier van bovenaf naar kijken.
In de kamer naast de maquette is een theater met een 360 graden scherm waarbij je het idee hebt dat je door het Shanghai van de toekomst vliegt.

Praktische informatie:
Entree:
30 CNY
24 CNY voor groepen (meer dan 20 personen)
20 CNY voor een rondleiding met audiogids (Engels, Frans, Duits, Russisch, Spaans, Koreaans en Japans)
Openingstijden:
9.00-17.00 Dinsdag t/m donderdag

Bereikbaarheid:
Neem bus 18, 46, 49, 123, 451, 802, 930, metrolijn 3 en ga eruit bij People’s square. Met de city sightseeing bus kom je direct bij het museum uit.
 
Bronnen:
Reisbijbel.nl
Wikipedia.org 
Travelchinaguide.com


vrijdag 1 augustus 2014

China voorbereiding: Tuin van de Nederige Bestuurder



Hallo allemaal,

Bij deze mijn stuk over de tuin van de nederige bestuurder. Het lijkt me erg mooi om hierheen te gaan. vooral ook na het lezen dat de lotussen in de zomer(de periode waarin wij gaan) het mooist zijn en het lekkerst ruiken! 

Van de tientallen tuinen in Suzhou is de tuing van de nederige bestuurder een van de bekendste. De tuin is in 1509 of 1513, tijdens de Ming-dynastie(1368-1644) aangelegd door Mr. Wu. Hij was een belangrijke ambtenaar en hooggeplaatste Mandarijn uit Peking, die ontslag moest nemen nadat was uitgekomen dat hij steekpenningen had aangenomen. Terug in Suzhou kocht hij een stuk grond van 520 hectare van Wang Xianchen en liet de tuin aanleggen.
De tuin heeft oude relikwieën van een tempel. Het water is de algemene achtergrond waarbij het natuurlijke landschappen heeft met kleine bossen, bergen en rotsformaties. Er staan ook handgemaakte paviljoens, hallen en salons.
De tuin bestaat uit een oostelijk, centraal en westelijk deel en uit de gebouwen van de eigenaren.
Het oostelijk deel bevat heuvels, groen gras, bamboe en dennenbomen en kronkelende beken. Het hoofdgebouw is Cymbidium Goeigii Hall(Lanxiang Tang). Op de zuidelijke muur staat een kaart van de gehele tuin.
Het centrale deel is het mooiste gedeelte van de tuin. Een derde van het gebied is bedekt met water. Er staan vrolijke bomen en elegante salons. Overal zie je paviljoens en binnenplaatsen. De hall of distant fragrance (yuanxiang tang) is het hoofdgebouw dat is genoemd naar de lotusvijver vlakbij. In de zomer is de vijver gevuld met lotussen en is de geur in het gebouw heerlijk. De hal is gemaakt met grote glazen ramen aan alle kanten. Vlakbij staat de small flying rainbow bridge(Xiaofeihong), een bijzonder type brug en de enige in de gehele tuin. Waar je over kan lopen.
Het westelijk deel heeft een ornamenten hal welke in tweeën is verdeeld door een groot scherm. Het zuidelijk deel is 18 Camellias hall (shiba Mantuoluohua Guan) en het noordelijke deel is 36 pairs of mandarin duck’s hall(Saliu Yuanyang Guan). In een nabijgelegen vijver worden de eendjes gevoerd en staat een achthoekige pagode reflectie paviljoen (Taying Ting). Dit gedeelte is een optische illusie, het lijkt of de pagode zweeft maar je ziet werkelijk een reflectie van het paviljoen.  

Deze watertuin bevat ruim 30 verschillende lotussen wat in de zomer een schitterend gezicht is. Ruim 60% van het park is water.
Het voordeel van tuinen die in handen van particulieren waren is dat deze zich niet aan stijlregels hoefden te houden waardoor er ruimte voor eigen inbreng ontstond.

Praktische informatie:
Entree:
16 april – 30 oktober:                    90 CNY
31 oktober – 15 april:                     70 CNY
Openingstijden:
7.00 – 17.30

Bereikbaarheid:
Neem bus no.40 of 313 en stap uit bij Beiyuanlu Station

Bronnen:
Columbusmagazine.nl
Reizen-en-recreatie.infonu.nl
Wikipedia.org
Travelchinaguide.com
 

 





Voorbereiding China: Bund

Hallo allemaal,

In China gaan wij ook langs de Bund. Helaas rijden wij er alleen langs en staat er beschreven dat we er niet echt zullen blijven. Ik hoop toch dat we enkele gebouwen kunnen bekijken na het schrijven over dit stuk. 

De Bund is een gebied in Shanghai en omvat een 1,5 km lange oeverpromenade tussen de Hangpu rivier en de Zhongshan Road.  Het consultaat van het Verenigd Koninkrijk is gevestigd aan de Bund.
Aangezien men het karakter van de Bund wil houden zoals het is, is er een limiet gesteld aan de hoogte van de gebouwen die er staan. Aan de overkant van de rivier zie je in het stadsdeel Pudong torenhoge wolkenkrabbers. Twintig jaar geleden waren hier nog de boeren die hun akkers bewerkten. ’s Avonds als de neonverlichting aangaat lijkt het net een futuristische wereld. De twee hoogste gebouwen, het Shanghai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower zijn goed te herkennen.

Toen het Keizerrijk op instorten stond, hadden koloniale machten zich lappen grond toegeëigend die ze naar eigen inzicht konden inrichten. De gunstige ligging bij de Yangtze zorgde ervoor dat Shanghai snel groeide tot een van de grootste financiele centra ter wereld, maar dit gebied werd volgebouwd met majestueuze kantoren en hotels welke zich met de beste Europese hotels konden meten. Door de grondschaarste ging men de hoogte in bouwen. De bebouwing is een mengeling van verschillende stijlen in kantoorgebouwen van 1880 tot 1940. Na de Tweede Chinees-Japanse oorlog verlieten vrijwel alle buitenlanders de nederzettingen.

Sinds een grondige renovatie voorafgaand aan de wereldtentoonstelling van 2010, bestaat de Bund uit ruim opgezette promenade waar talloze prominente koloniale gebouwen goed te bezichtigen zijn. De meest interessante zijn op een rijtje gezet. Velen zijn voor toeristen toegankelijk.
-          De Waibaidubrug: deze brug is iets meer dan een eeuw oud en was de eerste volledig stalen brug in China.
-          Peace Hotel: het gebouw aan de noordzijde met het groende dak is de moeite waard om te bekijken. Oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van Victor Sassoon, een Iraakse jood die een gigantisch financieel imperium beheerde. Lange tijd was dit het hoogste gebouw van Shanghai.
-          Het douanekantoor: wordt met zijn hoge opvallende klokkentoren nog steeds gebruikt voor buitenlandse schepen die de haven van Shanghai binnen varen.
-          Het HSBC-kantoor: wordt niet meer zo gebruikt maar is van een plaatselijke bank. Dit gebouw heeft een enorme koepel en een prachtige neo-klassieke lobby.
-          Royal Dutch Shell: tegenover de vuurtoren, heb je op nr. 1 het voormalige kantoor van Royal Dutch Shell, voor het geïnteresseerd in Nederlandse activiteiten in Shanghai.

Bereikbaarheid:
Het station Henan Zhong Lu is op loopafstand. Ook is de Bund verbonden met Pudong via een voetgangerstunnel en een veerpont.

Bronnen:
Wikipedia.org
Bezoekchina.nl

Wikipedia.org




Voorbereiding china: Tian'anmenplein

Hallo allemaal,

Bij deze een stuk over het Tian'anmenplein bekend om de protesten en gelegen bij de verboden stad.

Het Tian’anmen plein ook wel Tiananmen plein of plein van de Hemelse Vrede genoemd wordt wel het grootste plein ter wereld genoemd. Het plein is 880 meter lang en 500 meter breed wat een oppervlakte oplevert van 440.000 vierkante meter. De naam is afgeleid aan de Tiananmen(poort van de hemelse vrede) welke doorgang biedt aan de verboden stad. Aan de noord- en zuidzijde is het plein ingeklemd tussen twee keizerlijke poorten: het Tiananmen en de Front gate-Qianmen gate. Aan de westzijde staat de grote volkszaal en aan de oostzijde het nationaal museum. Het Tiananmen plein was oorspronkelijk ontworpen en gebouwd in 1651. Later werd het uitgebreid tot zijn huidige omvang (vier maal de oorspronkelijke grootte) en gecementeerd in 1958.

Het plein ligt voor de verboden stad. De Tiananmen, dat nu staatssymbool van de volksrepubliek is, dateert uit 1417, tijdens de Ming-dynastie, toen het de poort van het keizerrijk was en toegang gaf tot de verboden stad. Op het einde van de Ming-dynastie, vonden zware gevechten plaats tussen Li Zicheng en de vroege Qing-keizers, waardoor de poort afbrandde. De poort was van hout en is 2 keer afgebrand waarna ze hem in 1465 van steen hebben gemaakt. De poort werd herbouwd in 1651. Op de voorkant is het portret van Mao Zedong te zien die op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China proclameerde.

In het midden van het plein zie je het mausoleum waar Mao Zedong sinds 1976 opgebaard ligt. Veel Chinezen willen minimaal 1 maal in hun leven het mausoleum bezoeken. Binnen stilstaan mag niet waardoor er een lange rij langzaam door het mausoleum schuifelt.
Tegenover dit mausoleum staat een granieten obelisk, het monument voor volkshelden. Op 1 mei 1958 werd het opgedragen aan de soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Revolutie. Onderaan wordt de geschiedenis van de revolutie afgebeeld van de opiumoorlog(1839-1842) tot de oprichting van de Volksrepubliek. Aan een kant staat een inscriptie van Mao en aan de andere zijde een tekst van Shou Enlai. De obelisk is 37 meter hoog en weegt 70 ton.

Aan de westkant van het plein staat de Renmindahuitang, de grote hal van het volk, het parlementsgebouw. Het is 310 meter breed en heft over bijna de gehele lengte zuilen. Er kunnen vergaderingen gehouden worden door het parlement en de departementen met 10.000 deelnemers.

Aan het plein ligt het vroegere station van Peking, dit werd echter te klein en is vervangen. In het oude station zijn winkels gekomen en enkele jaren terug is er een spoormuseum van gemaakt.

Tegenover het parlementsgebouw staat het museum voor Chinese geschiedenis en Revolutie. Het werd geopend in 1959 en werd in 2009 gerestaureerd. De indeling binnen is verdeeld in de periode voor 1919, toen de mei-revolutie plaatsvond, en de periode na 1919.

Het plein kwam internationaal in het nieuws toen er op 4 juni 1989 een studentenprotest, waaraan ongeveer een miljoen studenten en burgers deelnamen, bloedig werd neergeslagen. Drieduizend mensen kwamen om het leven. Dit was het eerste protest tegen de Communistische partij van China.
De protesten ontstonden na het overlijden van Hu Yaobang in 1989. Hij was in 1987 afgezet omdat hij laks had opgetreden tegen de studentenprotesten in 1986. De gehele maand mei was het plein bezet door studenten, op de nacht van 3 op 4 juni verpletterde het leger met tanks in opdracht van Deng Xiaoping een onbekend aantal demonstranten. De schattingen over het aantal doden lopen uiteen van 400-800 tot 2600.

Wil je de dagelijkse vlaghijsceremonie bijwonen, zorg dan dat je vroeg op het plein bent. Met zonsondergang wordt deze vlag met een plechtige ceremonie weer neergelaten.
Het plein wordt zwaar bewaakt vanwege zijn verleden van protesten.
Als je naar het plein wilt neem je een taxi of metro naar Tiananmen East, Tiananmen West of Qianmen Station.

Bronnen:
Wikipedia.org
China-reis.nl

Expedia.nl



maandag 21 juli 2014

Voorbereiding China: de rijstterassen van Longsheng

Hallo allemaal,

Een van mijn favorieten waar mijn vriend niet echt naar toe hoefde. De rijstterassen! Het lijkt me onwijs mooi om eens te zien hoe rijstterassen zich in een grote omgeving laten zien. Een kort stukje met een korte uitleg over het gebied waar wij heen gaan.

De rijstterassen van Longsheng worden ookwel Longji rijstterassen genoemd. Longji wordt ook wel aangeduid met Ping’an, het dorpje wat precies op de top van een van de bergen is gebouwd. Longji is de naam van de rijstvelden die zich terrasvormig over de berghellingen uitstrekken. De rijstvelden staan op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Je kunt voor twee redenen dit gebied bezoeken. Dit gebied geeft een adembenemend zicht waar men mooie foto’s kan maken. Maar ook de minderheden van China leven hier. De vier verschillende etnische minderheden welke hier wonen zijn de Miao, Yao, Dong en Zhuang.
Longji is ongeveer 500 jaar geleden aangelegd tijdens de Yuan dynastie. Het gebied bestaat uit ruim 65 vierkante kilometer met rijstvelden. Je kunt helemaal naar de top wandelen via smalle weggetjes en paden door de rijstvelden. Op de top zit een klein terrasje waar je wat verfrissends kunt bestellen. Er zijn verschillende uitkijkpunten bij Ping’an te vinden welke bekend zijn onder de namen “nine dragons and five tigers” en “seven stars accompany the moon”.
Langs de route staan velen souvenirverkopers. Er lopen ook verschillende in klederdracht gestoken mannen en vrouwen rond welke tegen betaling met je op de foto willen.
In het dal wonen de minderheden van de Yao en boven op de berg de leden van de Shuang. Tegen een kleine vergoeding van ongeveer 10 Yuan zijn ze bereid om je te laten zien hoe lang hun haar werkelijk is, dit komt tot hun knieën. Dit komt doordat het haar van deze vrouwen 1 keer in hun leven geknipt wordt. Dit is als ze 16 jaar worden waarna dit haar als hulpstuk ingedaan wordt voor hun verdere leven.
Er zijn veel hotels te vinden in het gebied.

Bereikbaarheid:
Als je vanaf Guilin naar Longji reist duurt dit ongeveer 2 tot 3 uur, vanaf Yangshuo komt er nog 1,5 uur bij.
Je kunt het best de bus pakken vanaf Guilin. Bij Qintan vertrekken dagelijks diverse bussen naar Longsheng. Bij Longji(Hepingxiang) moet je eruit, geef dit aan de chauffeur door! Hier kan je overstappen op een minibusje naar Longji, welke elk halfuur vertrekt.

Entree: 80 Yuan

Bronnen:
Reisvormen.nl
Thecircumference.org
Loekkorff.nl









Voorbereiding China: Shaolin-klooster

Hallo allemaal,

Het Shaolin-klooster staat ook wel bekend als Shaolin-tempel. Een toeristische plek en erg bekend onder een ieder die aan Kung Fu doet.

De Shaolintempels zijn een groep Chinese boeddhistische tempels. Ze zijn beroemd vanwege de zelfverdedigingskunst. De oorspronkelijke tempel werd gebouwd tijdens de Noordelijke Weidynastie. Deze tempel bevindt zich op de Song-berg, een van de vijf heilige bergen, in de provincie Henan. Als er gesproken wordt over de Shaolintempel of het shaolinklooster dan wordt het Shaolinkloosten van Dengfeng bedoeld.

Geschiedenis:
De eerste tempel werd gebouwd in 495 in Dengfeng en is een van de oudste boeddhistische tempels van China. Het schijnt dat deze tempel gebruikt werd om de Indiase Monnik Batuo een onderkomen te bieden gedurende de 30 jaren dat hij voor het boeddhisme predikte in China. 
Traditioneel ontwikkelde Shaolinmonniken hun expertise in zelfverdedigingskunsten als antwoord op de aanvallen van bandieten, als een manier om hun lichamelijke conditie op pijl te houden en om mentale en fysieke discipline te krijgen. Ze reisen vaak veel door het land om het boeddhisme te prediken en waren doordaar regelmatig het doelwit bij roofovervallen.
Tijdens de Tang dynastie (618-907) werd de tempel populair vanwege het verhaal dat Shaolinkrijgsmonniken het leven zouden hebben gered van de toekomstige keizer Li Shimin en hem bijstonden in zijn strijd tegen rebelse krachten. Toen hij werkelijk op de troon kwam vergrootte hij uit dankbaarheid hun onroerend goed en gaf toestemming verder te gaan met hun training als strijdmonniken. De kunsten van Shaolin bereikten hun top tijden de Ming dynastie (1368-1644) toen honderden Shaolinmonniken een militaire status krijgen en persoonlijke campagnes leidden tegen rebellen en bandieten. Tegen deze tijd had elke Shaolintempel een eigen unieke stijl van verdedigingskunsten ontwikkeld welke bekend raakte als Chinese wushu.

De oorspronkelijke tempel werd vele malen geplunderd en herbouwd. De eerste keer was in 1647 waarbij ook bijna alle Shaolinmonniken vermoord werden door de Mantsjoes. Ron 1800 werd de tempel herbouwd. Door een grote brand in 1928, welke werd aangestoken door krijgsheer Shi Yousan, werden vele manuscripten van de tempelbibliotheek van onschatbare waarden vernietigd. Deze manuscripten konden slechts gedeeltelijk op grond van overgebleven kennis van overlevenden gereconstrueerd worden.

Volgens het verhaal van Bodhidharma werd hem de toegang tot de Shaolintempel geweigerd. Hij werd pas toegelaten nadat hij negen jaar lang tegenover de muur in de buurt had zitten te mediteren waardoor er gaten in de muur brandden. De monniken in de tempel waren in slechte conditie vanwege het feit dat zij hun hele leven lang enkel hadden gestudeerd in geschriften.  Hij introduceerde een regime van oefeningen in de zlefverdediging waaruit Kung Fu is ontstaan.

De traditionele Kung Fu is niet otnwikkeld als sport, spel, demonstratiekunst of een vorm van ontspanning maar als een kunst ter zelfverdediging en later als militair wapen. De technieken zijn gericht op het uitschakelen van een persoon (om te doden). Tegenwoordig is het gericht op kunst, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het Chinese leger heeft nog wel technieken verweven in de militaire krijgskunst. De Shaolin Kung Fu is geen stijl op zich maar een verzameling van diverse Kung Fu stijlen.
Wil je de Shaolin Kung Fu leren dan is er rondom het Shaolinklooster een handjevol leermeesters te vinden welke de echte kennis hebben over deze vorm. Deze zijn moeilijk te vinden en als je ze hebt gevonden is het de vraag of zij jouw leermeester willen worden aangezien ze de geheimen niet zomaar aan vreemden willen doorgeven.
Bronnen:
Wikipedia.org
Shaolinkungfu.nl
Geledraak.nl



Voorbereiding China: Cloisonné-werkplaats

Hallo allemaal,

Zelf had ik geen idee wat Cloisonné was dus heb ik het opgezocht. De eerste keer snapte ik niet precies wat er mee bedoeld werd maar na het schrijven van dit stuk is mij dit een stuk duidelijker geworden. Dit stuk gaat vooral over Cloisonné, hoe deze techniek werkt en een klein stukje over de geschiedenis.

Cloisonne is een techniek van emailleren, waarbij men geplet draad in bepaalde motieven of figuren op een metalen ondergrond bevestigt. Vroeger gebeurde dit door zilver of goud te lassen op metaal waarna er met emailpoeder of edelstenen, glas en andere materialen de plekken hiertussen werden opgevuld. Hiermee werden vooral juwelen en kleine producten voor op kleren ne wapens gemaakt.  Later werd het zilver en goud vervangen door geplet draad. Dat kan met lijm maar ook door het product in de oven te leggen. De tussenstukken tussen de draden worden met verschillende kleuren emailpoeder bedekt. Het geplette draad voorkomt dat de email in elkaar overlopen. Vervolgens worden de producten gepolijst totdat er geen draad meer boven het email uitsteekt. Het werd vooral gebruikt voor juwelen, schalen en vasen. Dit omdat deze techniek feel verfijndere opdrukken kon maken dan de eerdere techniek. Deze technieken dateren uit de 5e eeuw voor Christus, china is momenteel het belangrijkste productieland.

Geschiedenis:
De eerste technieken werden ontwikkeld voor juwelen in het oosten. Vooral bekend van de kleine stuks zoals ringen. Later kwamen er dikkere stukken tussen het emailpoeder. De oorsprong vindt zich in Egypte maar al snel verspreidde het zich naar Europa en vervolgens over de wereld.

De oudste stukken cloisonne welke het overleefd hebben waren ringen in graven uit de 12e eeuw voor Christus. Vanaf de 8e eeuw werd er steeds dunner draad gebruikt voor complexere kunstwerken. De grotere werken werden samengesteld uit allemaal kleine werken. In sommige objecten werd gebruikt gemaakt van dun en dik draad voor een mooi effect.

Er zijn twee verschillende technieken, vollschmelz en senkschmelz. Vollschemlz was de eerste techniek waarbij een hele gouden basisplaat werd gevuld met emailpoeder. Bij de Senkschemlz techniek worden er alleen gedeelten van de plaat versierd. De omslag tussen de twee technieken gebeurde tussen 900-1000. De techniek bereikte China in de 13-14e eeuw. Het eerst werd er in China over geschreven in 1388. Het eerste Chinese stuk dateert uit 1425-1435 van keizer Xuande. In de 18e eeuw had keizer Kangxi een cloisonne werkplaats. De duurste stukken komen uit de Ming dynastie specifiek van de Xuande keizer en de Jingtai keizer(1450-1457). In China is blauw meestal de dominante kleur in de werken, genaamd Jingtailan. De Chinese cloisonne is de bekendste over de wereld, ook al maken de Japanners ook veel Cloisonne.

Het moderne proces:
Tegenwoordig is de ondergrond vaak van koper, een stuk goedkoper, licht en makkelijk te bewerken. Goud en zilver worden nog wel gebruikt maar minder. Het draad is gemaakt van fijn zilver of fijn goed. Alle buigingen zijn hoekig. Soms worden verschillende draden aan elkaar gesoldeerd, dit zorgt er echter voor dat het emailpoeder minder tot zijn recht komt dus wordt zoveel mogelijk vermeden. Om het te bevestigen aan de basis wordt er geen gebruik meer gemaakt van soldeer maar wordt er eerst een doorzichtige laag emailpoeder aangebracht waar de draden door tragacanth gom op vastgezet kunnen worden. Als de gom gedroogd is wordt het opnieuw verwarmd waardoor de gom weg brand en de draad in het emailpoeder vast komt te zitten. Vervolgens worden de vakken tussen het draad met verschillende kleuren emailpoeder versierd. Dit gebeurd door een mengsel van het poeder met de gom waarna het product geheel moet drogen voordat het weer verwarmd wordt. De email zal krimpen waardoor niet het gehele vlak bedekt is maar dit proces wordt meerdere malen herhaald totdat het gehele vakje gevuld is met email.

Verschillende methoden:
Er zijn verschillende methoden te gebruiken bij het werken met email.
Model Hammering: het proces om koper te vormen in verschillende vormen met een hamer onder hoge temperaturen
Filigree welding: koper wordt omgebogen en geknepen tot een mooi werk van fragiel patronen van bloemen. Waarna het op een metalen ondergrond wordt gebrand.
Enamel filling: Vakmannen vullen de stukken welke afgescheiden zijn door het koper met emailpoeder.
Surface polishing: Het artikel wordt 3 a 4 keer glad gemaakt met grind of houtskool. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren.
Gilding: Aan het eind worden er soms nog accenten goud toegevoegd voor exta ellegantie.

Bronnen:
Wikipedia.org
Wikipedia.org

Travelchinaguide.com



zaterdag 19 juli 2014

Voorbereiding China: Dumplings met aansluitend een Tang dynastie show

Hallo allemaal,

Wij gaan waarschijnlijk ook de dumplingsmaaltijd met aansluitend de Tang dynastie show bekijken. Dit is een optionele excursie maar mij lijkt het erg leuk om dumplings te eten. Echter als we dit eerder al doen dan slaan we deze excursie waarschijnlijk over om even op adem te komen.
Over de dumplings heb ik veel informatie kunnen vinden en bij elkaar gezet. Over de show heb ik een korte zin gevonden welke bij een filmpje vermeld stond. Verder heb ik hier geen informatie over kunnen vinden. Hierbij mijn stuk. 

Dumplings zijn gekookte ballen deeg. Het deeg is gemaakt van bloem, aardappel of brood en is gevuld met vlees, vis, groenten of zoets. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd, gefrituurd of gebakken. Dumplings kun je apart eten maar ook in soep of met jus.
Dumplings eet je als snack voor lunch, tussendoor of als avondeten. Je kunt ze krijgen bij stalletjes maar ook in speciale restaurants. Je besteld ze per gewicht in liang. In een liang zitten ongeveer zes dumplings.

Dumplings zijn in de verschillende keukens van de verschillende landen allemaal anders. De verschillende keukens zijn de Afrikaanse keuken; de Europese keuken: Britse, Ierse, Italiaanse, Scandinavische, centraal Europese en oost Europese keuken; de midden oosten keuken: Egyptische, joodse en Turkse keuken; de Amerikaanse keuken; de Caribische en latijns-Amerikaanse keuken: Caribische, Baradjaanse, Jamaicaanse, Braziliaanse, Chileense, Peruaanse, Puerto Ricaanse keuken; de Aziatische keuken: Chinese, Nepalse, Indiase, Indische, Japanse, Kazachstaanse, Koreaanse en Monogoliaanse keuken.

De Chinese keuken:
De legende vertelt dat de dumpling is ontstaat tijdens de drie koninkrijken rond 225 door Zhuge Liang.
In China heb je verschillende soorten dumplings. De eerste dumpling wordt jiaozi genoemd en bestaat vooral uit fijngehakte groenten verpakt in een stuk deeg. Populaire vleesvullingen zijn varken, koe, kip, garnaal en zelfs vis. Populaire mixen zijn varken met chinese kool, varken met knoflook en bieslook, varken met garnalen en groenten, varken met lenteuitjes, knoflook met bieslook en roerei. Ze worden gemaakt door in een rond lapje deeg vulling te leggen en het lapje kunstig om de vulling heen te vouwen. Er is een traditionele Chinese stijl waarbij de plooitjes zowel van links als van recht naar het midden toe lopen. Deze dumplings worden meestal als halve maantjes gevouwen.

Jiaoziare worden meestal gekookt of gestoomd en zijn een traditioneel hapje bij het Chinees nieuw jaar. Families maken met elkaar de dumplings. In Noord-China worden ze vaak gegeten met een dipsaus gemaakt van azijn en chili olie of chilipasta en soms met soja erin.
Ook bestaat er in China de Wonton dumpling. Deze dumpling wordt gekookt in een lichte bouillon of soep en gemaakt met vleesvulling. Het deeg is dunner en minder elastisch dan bij jiaozi. Wontons zijn populair in Zuid-China, waar jiaozi in Noord-China populair zijn.
Een ander type cumpling, zongzi, is gemaakt met rijst. Deze zijn meestal driehoekig van vorm en worden gevuld met rode bonen pasta, chinese dadels of vlees. Deze worden traditioneel gegeten met Duanwu Festival.
De categorie, xiaolongbao, worden vooral in de soep gegeten worden.
Er bestaan ook zoete dumplings, Tangyuan. Deze zijn kleiner en gemaakt met rijstbloem en gevuld met zoete sesam, pinda’s en rode bonen pasta. Ze kunnen ook zonder vulling gegeten worden. Ze worden traditioneel gegeten op de 15de dag van het Chinese nieuwe jaar en op het Lantern Festival.

Bronnen:
Wikipedia.org
chinesejiaozi.wordpress.com
Tokowijzer.nl





Tang dynastie show
Een bijzonder show met veel muziek, zang en dans. De show blikt terug op het keizerlijk hof in de Tand dynastie.
Bron:
Youtube.com


Voorbereiding China: Mutianyu

Hallo allemaal,

Natuurlijk gaan wij op onze reis ook langs de grote muur van China. Die kan je natuurlijk niet overslaan. We gaan naar een plek genaamd Mutianyu waar het minder toeristisch zou zijn dan op andere bekende plaatsen. Helaas is Mutianyu onderhand steeds bekender aan het worden waardoor het dus ook meer toeristisch is geworden. Toch schijnt het nog steeds een van de rustigere plekken van de muur te zijn. Hieronder mijn stuk over dit deel van de muur.

Mutianyu is een minder toeristische plaats om de muur te bezichtigen. De grote muur heeft een lange historie en is een deel van de geweldige cultuur van China. Het verbindt Juyongguan pass in het westen met Gubeikou grote muur in het oosten. Men is begonnen met het bouwen van de muur tijdens de noordelijke qi dynastie (550-557). In 1404 werd er een poort in de muur gebouwd, inde Ming dynastie(1368-1644) werd de muur herbouwd waarmee gestart werd in 1569. Tan Lun en Qi Jiguang, twee bekende generaals, herbouwden de muur voor een stevigere defensie welke op strategische plekken werd bewaakt. Het was het noordelijke protectiescherm wat de stad beschermde.

De muur is op deze plaats 2250 meter en gaat dwars door de bergen en hoge kliffen. De unieke structuur maakt de muur onverwoestbaar.  De muur is 7 tot 8 meter hoog en is vier tot vijf yrds. breed. Beide kanten van de muur hebben borstweringen als bescherming voor vijanden die van beide kanten zouden kunnen komen. Sommige borstweringen hebben zaagtanden in plaats van de gewone rechthoekige vorm. Onder de borstweringen zijn er vierkante schietgaten waarvan de bovenkant een boogstructuur heeft, wat anders is dan de traditionele ronde schietgaten.

De muur heeft 22 wachttorens welke ongeveer 100 meter van elkaar vandaan staan. Ze staan niet alleen op de muur maar ook op de branch cities. Dit zijn gebouwen op de heuvel welke tegen de buitenkant van de muur zijn gebouwd. Aan de zuidoost kant is een poort genaamd Zheng Guan Tai gate bewaakt door drie wachttorens bij elkaar, 1 grote in het midden en 2 kleinere aan beide zijden. Deze torens zijn aan de binnenkant met elkaar verbonden. Deze locatie was van grote strategische waarde. 

Naast de historische waarden van de muur is de muur ook bekend vanwege de mooie omgeving. De bomen nemen bijna 69 procent volgens bron 1, 90% volgens bron 2 en 96% volgens bron 3 van de omgeving in beslag. Elk seizoen ligt de muur er geheel anders bij. In de lente zijn er allemaal bloemen te zien, in de zomer is vooral het gras op de berg aanwezig, bomen met heerlijk fruit zijn in de herfst vol van de partij waarna de blaadjes rood en geel kleuren en in de winter is de muur gehuld in sneeuw. De dennenbomen rond de muur zijn bekend, er zijn meer dan 20 dennenbomen die al meer dan 300 jaar oud zijn en ongeveer 200 dennenbomen die ouder zijn dan 100 jaar. Daarbij smaakt het water van de lente aan de voet van de muur puur en verfrissend. Bij Mutianyu is ook een kabelbaan welke je vanuit de lucht een indruk kan geven van de muur.

Tegen de muur liggen de dorpen Mutiangyu, Beigou, Xinying en Tianxianyu welke zijn gesticht door de originele bouwers van de Grote Muur. Deze dorpen hebben hun eigen unieke karakter en zijn een weerspiegeling van het Chinese boerse leven. De agrarische producten zijn abrikozen, peren en kastanjes. Er worden wilde paddenstoelen en andere eetbare planten verzameld voor eten. De molens worden gebruikt om bloem te maken en er wordt vee gehouden.

Praktische informatie:
Entree voor de muur:
Volwassenen (vanaf 1,5m): 45 Yuan
Kinderen (1,2-1,5m): 25 Yuan
Gratis voor kinderen onder de 1,2m
Entree voor de kabelbaan:
Volwassenen (vanaf 1,3m): 45 Yuan voor een enkele reis, 65 Yuan voor een retour
Kinderen (1,2-1,3m)L 25 Yuan voor een enkele reis, 35 Yuan voor een retour
Gratis voor kinderen onder de 1,2m
Entree voor de leibaan
Volwassenen: 50 Yuan voor een enkele reis en 65 Yuan voor een retour(kabelbaan omhoog, leibaan omlaag)
Kinderen: 40 Yuan (kabelbaan omhoog, leibaan omlaag)

Openingstijden:
Het gehele jaar geopend:
April t/m oktober: 07.00 – 18.00
November t/m maart: 7.30 -17.30

Ontwikkelingen:
Vanaf 1 juli 2014 is er een nieuwe ingang voor een mooier uitzicht waardoor men een shuttle bus gebruikt om aan de voet van de muur te komen, 8-10 minuten, retour 15 Yuan.

Bereikbaarheid:
Men moet eerst bij Dongzhimen komen voordat men de bus naar Mutianyu kan nemen. Busnr. 106, 107, 123, 132, 206, 24 of metro 2, 13 of de trein naar Dongzhimen.
Neem vervolgens bus 916 richting Huairou bus station en ga er uit bij Qingchun road north end. Huur vervolgens een minivan naar Mutianyu. De bus rijdt 60-70 minuten. Een minivan rit kost 40-50 Yuan en duurt 20 minuten en kan evt. met anderen gedeeld worden om geld te besparen. Dit is de snelste manier. Voor de andere manier verwijs ik u door om bij de bronnen te kijken.

Bronnen:
Travelchinaguide.com
Wikipedia.org
Mutianyugreatwall.net



donderdag 17 juli 2014

Voorbereiding China: De Verboden Stad

Hallo allemaal,

Je kunt China natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Verboden Stad. Een van de bekendste bezienswaardigheden in China vanwege het buitensluiten van de 'gewone' bevolking.

De verboden stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming en Qing dynastie hun rijk bestuurden tot aan de val van het keizerrijk. Het enorme paleis heeft goudkleurige daken, heeft 1000 gebouwen en 10.000 kamers. De stad werd gebouwd in Beijing en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Hiervoor lag Beijing in puin en de keizer pakte het grootst aan om de stad te herbouwen.
De Yongle-keizer liet verschillende paleizen bouwen en zo ontstond de verboden stad. Deze verving het Minggugong in de ouder hoofdstad Nanjing. Tegenwoordig word het keizerlijk paleis Gugong genoemd. De meeste gebouwen die je nu ziet komen uit de 18e eeuw.
De verboden stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420, gevolgd door de Hemeltempel. Het complex is verdeel in een binnen- en een buitenhof. In het buitenhof vindt men paviljoenen met zijpaviljoenen waar de keizer belangrijke besprekingen hield. In het binnenhof bevinden zich de paleizen met daarnaast nog enkele paviljoens en zes kleine paleizen aan de west- en aan de oostkant.
In 1914 kwam er een oudheidkundig museum, in 1925 een paleismuseum. Sinds 1949 zijn er veel gebouwen gerestaureerd. Er wordt geprobeerd om kunstschatten terug te krijgen en in de paviljoens tentoonstellingen in te richten. 
In 1960 werd het Keizerlijk Paleis tot monument verklaard. In 1987 hoort het bij Unesco-erfgoed.
De Tiananmen(poort vd hemelse vrede) brandde tot twee keer toe af en werd voor het laatst herbouwd in 1651.
De verboden stad is 750 bij 960 meter en is ontworpen door een Vietnamese architect. Om het complex ligt een gracht en staat een muur van tien meter hoogte met reusachtige toegangspoorten.
Momenteel komen bezoekers binnen door de zuidelijke en noordelijke poort. Bij de zuidelijke ingang aan de kant van het plein van de hemelse vrede inspecteerde de keizer de troepen als ze ten strijden trokken en verwelkomde hij ze bij terugkomst als zij hadden gewonnen. De eerste binnenplaats is vlak en wordt doorsneden door een Gouden Waterstroom waarover vijf bruggen lopen waarvan de middelste enkel en alleen door de keizer werd gebruikt. Via een poortgebouw komt men op een tweede binnenplaats, omgeven door paviljoens. In het paviljoen van het gebed voor een goede oogst kwam de keizer na de winter om te bidden, nadat hij drie dagen had gevast. In het zuidelijke gedeelte werden keizerlijke ceremonies gehouden en examens voor mandarijn afgenomen.

Tijdens de Ming en Qing dynastie hebben er 24 achtereenvolgende keizers gewoond. De stad was verdeeld in het binnenhof, waar de keizer woonde, het buitenhof, waar de hofhouding woonde welke bestond uit concubines, paleiswachten en eunuchen( gecastreerde paleisbedienden). Bij elkaar woonden er duizenden mensen. Zodra je concubine werd of eunuch, werd je dat op zeer jonge leeftijd. Weinigen bereikten een interessante positie aan het hof maar moesten wel de rest van hun leven tussen de muren blijven wonen.

Op het terras van de tempel staat de Chinese eenheidsmaatstaf voor rijst. Kooplui moesten de inhoud van hun kommen gelijk maken aan de  bronzen bak van de keizer. Ook staan er om de tempel bij de belangrijke paviljoens grote bronzen komen welke dienst deden voor bluswater.

Om de verboden stad lag de keizerlijke stad. Ook deze was verboden gebied en hier bevonden zich de bakkerij, het naaiatelier, de wapenzaal, de stallen, een drukkerij en een dokter. Hierdoor was de keizer en zijn gevolg in het geheel voorzien.

De keizers van de Qing dynastie lieten buiten Beijing paleizen bouwen waar zij zich in de zomermaanden konden terugtrekken. Het zomerpaleis is hier een bekend voorbeeld van.

Openingstijden:
1 nov - 31 mrt:                  8.30 - 16.30
1 apr - 31 okt:                    8.30 - 17.00
De toegangspoorten zijn tot 50 minuten voor sluitingstijd geopend.

Toegangsprijzen:
1 nov - 31 mrt: 50 Yuan
1 apr - 31 okt: 60 Yuan
Binnen de Verboden Stad zijn nog twee attracties, de Klokken-tentoonstelling en de Keizerlijke Schatten waarvoor een apart ticket van 10 Yuan nodig is.

Bereikbaarheid:
Taxichauffeurs kennen de verboden stad maar kunnen niet voor de ingang stoppen waardoor er een stukje gelopen moet worden. De verboden stad is per metro bereikbaar via lijn 1 naar Tiananmen East, uitgang A of naar Tiananmen West op dezelfde lijn en uitgang B. Eerst ga je de poort met het grote portret van Mao Zedong door en de daarop volgende poort ook. Steek het langgerekte plein over waarna je bij de ingang komt. Er is een achteringang/uitgang waar een speciale buslijn, lijn 1 rondjes rond de verboden stad rijdt.

Bronnen:
Wikipedia.org
Bezoekchina.nl
Geledraak.nl

Panorama



Voorbereiding China: Drakenpoortgrotten

Hallo allemaal,
Met onze reis komen wij ook langs de drakenpoortgrotten. Op de foto's ziet het er erg indrukwekkend uit maar na het uitzoeken van de informatie lijkt het me nog veel indrukwekkender om te zien!!

De grotten liggen 12 km ten zuiden van Luoyang in de provincie Henan. De grotten liggen aan de Longmen berg, sinds 2000 UNESCO werelderfgoed, en de  Yi rivier. De grot loopt aan beide kanten van de rivier. Het meeste werk is aan de westelijke kant gedaan waarbij de grotten aan de oostelijke kant het onderkomen vormden voor grote groepen monniken. De grot bestaat uit limestone en is zo’n 1 kilometer lang. Het is een verzameling van 1400 grotten, 750 nissen, 60 kleine pagoden, 2500 inscripties en meer dan 100.000 uitgehouwen boeddhistische beelden van 25mm tot 17m met allen een eigen verhaal. Hier zijn onder andere keizer Wu Zetian, leden van de koninklijke familie, andere rijke families, generale en religieuze groepen uitgehouwen. Vanuit de Xiangshan Tempel heb je een mooi uitzicht op de Drakenpoortgrotten. In de Noordelijke Wei dynastie (365-581) gaven keizers de eerste opdracht tot het uithakken van de grote boeddhistische beelden wat zo’n 30% van de grot betreft. 60% komt uit de Tang dynastie en vanuit de andere perioden is nog 10% afkomstig. De eerste grotten zijn simpel met simpele beelden vanuit de Noordelijke Wei dynastie. Daarna werd de stijl verfijnder met meer complexe personen vanuit de Tang dynastie. De grotten zijn genummerd van noord naar zuid van het westelijke deel van de grot.

Geschiedenis:
Keizer Xiaowen van de noordelijke Wei dynastie verhuisde zijn hoofdstad van Datong naar Luoyang. De grotten zijn uitgehouden van 493 t/m 1127 in vier verschillende fases. De eerste fase was tijdens de Noordelijke Wei Dynastie (493-534). De tweede fase verliep moeizamer vanwege een conflict in de regio, tussen 524 en 626 tijdens de Sui dynastie(581-618) en het eerste gedeelte van de Tang dynastie(618-907). De derde fase was tijdens de Tang dynastie tijdens het welvaren van het Chinese boeddhisme van 626 tot midden achtste eeuw. De vierde fase was van het laatste gedeelte van de Tang dynastie dat overging in de noordelijke Song dynastie. Het uithouwen kwam tot een einde tijdens de oorlog tussen de Jin en Yan dynasties.
De Guayangdong of Shiku tempel waren de eerste grottempels gebouwd in het midden van de zuideljik voet van de West Heuvel door keizer Xiaowen. Keizer Xuanwu nam dit over en bouwde nog 3 grotten, 2 als eerbetoon aan zijn vader en 1 als eerbetoon aan zijn moeder, samen de drie Binyang grotten welke in 24 jaar gebouwd werden. In 527 werd de Huangfugong of Shikusi grot voltooid. In 675 werd de Fengxiansi grot voltooid tijdens de Tang dynastie, de derde fase.

Van 1368 tot 1912 heersten zowel de Ming dynastie(1368-1644) en de Qing dynastie(1644 tot 1912) en was er cultureel herstel. De grotten kregen meer aandacht op zowel nationaal als internationaal niveau.
Tijdens de oorlog met de Japanners hebben de Japanners de grotten geplunderd en veel beelden meegenomen naar Japan waar ze in musea tentoongesteld worden.
In 1940 zijn de grotten door vandalen geplunderd waarna ze in 1949 tot beschermd gebied zijn uitgeroepen. In 1961 werd de groet uitgeroepen tot nationaal cultureel monument wat bijzonder bescherming krijgt. Tijdens de 20e eeuw zijn er veel westerse verzamelaars en souvenirjagers welke veel kunstwerken mee namen. Tijdens de culturele revolutie zijn er veel hoofden van beelden verwoest.

Er zijn verschillende belangrijke grotten met noemenswaardige boeddhistische standbeelden en kalligrafische inscripties. De namen van de belangrijkste grotten met de jaartallen waarin zij gemaakt zijn: Guyang-dong (493), Binyang-dong (505), Lianhua-dong (520s), Weizi-dong (522), Shiku-si (520s), Weizi-dong (520s), Shisku (520s), Yaofang-dong (570), Zhaifu-dong (ca. 636), Huijian-dong (630s), Fahua-dong (650s), Fengxian-si (672), Wanfo-si (670-680s), Jinan-dong (684), Ganjing-si (684) en Leigutai-dong (684). De Guyang, Binyang en Linahua grotten zijn hoefijzergevormd. Voor meer informatie over deze grotten verwijs ik door naar de bronnen.

Bronnen:
Jouwchinareis.nl
Wikipedia.org

Wikipedia.org



woensdag 16 juli 2014

Voorbereiding China: Guilin by Night

Hallo allemaal,

Helaas heb ik over Guilin by Night weinig kunnen vinden. We gaan een boottocht maken over de Li-rivier maar hierover is weinig te vinden. Toch heb ik een website gevonden en mooie foto's waardoor ik toch nog een kort stukje kan schrijven.

Een boottocht over de Li River, peach blossom river, mulong lake, gui lake, rong lake en shan lake. In de avond gaan er vele lantaarns en lichten aan in Guilin wat een mooi lichtspektakel geeft vanuit de boot. Ook gaan er muziek fonteinen aan in de meren om het publiek te entertainen.
Langs de kant staan veel bomen, planten, paden en smalle paviljoens.


Bronnen:
chinaodysseytours.com
travelchinaguide.com



Voorbereiding China: Hutong-tour

Hallo allemaal,

Er staat een Hutong tour op het programma als wij in China zijn. Echter weet ik niet om welke tour dit gaat dus heb ik besloten om een stuk over Hutongs in het algemeen te schrijven.

Een Hutong is een traditionele woonwijk in China, met name in Peking. Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan, meestal  van 1 verdieping. Dit type woonwijk bestaat al 700 jaar en is ontstaan na de komst van Djenghis Kan tijdens de Yuan Dynastie (1271–1368). Sommige woningen hebben maar 1 a 2 kamers. De straten zijn niet breder dan 9 meter, er komen veel steegjes voor van slechts 40 centimeter.
Een hutong is zo genoemd naar het mongoolse woord hottog,  wat waterput betekend. Een gegraven waterput vormde vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.
Sinds de twintigste eeuw worden veel hutongs afgebroken vanwege de slechte woonomstandigheden. Sommigen worden sterk gemoderniseerd. Mensen wonen zeer dicht op elkaar en de woningen hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenkant waar bewoners gescheiden door tussenschotten hun behoefte kunnen doen. Er is nauwelijks elektrische verlichting aanwezig.
De straten hebben hun eigen opbouw en structuur, als je vanuit de lucht kijkt zie je door de combinatie van straten en binnenplaatsen een schaakbord met tuinen, rotsen en ruïnes. Door alle kleine straten zijn de huizen makkelijk met elkaar verbonden en is het makkelijk voor de lokale mensen om in contact te blijven met hun buren. Als je in de Hutongs komt voel je de diepe, warme relatie tussen de mensen.
In een straat wordt er veel geroddeld waardoor zij hun relaties met de buurt versterken. Er zijn winkeltjes te vinden om aan de alledaagse behoefte van de lokale bevolking te voldoen.
De naam van de verschillende straten is erg interessant. In de tijd zijn de namen doorgegeven van mond tot mond door de bevolking totdat in de Ming en Qing dynastie er namen werden opgeschreven. Er waren 10 methoden om de straten hun naam te geven: het werd onder andere genoemd naar de symbolische constructie van de laan, de lokale taal, de markt en de lokale positie.  Later werden de namen veranderd door de overheid naar meer formele namen.

Geschiedenis:
Beijing had in het verleden honderden binnenplaatsen rondom de verboden stad. De straten strekken zich uit in alle vier de richtingen waardoor de verschillende binnenplaatsen aan elkaar verbonden worden. Origineel zijn de Hutongs uit de Yuan Dynastie maar ze kwamen snel op tijdens de Ming dynastie(1368-1644), 1070 en tijdens de Qing Dynastie, 2076.
In 2005 waren er volgens bron 1 nog 3000 Hutongs in Peking, waarin bijna de helft van de stedelijke bevolking leefde. Volgens bron 2 waren er in 1949 3250 Hutongs, in 2003 nog maar 1500 en nu nog maar 1000 Hutongd. De Hutongs worden opgeknapt en voorzien van elektra en water. De Hutongs vormen een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

Bijzondere Hutongs:
De langste Hutong is de Dongjiaominxiang Hutong met een lengte van 6,5 kilometer. Deze ligt tussen Chang’an avenue en oost en west qianmen straat. De korte is de Yichi street van 25 meter. De Jiuwan Hutong met 13 bochten is de meest moeizame straat en kan je makkelijk laten verdwalen. De smalste is de Qianshi Hutong van 30 tot 40 meter bevindt zich in Shubaoshi straat buiten Qianman gate. Het smalste stuk is 40 centimeter breed. Wanneer 2 mensen elkaar tegenkomen moeten ze zijwaarts lopen om elkaar te passeren. De wijdste is de Lingjing Hutong in Xicheng district. Degene met de langste historie is de Sanmiaojie Hutong welke is gebouwd in de Liao Dynastie(907-1125).
Er zijn veel smalle en unieke winkeltjes verborgen in de straten, velen bekende restaurants. Naast de touristische winkels zijn er ook nog traditionele winkels in de straten.

Bronnen:
Wikipedia.org

Travelchinaguide.com